Gasztro

Próbáld ki Havas Dóra receptjét, ilyen lecsót még biztos nem ettél!

Paradicsom, paprika, vöröshagyma és egy kis szalonna. A négy alapanyag hallatán talán nincs is olyan magyar ember, akinek ne a lecsó ugrana be. Havas Dóra most olyan változatokat mutat, amelyek a népszerű étel új oldalait mutatják meg.

Bár balkáni eredetű ételről van szó, mégis a hazai gasztronómia alappilléreként tartják számon a lecsót, amelynek egyszerűsége még a legnagyobb gasztroőrülteket is megihleti.

Köztük Havas Dórát is, aki számtalan receptet tartogat a tarsolyában, a lilafuge.hu-n pedig meg is osztja kedvenceit. Íme néhány: terítéken a rizses és a rántott lecsó!

Rizses lecsó

Hozzávalók 4 személynek 

  • 5 dkg húsos szalonna
  • 10 dkg puha füstölt kolbász
  • 6 lecsópaprika
  • 1 hegyes erős paprika (opcionális)
  • 4 nagy paradicsom
  • 1 nagy vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 20 dkg rizs
  • ½ l paradicsomlé
  • 1 ek. só
  • 1 tk. fűszerpaprika
  • ½ tk. füstölt fűszerpaprika
  • ½ tk. őrölt kömény
  • ½ tk. frissen őrölt bors

A paradicsomokat leforrázzuk, a héjukat lehúzzuk, a paradicsomot pedig falatnyi darabokra vágjuk. A szalonnát kockára, a kolbászt karikára vágjuk, majd egy nagyobb serpenyőben, amelynek fedele is van, megizzasztjuk őket. Amikor a kolbász zsírja kisült, a kolbászkarikákat kiszedjük és félretesszük.

Próbáld ki Havas Dóra receptjét, ilyen lecsót még biztos nem ettél

A serpenyőbe dobjuk a felszeletelt hagymát és fokhagymát, félpuhára pároljuk őket, majd hozzáadjuk a feldarabolt paradicsomot is. Addig főzzük, amíg levet ereszt, majd hozzátesszük a karikára vágott paprikát, a fűszereket és a rizst. Összekeverjük, felöntjük a paradicsomlével, és fedő alatt puhára főzzük a rizst. Amikor megfőtt a rizs, hozzákeverjük a kolbászkarikákat. Azonnal tálaljuk.

Rántott lecsó

“Mindent kirántunk, és imádjuk a lecsót, mégse láttam még sehol rántott lecsót, úgyhogy megcsináltam. Most nagy a mosoly az arcomon: az olaszok után szabadon, rántott rizses lecsó a hideg sör mellé, a legmenőbb sörkorcsolya” – árulta el Dóra.

Próbáld ki Havas Dóra receptjét, ilyen lecsót még biztos nem ettél

Hozzávalók 4 személynek

  • 1/2 adag rizses lecsó
  • 1 egész tojás
  • 3 ek. zsemlemorzsa

A sütéshez:

  • 2 tojás
  • 10 dkg zsemlemorzsa
  • kb. 1 l étolaj

A legalább langyosra hűlt rizses lecsóhoz keverjük a kissé felvert tojást és a zsemlemorzsát. Kézzel összegyúrjuk, mintha fasírtot készítenénk, majd fél órára a hűtőbe tesszük. Ezután ringlónyi golyókat formázunk belőle, zsemlemorzsába forgatjuk őket, majd felvert tojásba, és ismét zsemlemorzsába. Közepesen forró olajban pirosra sütjük, majd papírtörlőre szedjük, és leitatjuk a felesleges olajat.

További lecsós finomságokért érdemes ellátogatni a lilafuge.hu oldalra!

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top