A tiramisu az az édes finomság, aminek bárki bátran nekikezd, hiszen főzés, és mindenféle cukrászati előképzettség nélkül elkészíthető. Ez így igaz is, de azért nem árt, ha pár dolgot figyelembe veszünk a tökéletes végeredmény érdekében.
Ezt a 4 hibát sose kövesd el az eredeti tiramisúval!
- Hiba: a tiramisu alapanyagait közvetlenül felhasználás előtt venni ki a hűtőszekrényből. A mascarponét és a tojást is legalább 30 perccel felhasználás előtt vegyük ki a hűtőből, hogy legyen idejük szobahőmérsékletűre langyosodni.
- Hiba: az eredeti tiramisut babapiskóta helyett süti- vagy kalácsmaradékból készíteni. A tiramisu nem somlói, az egyik lényeges hozzávalója az éppen megfelelő nagyságú és keménységű babapiskóta. Ha lazább szerkezetű kalács- vagy süteménymaradékot áztatunk a kávéba, teljesen szétmállik.
- Hiba a presszókávé helyett porkávét vagy kakaót használni. Minél jobb minőségű presszókávéba áztatjuk a babapiskótát, annál finomabb lesz a végeredmény. A tiramisu gyerekverziójánál persze megengedett, hogy kakaós tejbe vagy malátakávéba áztassuk a babapiskótákat, de az eredetinél ez szigorúan tilos.
- Hiba: a mascarponét felvert habtejszínnel vagy tojásfehérjehabbal lazítani. Ez már inkább az ultráknak való megjegyzés, hiszen a mascarpone nagyon tömény tud lenni, így jól jön az kemény habbá vert tojásfehérje, hogy könnyítsen a krémen.
Az eredeti tiramisu hozzávalói (6-8 főre)
- 500 g mascarpone
- 400 g babapiskóta
- 6 tojás
- 5-6 ek. cukor
- csipet só
- cukrozatlan kakaópor
- 6 dl langyos presszókávé
- ½ dl likőr
Az eredeti tiramisu elkészítése
- A tojásokat válasszuk szét, a fehérjét egy csipet sóval verjük kemény habbá, majd tegyük félre.
- A tojássárgáját a cukorral fehéredésig keverjük el egy robotgép segítségével, majd adjuk hozzá a mascarponét és egy spatulával keverjük egyneművé őket.
- A tojásos mascarponéhoz óvatosan keverjük hozzá a habbá vert tojásfehérjét és kész a tiramisukrém.
- A babapiskótákat egyenként mártsuk bele a kávé és a rum keverékébe és rétegezzük őket egy jénai aljába.
- A kávés babapiskóra rétegre jöhet a mascarponés krém, majd újabb kávés piskótaréteg, újabb krém és az egészet szórjuk meg bőven kakaóporral.
- A tiramisu akkor lesz igazán finom, ha fogyasztás előtt 5-6 órát áll a hűtőszekrényben.