Van, aki a grillezést vállalja, mások a dekorációért felelnek, páran vállalták, hogy salátákat készítenek, mindenki visz valami italt – így szépen össze is áll a kerti parti menüje, már csak egy valami hiányzik: az édesség! Hálás szerep, úgyhogy nyugodtan be lehet vállalni! Arra kell csak figyelni, hogy olyan sütit süss, ami jól bírja a szállítást és a meleget is.
Sok bosszúságtól kíméled meg magad, ha a krémes-habos sütik helyett most inkább egyszerű tepsis sütit választasz, vagy készítesz egy cobblert / crumblet, amit – ha kihűlt – úgy, ahogy van, a sütőtállal együtt tudsz szállítani is. Bármelyiket is készíted el, egy-két gombóc jéghideg fagyi egyik sütinek sem fog ártani.
Barackos tepsis süti
Hozzávalók:
- 5 tojás (kettéválasztva)
- 20 dkg porcukor (vagy kevesebb)
- 1 mk. sütőpor
- 1 db citrom reszelt héja és leve
- 13 dkg liszt
- 10 dkg olvasztott vaj
- 4-6 db őszibarack vagy több sárga, esetleg vegyesen
A sütőt előmelegítjük 180 fokra, és kivajazunk, kilisztezünk egy közepes méretű sütőformát, tepsit, vagy használjunk szilikont, és akkor nem kell csinálnunk semmit. A barackokat megmossuk, meghámozzuk és cikkekre vágjuk. A vajat megolvasztjuk. A tojások sárgáját habosra keverjük a cukorral, hozzáadjuk, a megmosott citrom levét és héját, a lisztet, a sütőport és az olvasztott vajat. A tojások fehérjét kemény habbá verjük, és a legvégén ezt is a masszához keverjük. A masszát a tepsibe öntjük, elosztjuk rajta a barackcikkeket és kb. 25-30 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy kész van-e, ha igen, a nyitott ajtajú sütőben hagyjuk kihűlni.
Almás-körtés crumble Gordon Ramsay-től
Hozzávalók:
- 2 körte
- 1 alma
- 2 ek. citromlé
- 1,5 ek. porcukor
- 2 löttyintésnyi narancslikőr (elhagyható)
A morzsához:
- 50 g liszt
- 40 g hideg vaj
- 40 g zabpehely
- 30 g mandulaforgács
- 40 g cukor
A körtéket és az almát meghámozzuk és felkockázzuk és egy kb. 18-20 cm átmérőjű sütőformába tesszük. Meglocsoljuk citromlével és meghintjük a porcukorral (plusz a likőrrel, ha van). A hideg vajat felkockázzuk, a liszttel és cukorral elmorzsoljuk, hozzáadjuk a zabpelyhet és mandulaforgácsot, és kicsit még összegyúrjuk. A gyümölcsök tetejére szórjuk, hogy mindet beterítse. 190 fokra előmelegítjük a sütőt és kb. 30 percig sütjük (míg a teteje pirulni kezd).
Erdei gyümölcsös muffin
Hozzávalók:
- 150 g cukor
- 3 közepes méretű tojás
- 100 g vaj
- fél csomag sütőpor
- 150 g búzaliszt
- 2 dl natúr joghurt
- 1 marék erdei gyümölcs
A szoba-hőmérsékletű vajat fehéredésig keverjük a kristálycukorral, majd adjuk hozzá egyesével az alaposan megtisztított tojásokat. Külön tálba mérjük ki és szitáljuk át a száraz hozzávalókat, és fakanállal keverjük hozzá a cukros-vajas masszához. A muffintésztát kanál segítségével töltsük háromnegyedig az előkészített papírokba, majd szórjunk a tetejükre néhány szem gyümölcsöt.
Előmelegített sütőben kezdjük el sütni őket 180 fokon. 10 perc múlva ismét szórjunk meg a muffinokat gyümölccsel, mert valószínűleg amit az előbb rátettünk, az belesüllyedt a tésztába (így nemcsak a tetején lesz gyümölcs, hanem belsejében is). Amikor megsültek, hagyjuk a muffinokat 10 percig a formában, majd tegyük őket rácsra, ameddig teljesen kihűlnek.
Tipp: A gyümölcsök mellé használhatunk sütésálló csokicseppet is.
Barackos minipite
Hozzávalók:
- 25 dkg liszt
- 2 kk. sütőpor
- 5 dkg mák (nem darált)
- 4-6 érett barack
- 2 tojás
- 175 g natúr joghurt
- 100 g cukor
- 80 g olvasztott vaj
- 1 citrom leve és reszelt héja
A barackokat vágd félbe, majd szeletelj belőlük vékony cikkeket. Robotgéppel dolgozd krémes állagúra a tojásokat a cukorral, majd add hozzá a megolvasztott vajat, a joghurtot, a citrom reszelt héját és levét, legvégül pedig a sütőporral elkevert lisztet és a mákot.
A formákat kend ki vajjal, liszttel, és oszd el bennük a masszát. Mindegyik süti tetejére tegyél néhány szelet barackot. 180 fokra előmelegített sütőben süsd 25 percig.
Bögrés grízes friss gyümölccsel
Hozzávalók:
- 3/4 bögre (kristály) cukor
- ízlés szerint friss vagy befőtt gyümölcs
- 1 bögre búzadara
- 1-2 tasak vaníliás cukor
- 1 tasak (12 g) sütőpor
- 1 kocka (10 dkg) vaj
- fél bögre tej
- 3 tojás
- 1,5 bögre 20%-os tejföl
- 1 púpos bögre finomliszt
1 bögre 2,5 dl
A vajat és a tejet összeolvasztjuk mikrohullámú sütőben, majd fel is forrósítjuk, és a grízt vékony sugárban adagolva, állandó keverés mellett belekeverjük. Én turmixgéppel szoktam. Öt percig hagyjuk hűlni, ennyi idő alatt gyönyörűen ki fog dagadni a gríz a melegtől. Ezután hozzákeverjük a cukrokat, a tejfölt, majd a lisztet, a sütőport, és a tojásokat. Sütőpapírral bélelt, közepes méretű tepsibe öntjük, és a tetejére rakosgatjuk a gyümölcsöt. 170 fokos sütőben, alul-felül sütés programon tűpróbáig sütjük. Kb. 25-30 perc. Porcukorral meghintve tálaljuk.
A receptet Rupáner-Gallé Margó, a Rupáner konyha bloggere készítette.
Áfonyás cobbler
Hozzávalók egy közepes tepsihez:
- 15 dkg finomliszt
- 10 dkg rétesliszt
- 10 dkg kristálycukor
- 2 ek. a tetejére
- 1 tk. sütőpor
- 10 dkg vaj
- 2 tojás
- 1,5 dl tejszín
- 50 dkg gyümölcs
- 1 púpos ek. keményítő vagy kukoricaliszt
- 2-3 ek. ragacsos barna cukor, ha a gyümölcs nem elég édes
- fűszerek ízlés szerint
A lisztet elkeverjük sütőporral és a vajjal, majd a tojást elkeverjük a cukorral és a tejszínnel, és hozzáadjuk a liszthez. A gyümölcsöket egy kivajazott tepsibe tesszük, majd elkeverjük a cukorral és keményítővel. A tésztát rákanalazzuk a gyümölcsökre, majd 180 fokos sütőben 35-40 percig sütjük.
Tipp: A tészta lágyabb lesz, ha a tojás szétválasztjuk, a fehérjét habbá verjük, és úgy adjuk a lisztes keverékhez.
Tipp2: Adj a sütihez fagyit!
Fügés–mandulás süti
Hozzávalók:
- 3 (kisebb) tojás
- 150 g puha vaj
- 80 g cukor
- 1 citrom reszelt héja
- 160 g liszt
- 1 tk. sütőpor
- 5-6 szem friss füge
- 1-2 ek. szeletelt mandula
1. A tojásokat kikeverjük a cukorral és a puha vajjal, és hozzáadjuk a citrom reszelt héját.
2. A sütőport elkeverjük a lisztben, és az egészet a vajas-tojásos keverékhez adjuk.
3. A tésztát kivajazott sütőformába egyengetjük és belenyomkodunk néhány szem félbevágott friss fügét.
4. 180 fokon kb. 20-25 percig sütjük, félidőben megszórjuk szeletelt mandulával.
A receptet Kis-Varga Judit, a Csak a Puffin bloggere készítette.
Barackos galette
Hozzávalók a galette-hez (18 cm átmérő):
- 180 g liszt
- 1 csapott ek. cukor
- csipet só
- 125 g hideg vaj
- 1-3 ek. hideg víz
- 3-4 szem őszibarack
A galette-hez a lisztet a cukorra és a csipet sóval elkeverjük, hozzáadjuk a kockára vágott hideg vajat, kezünkkel elmorzsoljuk. Adjunk hozzá annyi vizet, hogy a tészta összeálljon. Folpackba csomagolva a hűtőbe tesszük 1 órára. A sütőt előmelegítjük 180°C-ra. A barackot felszeleteljük.
A tésztát kivesszük a hűtőből, nagyjából kör formájúra nyújtjuk, sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük. Ráhalmozzuk a barackot úgy, hogy a szélén kb. 3-4 cm-es sávot hagyjunk szabadon. A tészta üresen maradt részét szépen hajtsuk fel körben. Tegyük a sütőbe, 25-30 perc alatt süssük aranybarnára.