A padlizsán, hasonlóan a cukkinihez, igazi nyári aduász. Szinte bármennyit ehetünk belőle: rosttartalma magas, viszont energiatartalma alacsony, így a diétázók igaz barátja. Elősegíti a méregtelenítést, vízhajtó, serkenti az emésztést. Tele van C-vitaminnal, kalciummal, káliummal, foszforral, vassal és magnéziummal.
Egyetlen hibája, hogy olyan, mint a szivacs: bármekkora mennyiségű olajat képes felszívni, ezért ha könnyű ételként szeretnéd elkészíteni, ne bő olajban süsd ki, hanem inkább grillezve vagy sütőben sütve, esetleg salátának.
Padlizsános lecsó
Hozzávalók 4 személyre:
- 1 kg lecsónak való paprika
- 50 dkg padlizsán
- 50 dkg lédús paradicsom
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- só, bors
- 1 tk. őrölt piros paprika
- olívaolaj
Az apróra kockázott hagymát dinszteljük meg olívaolajon. Adjuk hozzá a felkockázott padlizsánt, kicsit pirítsuk le, majd adjuk hozzá a kicsumázott, felkarikázott paprikát. Szórjuk meg pirospaprikával, az aprított fokhagymával, öntsünk alá 1 dl vizet, majd adjuk hozzá a felkockázott paradicsomot. Sózzuk, borsozzuk, lefedve főzzük 25-30 perc alatt készre a lecsót. Aki szereti, tehet bele felkarikázott kolbászt is! Friss kenyérrel tálaljuk.
Csirkés-rizses padlizsán
Hozzávalók:
- 15 dkg rizs
- 15 dkg csirkemellfilé
- 1 hagyma
- 5 ek. olaj
- 2 salátacukkini
- 20 dkg sajt
- 1 nagyobb padlizsán
A padlizsánt megmossuk, hosszában félbevágjuk, majd a belsejét kivájjuk és felkockázzuk. A hagymát megpucoljuk és finomra vágjuk. A rizst kétszeres mennyiségű vízben megfőzzük. Egy serpenyőt előmelegítünk, beleöntjük az olajat, majd megfonnyasztjuk a hagymát. Hozzáadjuk a kis kockákra vágott csirkemellet, megpirítjuk a húst. A cukkinit és a padlizsán belsejét is a húshoz adjuk, picit sózzuk, és 5 percig a hússal pároljuk, majd a húsos-cukkinis keveréket a rizzsel összekeverjük. Sózzuk-borsozzuk igény szerint. A keveréket a padlizsánba visszatöltjük, majd a sajtot ráreszeljük. 30 percig sütjük 200 fokos sütőben.
Padlizsános-paradicsomos sertésragu
Hozzávalók 4 személyre:
- ízesítéshez só
- 1 vöröshagyma
- 1 fokhagyma
- 2 ek. olaj
- ízesítéshez őrölt bors
- 1 tk. currypor
- 40 dkg paradicsomkonzerv
- 1 tv paprika
- 40 dkg sertéskaraj
- 1 padlizsán
Lábasban, olajon dinszteljük meg a felaprított hagymát, majd dobjuk rá a felkockázott padlizsánt, és pirítsuk pár percig. Adjuk hozzá a szintén felkockázott sertéskarajt, sózzuk, borsozzuk, szórjuk bele a curryport. Néhány percig pároljuk együtt, majd tegyük bele a hámozott paradicsomot, a zúzott fokhagymát és a paprikát. Öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje, és fedő alatt pároljuk puhára a húst. Rizzsel tálaljuk.
Padlizsánkrém füstölt paprikával és pitakockákkal
Hozzávalók:
- 2 padlizsán
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 kisebb vöröshagyma
- só, frissen őrölt fekete bors
- 1 mk. füstölt fűszerpaprika
- kevés olívaolaj
- pita
A padlizsánokat megmossuk, zöld végüket levágjuk, hosszában félbevágjuk és a fél padlizsánokat lapjukkal lefelé sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. 200 fokos sütőben kb. 40 percig sütjük (A bőre ráncos, fekete lesz.) Ha kész, a padlizsán héját óvatosan leszedjük, belsejét egy tálba kanalazzuk. Belereszeljük a fokhagymagerezdet, hozzáadjuk a felaprított vöröshagymát, sózzuk, borsozzuk és meghintjük a füstölt fűszerpaprikával. Botmixerrel pépesre turmixoljuk. A pitát serpenyőben, vagy sütőben pár perc alatt megsütjük, és ha kész, feldaraboljuk. A padlizsánkrémet a pirított pitakockákkal tálaljuk.
Sült padlizsános rizs kurkumás tahiniszósszal
Hozzávalók:
A padlizsános rizshez:
- 3 közepes méretű padlizsán
- 3 ek. olívaolaj
- 1 ek. za’tar fűszer
- só, bors ízlés szerint
- 4 csésze megfőtt barna rizs
- 1 konzerv csicseriborsó
- 1/2 csésze friss koriander
- 1/4 csésze friss menta
- 1/4 csésze gránátalmamag
A szószhoz:
- 1/2 csésze tahini
- 1/3 csésze víz
- 1 ek. olívaolaj
- 2 tk. juharszirup
- 1 tk. citromlé
- fél tk. kurkuma
- 1 gerezd fokhagyma
- só
A sütőt 200 fokra melegítsd elő. A padlizsánt szeleteld fel, majd helyezd egy kiolajozott tepsire. Locsold meg olívaolajjal, szórd rá a za’tart, és sózd ízlés szerint. 15 percig süsd az egyik, 10 percig a másik oldalát. Ha megsült, frissen őrölt borssal szórd meg, és tedd félre. A szószhoz: először a tahinit keverd krémesre a vízzel. Ezután tedd hozzá a többi hozzávalót, és alaposan keverd össze. A rizst oszd szét négyfelé, majd púpozz rá a csicseriborsóból és a padlizsánból. Szórd meg friss korianderrel, mentával és gránátalmával, majd kínáld meg a tahinis szósszal. Jó étvágyat!
Padlizsánrizottó paradicsomraguval
Hozzávalók 4 személyre:
A rizottóhoz:
- 30 dkg jázminrizs
- 10 dkg vadrizs
- 1+1 evőkanál szűz olívaolaj a rizsekhez
- só
- 2 közepes padlizsán apró kockákra vágva
- 1/2 citrom leve
- 2-3 ek. szűz olívaolaj a padlizsánhoz
- 2 közepes sárgarépa szeletelve
- 2-3 szál angolzeller szeletelve
- 3-4 szál kakukkfű finomra vágva
- 15 dkg gouda vagy hasonló sajt durvára reszelve
A raguhoz:
- 2 ek. szűz olívaolaj
- 1 nagyobb vöröshagyma apróra vágva
- 5-6 közepes paradicsom apró kockákra vágva
- 2-3 gerezd zúzott fokhagyma
- 7-8 bazsalikomlevél apróra vágva
- 2-3 szál oregánó apróra vágva
- 1 kis szál zellerzöld apróra vágva
- só
A jázminrizst lepirítjuk kicsit az egy evőkanál olajon, sózzuk, és kétszeres mennyiségű vízben megfőzzük. A vadrizzsel is hasonlóan járunk el, csak négyszeres mennyiségű vízzel készítjük, és dupla ideig főzzük. A padlizsánkockákat meglocsoljuk a citrom levével, hogy kevésbé barnuljanak meg, majd átforgatjuk 2-3 evőkanál olajjal, egy tepsibe tesszük, és forró sütőben kb. 10-12 percig sütjük. Közben a sárgarépát és a zellert kevés sós vízben 7-8 perc alatt megpároljuk, és elkészítjük a paradicsomragut is. Az olajon üvegesre pirítjuk a vöröshagymát, beletesszük a paradicsomot és 3-4 perc forralás után a többi hozzávalót is. Pár percig főzzük még, és kész is van. A közben megsült padlizsánt hozzákeverjük a megpárolt répához és zellerhez, és beletesszük a kakukkfüvet is. Egyet forralunk rajta, majd hozzákeverjük a rizseket. Egy nagyobb, vízzel kiöblített leveses csészét megtöltünk a rizottóval, jó erősen belenyomkodjuk egy lapátkanál segítségével, és egy tányérra borítjuk. A tetejére sajtot szórunk, köré tálaljuk a paradicsomragut, és zöld fűszerekkel díszítjük.
Padlizsánsaláta tejföllel és paradicsomszósszal
Hozzávalók:
- 2 padlizsán
- 3 paradicsom
- 1 csokor újhagyma
- fél dl olívaolaj
- só
- frissen őrölt bors
- 1,5 dl tejföl
- bazsalikom vagy petrezselyem vagy menta
A padlizsánokat megmossuk, majd fél centi vastag karikákra vágjuk őket. Egy sütőlemezt sütőpapírral fedünk le, erre fektetjük a padlizsánszeleteket, picit bekenjük őket olajjal, sózzuk, borsozzuk, majd 220 fokos sütőben 15-20 perc alatt megsütjük. Közben a paradicsomokat megmossuk, feldaraboljuk, a hagyma fehér részét felkarikázzuk és a paradicsommal és 5 evőkanál olajjal összeturmixoljuk, ezt követően egy lábasban 10 percig főzzük. Apróra vágott bazsalikommal, mentával vagy petrezselyemmel ízesíthetjük a szószt. A kisült padlizsánkarikákat a tejföllel és a paradicsomszósszal meglocsolva kínáljuk.
Sonkás-sajtos rakott padlizsán
Hozzávalók 2 adaghoz:
- 1 közepes padlizsán
- só
- 2 dkg durumliszt
- 2 tojás
- olaj a sütéshez
- 3 dl készre főzött fokhagymás-bazsalikomos paradicsomszósz
- 10 dkg füstölt-főtt sonka
- 10 dkg gouda sajt
A padlizsánt hosszában vágjuk fel 3 mm-es szeletekre, sózzuk. Forgassuk meg a durumlisztben, majd az enyhén felvert, sózott tojásban, és kevés napraforgóolajon süssük pirosra a szeletek mindkét oldalát. Papírtörlőn itassuk le a felesleges olajat. Rétegezzük tűzálló tálba a padlizsánt, rá a paradicsomszószt, egy-egy szelet sonkát, reszelt sajtot. Készítsünk így négy réteget, az utolsó réteg padlizsánra paradicsomszószt és sajtot tegyünk. 220-230 ˚C-os sütőben süssük össze 25 perc alatt. Várjuk meg, amíg enyhén kihűl, hogy szeletelhető legyen, hidegen a rétegek is láthatóak.
Csirkés-paradicsomos padlizsán
Hozzávalók:
- négy apró padlizsán
- 20 deka csirkemellfilé felkockázva
- egy szelet pirított kenyér
- tíz szem koktélparadicsom
- egy fej hagyma
- három gerezd fokhagyma
- olívaolaj
- só
- bors
- bazsalikom
- parmezán
A megfelezett padlizsánok belsejét késsel ügyesen vágjuk ki, úgy, hogy körben maradjon egy kis perem. A kiszedett padlizsánbelet kockázzuk fel. Az apróra vágott hagymát olívaolajon pirítsuk meg, adjuk hozzá a padlizsánt, a fokhagymát és a csirkekockákat. Sózzuk, borsozzuk, majd tíz percig pároljuk. Ezután adjuk hozzá a felnegyedelt paradicsomokat, a bazsalikomot és a felkockázott pirítóst is. Két percig pároljuk még a keveréket, ha levettük a gázról, keverjünk hozzá reszelt parmezánt.
Kanállal szedjük a tölteléket a padlizsánokba, majd 200 fokos sütőben tizenöt-húsz percig süssük.
Bulgurral töltött padlizsán
Hozzávalók:
- 2 kisebb padlizsán
- 10 dkg bulgur
- 1 fej kisebb vöröshagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 2 szál zöldhagyma
- 4 ek. olívaolaj
- 1 ek. köménymag (elhagyható)
- 1 ek. apróra vágott friss koriander (vagy 1 tk. szárított)
- 1 citrom kifacsart leve
- ízlés szerint só, bors
- 2 dkg szeletelt mandula (elhagyható)
- 5 dkg gránátalma (elhagyható)
A mártogatós hozzávalói
- 1 pohár görög joghurt
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 ek. összevágott friss koriander
- ízlés szerint só, bors
Forralj kétszeres mennyiségű vizet, öntsd bele a bulgurt, majd fedő alatt hagyd 20 percig állni.
Melegítsd elő a sütőt 220 fokra. Vágd ketté az alacsony kalóriát tartalmazó padlizsánokat, távolítsd el a végeket is. Éles késsel kb. 1 cm szélesen a szélektől, vágd körbe és kapard ki a belsejét. Kenegesd át mind a négy “padlizsáncsónak” belsejét olívaolajjal, fóliával lefedve told a sütőbe, és süsd 20 percig.
Az olívaolajon pirítsd meg a vöröshagymát, dobd rá a padlizsánok kikapart belsejét, a zúzott fokhagymát, ízlés szerint sózd, borsozd. Főzd puhára.
Az elkészült bulgurt, ha szükséges, szűrd le. Öntsd hozzá az elkészült padlizsánt. Add hozzá a karikákra vágott zöldhagymát, a felaprított koriandert, a citromlevet, 1 ek. olívaolajat. Jól keverd össze a tölteléket.
Vedd ki a sütőből, majd a bulguros töltelékkel töltsd meg a padlizsánokat. A sütő hőfokát vedd le 200 fokra. A töltött padlizsánokat told vissza 15 percre a sütőbe. 5 perccel a sütés vége előtt szórd meg a mandulaszeletekkel.
Készítsd el a joghurtos öntetet. A hozzávalókat keverd a görög joghurthoz. A sütőből kivett bulgurral töltött padlizsánokat locsold meg a joghurtos öntettel, kínálj mellé gránátalmát.