A lasagnét számos vegetáriánus változatban is el lehet készíteni, például spenóttal, padlizsánnal vagy más zöldségekkel rakva. Ez a kelbimbós verzió igazán különleges és finom, ráadásul ez a méltatlanul keveset használt kis zöldség igazi vitaminbomba is. Próbáljátok ki a receptet – a rengeteg sajttól elképesztően krémes lesz!
Hozzávalók:
- 1 csomag lasagne tészta
- 3 ek. olívaolaj
- 500 gramm kelbimbó felvágva
- 1 mogyoróhagyma apróra vágva
- só és bors
- 2 ek. balzsamecet
- 350 gramm csiperkegomba
- 350 gramm shitake gomba
- 2 gerezd fokhagyma apróra vágva
- 2 ek. sózatlan vaj
- 2 ek. liszt
- 2 és 3/4 csésze zsíros tej
- 1/4 tk. frissen reszelt szerecsendió
- 220 gramm frissen reszelt provolone sajt
- 3/4 csésze ricotta
- 1/4 csésze reszelt pecorino romano sajt
Elkészítés:
1. Melegítsük elő a sütőt 200 fokra!
2. Egy serpenyőben hevítsünk 1 és 1/2 evőkanál olívaolajat, adjuk hozzá a kelbimbót és a mogyoróhagymát, sózzuk, borsozzuk! 5-6 perc alatt pirítsuk meg a kelbimbót, majd adjuk hozzá a balzsamecetet és pirítsuk további 1 percig. Vegyük ki és tegyük félre.
3. Ugyanebbe a serpenyőbe tegyük bele az olívaolaj másik felét, majd pirítsuk meg rajta a gombákat, adjuk hozzá a fokhagymát, sózzuk, borsozzuk!
4. Egy másik serpenyőben hevítsük fel a vajat, adjuk hozzá a lisztet, csináljunk belőle rántást. Lassan keverjük bele a tejet, majd várjunk, amíg összesűrűsödik a keverék. Ízesítsük sóvla, borssal és a szerecsendióval.
5. Állítsuk össze a lasagnét: öntsük a szósz negyedét egy magas falú, hőálló edénybe, tegyük le a lasagne lapokat, szórjuk rá a kelbimbók és a gombás keverék 1/3-át. Szórjuk rá a sajt 1/3-át és a ricotta 1/3-át is. Locsoljuk meg a szósz 1/3-ával. Ismételjük, míg elfogynak a hozzávalók.
6. 30-35 perc alatt süssük készre!