Érdemes tájékozódnia gyomirtás előtt annak, aki nyitott a nem kifejezetten hagyományos konyhai növények fogyasztására. A gyomvirágok között olyan kincsek bújhatnak meg, mint a vadspenót, a mángold vagy a pitypang. Leda Meredith azonban arra ösztönzi olvasóit, hogy kóstolják meg a sásliliomot is, ehhez négy tippet is ad.
Edd a levelét!
Tavasszal, mikor a sásliliom kihajt, a friss zöld hajtását a föld fölött tíz centivel érdemes elmetszeni, és mint akár a bambuszt felhasználni. Keverni lehet krumplihoz vagy tésztához, de grillezve is megállja a helyét.
Edd a bimbót!
A szárba szökkent liliom bimbója is ehető. A virágbontás előtt álló hatalmas rügyeket párolva vagy sütve ajánlja fogyasztani a blogger. De savanyúságként is eltehető.
Edd a virágot!
A liliomnak ehetőek a szirmai, sok más növényhez hasonlóan, amiket vagy nyersen fogyasztva, vagy salátának elkészítve érdemes tálalni, de szárítva levesek, főzelékek ízesítője lehet.
Edd a gumót!
A sásliliom gumós növény, gumója szintén ehető. A krumplihoz hasonló módon kell feldolgozni és elkészíteni is, viszont kevesebb főzési időt igényel.
A sásliliomok nem tartoznak a liliomvirágúak rendjébe, ezért nem is mérgezőek. Sőt! Valamennyi alfaja ehető, enyhén édes, lágy ízű, Kínában évszázadok óta fogyasztják. Ott úgy is hívják, hogy sárga virágzöldség.