A friss, édes és lédús paradicsomok önmagukban is isteniek, de mikor végre dúskálhatunk bennük, megéri izgalmas receptekkel is kísérletezni belőlük. Például ezzel a paradicsomdzsemmel, amely édes-pikáns ízével egy életre elfeledteti veled a bolti ketchupot!
Házi paradicsomdzsem
Hozzávalók:
- 1 kg hosszúkás, Roma paradicsom, kibelezve, kis kockákra vágva
- fél csésze barna cukor
- 2 ek. almaecet
- 1 ek. frissen reszelt gyömbér
- 1 tk. só
- fél tk. római kömény
- 1/4 tk. paprika
- 1/4 tk. chilipehely
Elkészítés:
- Minden hozzávalót tégy egy lábosba (a legjobb, ha öntöttvasból készültet használsz). Forrald fel, és néha keverd meg fakanállal.
- Hagyd besűrűsödni a dzsemet: ehhez kapcsolj alacsony lángra, és nagyjából 2 órán át hagyd főni, mialatt párszor kavarsz rajta egyet.
- A kész dzsemet töltsd befőttesüvegbe, hagyd teljesen kihűlni, majd tárold hűtőben 2 hétig.