Az idei szilvalekvár befőzése még várat magára, de a süteményeknek már nem tudunk ellenállni. A szilvának olyan jó tulajdonságai vannak, hogy szinte minden süteménynek jól áll belőle egy kicsi: édes és picit savanyú, van tartása, de levet is ereszt – nem csoda, hogy alig bírtunk válogatni a kedvenc szilvássüti-receptek között.
Szilvás morzsasüti
Hozzávalók:
- 10 dkg zabpehely
- 40 dkg szilva
- 4 evőkanál cukor
- 10 dkg liszt
- 10 dkg vaj
- 1 kávéskanál fahéj
- csipet só
Mossuk meg, szedjük félbe, magozzuk ki a szilvákat. Tegyük egy tűzálló tál aljára, szórjunk rá 3 evőkanál cukrot és a fahéjat. Keverjük össze a lisztet a maradék evőkanál cukorral, a sóval és a pelyhekkel, adjuk hozzá a felkockázott, hideg vajat. Kézzel, gyors mozdulatokkal morzsoljuk össze, hogy tészta legyen belőle, de ne álljon össze cipóvá. Szórjuk a morzsát a szilvára, és 200 °C fokra előmelegített sütőben 30-35 percig süssük, amíg aranybarna lesz a teteje.
Fahéjas szilvatorta
Hozzávalók:
- 20 dkg liszt
- 20 dkg porcukor
- 1 cs. vaníliás cukor
- 60 dkg szilva
- 1 csapott ek. fahéj
- 4 tojás
- 1 cs. sütőpor
- meleg víz, kb. 3 csapott ek.
- formához: vaj, liszt
A recept a Csak a Puffin blogon folytatódik.
Rumos-gyümölcsös kalácspuding
Hozzávalók:
- a tál kikenéséhez kevés vaj és cukor
- 2 ek. szilvalekvár
- 50 ml rum
- 200 g porcukor
- 400 g (akár száraz) kalács
- fél citrom leve
- 1 kk. őrölt fahéj
- 1 ek. vaníliás cukor
- 80 g olvasztott vaj
- 400 ml tej
- 6 tojás
- 400 g alma, körte vagy szilva
A kalácsot felszeleteljük. A szilvákat kimagozzuk, nagyobb darabokra vágjuk, meglocsoljuk a citromlével, majd összekeverjük a szilvalekvárral.
A tojások sárgáját a vaníliás cukorral, a tejjel, a rummal, a fahéjjal és az olvasztott vajjal kézimixer segítségével simára keverjük.
Egy tűzálló tálat kivajazunk, és megszórjuk a kristálycukorral. A kalácsszeleteket a szilvalakvárral elkevert gyümölcsdarabokkal a tálba rétegezzük, ráöntjük a tejes-tojásos keveréket, és 180 °C-ra előmelegített sütőben 15 percig sütjük.
Ezalatt a szobahőmérsékletű tojásfehérjéket kézi mixerrel buborékosra keverjük. Evőkanalanként hozzáadjuk az átszitált porcukrot, közben a habot folyamatosan tovább verve mindaddig, amíg az egész sűrű, kemény masszává alakul.
A tojáshabot az elősütött szilvás kalácsra kanalazzuk, és még 15 percre visszatesszük a sütőbe. (Akkor a legfinomabb, amikor a teteje egy kis színt kap.)
A kalácspudingot langyosan vagy hidegen tálaljuk.
A receptet Piazza Gabriella, a Tavola in Piazza bloggere készítette.
Vörösboros szilvás gombóc
Hozzávalók 4 személyre:
- 1 kg szilva, magozva
- 20 dkg porcukor + a tálaláshoz
- 1 tk. őrölt fahéj
- 1 kg burgonya
- 35 dkg liszt
- 1 ek. zsír vagy vaj
- 2 tojás + 1 tojássárgája
- só
- 3 dl száraz vörösbor
- 4 ek. méz
- 15 dkg háztartási keksz
- vaj a keksz pirításához
A szilvát megmossuk, kimagozzuk, a fahéjjal összekevert porcukorban jól átforgatjuk, hagyjuk állni. A megmosott burgonyát héjában megfőzzük, ha megpuhult, még melegen kettévágjuk, és 140 ºC-os sütőben 8-10 percig szárítjuk. További 3-4 percig pihentetjük, majd meghámozzuk, még melegen burgonyanyomón áttörjük és kihűtjük. Hozzáadjuk az összes tojást, a lisztet, sót és a zsírt, és tésztát gyúrunk belőle. (Fontos, hogy a burgonya hideg legyen, amikor a lisztet és a tojást hozzáadjuk, mert különben nagyon lágy lesz a tészta.) A tésztacipót lisztezett deszkán kb. 1 cm vastagra nyújtjuk, és 6×6 cm-es négyzeteket vágunk belőle. A négyzetek közepére helyezünk egy-egy szilvát, gombócokat formázunk belőlük, és forró, sós, cukros vízben kifőzzük. A megmaradt szilvát a vörösborral lábosba tesszük, mézet adunk hozzá, és 10-12 percig forraljuk. Közben a kekszet összetörjük, kevés vajon megpirítjuk. Tálaláskor a szilvaragut a tányér aljára tesszük, belehelyezzük a gombócokat, rászórjuk a kekszet, és meghintjük porcukorral.
Tejfölös-szilvás sütemény
Hozzávalók (26 cm-es tortaformához):
- 180 g vaj
- 170 g kristálycukor
- 3 nagyméretű tojás
- 250 g finomliszt
- 3 teáskanál sütőpor
- 2-3 teáskanál őrölt fahéj
- nagy csipet só
- 45 g őrölt mandula
- 330 g zsíros tejföl
- 60 dkg szilva
A recept az Ízből tíz blogon folytatódik.
Fordított szilvatorta
Hozzávalók:
A tésztához:
- 20 dkg liszt
- 10 dkg vaj
- néhány ek. hideg víz
- 5 dkg porcukor
A gyümölcshöz:
- 15 dkg kristálycukor
- 5 dkg vaj
- 10-15 db szilva
- 1 db vaníliarúd
A tészta hozzávalóit kézzel vagy géppel összedolgozzuk, fóliába csomagoljuk, és fél órára hűtőbe tesszük. A cukrot világos aljú lábasban alacsony lángon karamellizáljuk, majd félrehúzzuk a lángról, és felolvasztjuk benne a vajat. A szilvákat megmossuk, kimagozzuk, cikkekre vágjuk.
A karamellt egy torta- vagy piteforma alján eloszlatjuk, elhelyezzük rajta az szilvadarabokat, majd a tésztát vékonyra nyújtjuk, és beborítjuk vele a karamelles gyümölcsöt. Villával megszurkáljuk, majd 200 fokos sütőben pirosra sütjük. Langyosan, vaníliafagyival isteni.
Szilvás clafoutis
Hozzávalók 4-6 személyre:
- 125 g liszt
- 10 dkg cukor
- 1 csipet só
- 3 db tojás
- 3 dl tej
- 1 evőkanál vaj
- 50 dkg szilva
A szilvát megmossuk, megszárítjuk, kimagozzuk, majd megszórjuk 5 dkg cukorral, és legalább félórán keresztül állni hagyjuk. Közben a lisztet átszitáljuk és elkeverjük a cukorral, a sóval, valamint a habosra vert tojásokkal. Ezután szépen apránként hozzáöntjük a tejet. Egy sütőformát kivajazunk, majd beleöntjük a szilvát, és ráöntjük a sűrű palacsintatésztát. 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük, és 30-40 percig sütjük.
Túrópalacsinta fahéjas-mentás szilvaszósszal
Hozzávalók kb. 20 db palacsintához:
- 125 g liszt
- csipetnyi só
- 250 g zsírszegény túró
- 6 tojás
- 125 ml tej
- 2 tk. vaníliás cukor
- 1 ek. + kevés a sütéshez napraforgóolaj
a szószhoz:
- fél kk. őrölt fahéj
- 2 ek. méz
- 3-4 levél menta
- 200 g szilva (cseresznye)
A szószhoz a szilvákat félbevágjuk, kimagozzuk.
A palacsintákhoz a túrót, a tojásokat, a lisztet, az olajat, a sót, a vaníliás cukrot és a tejet botmixerrel simára turmixoljuk. Egy vékonyan kiolajozott serpenyőt felhevítünk, és a masszát evőkanalanként adagolva kisütjük benne a palacsintákat.
Ezalatt a kimagozott szilvákat a mentalevelekkel, a fahéjjal és a mézzel 5 perc alatt sűrűre főzzük, majd a kész túrópalacsintákra csorgatva azonnal tálaljuk.
Marcipános-szilvás pite
Hozzávalók 29 centis piteformához (nagy tepsihez duplázzuk a mennyiségeket):
- 25 dkg liszt
- 1,2 dl tej
- 1 dkg élesztő
- 1 tojás
- 5 dkg olvasztott vaj
- 1 ek. cukor
- fél kk. só
Töltelék:
- 40-50 dkg szilva
- 5 dkg marcipán
- 1 dl tejszín
- 1 tojás
- 1 kk. fahéj
- 5 dkg szeletelt mandula
- cukor a szóráshoz
A recept Maimoni blogján folytatódik.