nlc.hu
Gasztro

Gyors szilvaleves a hétköznapokra és az ünnepi vörösboros sültszilva-leves

2 szilvaleves, 2 élmény, 2 recept: a gyors, főzés nélküli és a mennyei sültszilva-leves

Gyümölcslevesek nélkül lehet élni, de minek, nem igaz? Mutatunk egy seperc alatt elkészíthető levest és egy fifikásabbat is!

A műfaj rajongói jól tudják, hogy egy ízletes gyümölcsleves bármelyik napszakban jól tud esni. Sőt, nem is kötelező levesként fogyasztani, ideális előételnek, de desszertnek is. A délutáni nassolás egy igazán egészséges alternatívája vagy könnyű vacsoraként is megteszi. Azt pedig csak halkan tesszük hozzá, hogy levest enni reggelire sem bűncselekmény, sőt! Több érv is szól mellette,

Ha megtetszettek a receptek, érdemes őket elmenteni, mert nem csak a szilvaszezonban aktuálisak. A kiengedés után számolnunk kell azzal, hogy kevésbé lesz feszes a bőre és a húsa, de krémleveseket fagyasztott gyümölcsből (és zöldségekből) is lehetséges készíteni. Így a zimankós hónapokban is velünk lehetnek ezek a fahéjas, kellemesen telt ízű ételek. Ha pedig hideg időben ennénk, az első, hideg gyümölcslevest is finoman megmelegíthetjük, csak forralni felesleges.

Nyers szilvák

Csodálatos leves-, gombóc-, pite- és lekvár-alapanyag / Fotó: Sandi Rutar, Getty Images

A szilvalevesek legfontosabb trükkje

A fajtát válasszuk meg ízlésünk és lehetőségünk szerint, de ez most nem a kemény, feszes húsú, fanyarkás gyümölcsök terepe. Tökéletes receptek arra az esetre is, ha a gyümölcseink már kicsit megpuhultak, túlérettek. Nem az alkoholosan erjedő, punnyadt szilvák felhasználását javasoljuk, de a levesek ízvilágának jót fog tenni egy kis túlérettség.

Szilvaleves 4 hozzávalóból – főzés nélkül

Ez a leves nem sokban különbözik egy egészséges turmixtól. Sokan szeretik ehhez hasonló gyümölcsmixekkel kezdeni a napot, amelyekben egy vagy több nyers gyümölcs a főszereplő, és nagyot dobhatunk vele a napi vitamin-és ásványianyag-bevitelünkön. Persze nem csak az egészségtudatosak jó barátja a gyümölcs és a joghurt párosítás: ha nem egy menő, hordozható pohárba töltjük a mixet, hanem tányérba szedjük, és citrommal, szilvával díszítjük, egy könnyed, hideg leves kerülhet az asztalra.

Hideg szilvaleves főzés nélkül

Hideg szilvaleves főzés nélkül / Fotó: kgfoto, Getty Images

Tippek a hideg szilvaleves készítéséhez:

  • A 8 dkg kristálycukor csak irányszám. Minél kevesebb a cukor benne, annál egészségesebb.
  • Azért is ajánlatos mézzel kiváltani a cukrot, mert a levest nem főzzük, így megmaradnak benne a méz magas beltartalmi értékei.
  • Görög joghurttal krémesebb, lágyabb ízű és enyhén édeskésebb is lesz a leves. Ha natúr joghurtot teszünk bele, picit fanyarkásabb ízre számítsunk, és kevésbé lesz krémes.
  • Ha nem ragaszkodunk a négy hozzávalóhoz, más melegítő fűszerek is mehetnek bele, mint például ánizs, kardamom, gyömbér vagy szegfűszeg.
  • Igazi kis kényeztetés, ha egy gombóc fagylaltot adunk levesbetétként. Jól illik hozzá a vanília-, a fahéj- vagy a joghurtfagylalt.

Hozzávalók:

  • 0,6 kg érett szilva
  • 5 dl görög joghurt (vagy natúr joghurt)
  • 8 dkg cukor – vagy méz, agavészirup vagy az általunk preferált édesítőszer
  • 2 mokkáskanál fahéj

Elkészítése:

  • A gyümölcsöket megmossuk, félbevágjuk, kimagozzuk, és egy tálba tesszük. Ha sietségben vagyunk, akár rögtön a turmixgépünk kelyhébe is tehetjük. Így egy kicsit macerásabb lesz a pengék miatt, de az idő nagy úr egy szaladós napon.
  • Hozzáadjuk a cukrot (vagy mézet, vagy amivel édesítünk), a fahéjat és a joghurtot. Még a turmixolás előtt kicsit átforgathatjuk.
  • Ezután a turmixgép megteszi a dolgát, elkészítjük vele a hideg krémlevest.
  • Az igazi gyümölcsrajongók nem szűrik le a levest, hiszen mi bajunk is lehetne a leturmixolt gyümölcshéjtól? Ha szeretnénk egy selymes, egységes állagú levest kapni, szűrjük át kisebb lyukú szűrőn.
  • Tálaláskor díszíthetjük nyers szilvacikkelyekkel és/vagy citromszeletekkel.

A gyümölcslevesek királynője: vörösboros sültszilva-leves

A szilva egyébként sem felejthető ízű gyümölcs, de ezzel a módszerrel egy valódi ízbombát kapunk. Ha ránk hallgattok, a szilvás gombócot is így készítitek: a gyümölcsök előzetes alacsony hőfokon való sütése (szikkasztása) koncentrálja a gyümölcs ízét, a rásülő cukor pedig karamellizálja. Már ezzel is egy mélyebb ízű levest kapunk, de a vörösborral még egy csavart adunk neki. Ez esetben tejszínre, joghurtra sincs szükség, tejtermékek nélkül is krémes, telt lesz a leves. Mindkét leves kreatív betétje a kis túrógombóc vagy túrógaluska.

Sültszilva-leves

Tálalva! / Fotó: Image Professionals, GmbH Getty Images

nlc. tipp

Az alkohol el fog párologni belőle, de ha mégsem vörösborral készítenénk a levest, ne felejtsünk el hozzáadni a savas komponenst. E célra tökéletes negyed citrom frissen facsart leve.

Hozzávalók:

  • 0,8 kg szilva
  • 1,5 dl száraz vörösbor
  • Minimum 2 evőkanál barna cukor – vagy más, általunk preferált édesítőszer, amely képes karamellizálódni
  • 1 teáskanál fahéj
  • 3 szem szegfűszeg
  • 1 csillagánizs
  • Egy csipet só
  • Ízlés szerint: vanília
  • Opcionális: friss rozmaring

Elkészítése:

  • A sütőt 140 fokra előmelegítjük.
  • A gyümölcsöket megmossuk, félbevágjuk, kimagozzuk, és egy tepsibe tesszük sütőpapírra. Megszórjuk a barna cukorral, a fahéjjal, és ha nem ijedünk meg az élénk ízektől, friss rozmaring is kerül rá. Összeforgatjuk, és szépen eloszlatjuk a tepsiben.
  • Fedés nélkül 140 fokos sütőben jó 45 percen át sütjük, pontosabban szikkasztjuk. Az összeugró gyümölcsben fantasztikusan koncentrálódni fognak az ízek, és a teteje karamellizálódik.
  • Vegyünk ki annyi sült szilvát belőle, amennyit szeretnénk a tálaláshoz levesbetétként.
  • Tegyük át egy lábasba, és adjunk hozzá annyi vizet, amilyen sűrűségűre akarjuk majd csinálni. Adjuk hozzá a sót, a vaníliarúd kikapart magjait vagy vaníliaőrleményt, és forraljuk össze. Amikor már majdnem forr, adagoljuk hozzá fokozatosan a vörösbort.
  • Kóstoljuk meg, hogy igényel-e még egy kis cukrot! Pótoljuk, ha kell.
  • Végül egy botmixerrel készítsünk belőle krémlevest, vagy hagyjuk hűlni egy kicsit, és öntsük át egy turmixgép kelyhébe, és abban turmixoljuk selymesre.
  • Levesbetétként egy kis sült szilvával tálaljuk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top