nlc.hu
Gasztro

Gyors, egyszerű, szezonális: szilvaleves kimaxolva

Két szerelem egy levesben: szilvásgombóc-leves tésztagyúrás nélkül – recepttel!

A leves, ami felér egy isteni őszi édességgel: a szilvaleves, a szilvás gombóc és a gnocchi násza.

Mit keres a fahéjas morzsás gombóc a levesben? Valószínűleg minket. Egy igazi crossover egy tányérban: a szilvás gombóc egész évben jó ötlet, ahogyan a gnocchi is. A fahéjas szilvaleves pedig hagyományos felvezetője a karácsonyi ünnepi vacsoráknak, és persze a szilvaszezon kedvelt gyümölcslevese.

Sinkó Bori, a Nagymező utcai Hokedli séfje volt az ihletadó, akik étlapra tették a szilvásgombóc-levest. Megkértük az étteremtulajdonos konyhafőnököt, mutassa meg, miként készül ez a kellemesen édes és fahéjas, őszies hangulatú leves.

Szilvás gombóc leves ehető virágokkal

Nem szabad sokáig ázni hagyni a levesben a gnocchikat, de ez a veszély nem fenyeget / Fotó: Hokedli ételbár

Hokedli, a legszerethetőbb főzelékező Budapesten

A főzelék speciálisan magyar étel és szent ügy. A zöldségekben gyakran nem bővelkedő magyar ételekkel szemben a főzelékeket a zöldségek ihlették, és annyifélét készíthetünk belőle. Étkezdei-éttermi környezetben azonban rendre csalódást okoz. A túl sok lisztes rántás, a kevés zöldség használata, a túlfőzés és rossz fűszerezés a műfaj klasszikus hibái.

A jó főzelékezőket ezért megbecsüli a vendégsereg: a Nagymező utcai Hokedli ételbár habár zsebkendőnyi területű, sok környékbelit kiszolgál ebédidőben, és ki is szállítanak. „Csalásmentes” ételeik, tartalmas leveseik és izgalmasan fűszerezett főzelékeik életben tartották őket a pandémia ideje alatt és a mostani, még nehezebb időszakban is.

A Hokedli ételbár beltere

Reneszánsz festményszerű jelenet a Nagymező utcai főzelékezőben / Fotó: Hokedli

Az alábbi recept már csak praktikus okokból is nagyon szerethető, hiszen nem kell nekiállnunk tésztát nyújtani, és magunk tölteni, kifőzni a gombócokat. Ebben a levesben megcserélődtek a szerepek, és nincsen szilvatöltelék. A szilva egy gyümölcslevesben ölt ízt és formát, a fahéjas morzsába pedig az olaszok „krumpligombóca”, a gnocchi kerül.

Mint tudjuk, az igazi pihe-puha szilvás gombóc szintén nagy arányban a liszthez adott krumpliból készül, a közelmúltban a neves egri séf, Macsinka János avatott be a készítésének fortélyaiba. Most azonban csak fogjunk egy kis begyúrt, megformázott gnocchit, amikből jó minőségűeket lehet beszerezni a nagyobb élelmiszerboltok hűtőpultjaiból.

Szilvák halomban

Friss szilvából az igazi / Fotó: Jason Leung, Unsplash.com

Sinkó Bori séf tippjei a főzéshez:

  • Aki úgy szereti, krémlevesként, pürésítve is fogyaszthatja a levest.
  • Amikor az elején a szilvát beleöntjük a lábosba, hirtelen nagy gőz csapódhat fel. Vigyázzunk a szemöldökünkre.
  • Kb. 20 percet igényel majd a szilva főzve puhítása. Nem szükséges teljesen szétfőzni.
  • A gombócok fahéjas morzsájának készítésekor vigyázzunk, mert könnyen megég a serpenyőben. Folyamatosan mozgassuk, kavargassuk, ne hagyjuk magára!

Ha mégis magunk készítenénk a gnocchit, abban is segítünk!

A Hokedli szilvásgombóc-leves receptje

Hozzávalók:

A leveshez:

  • 3 evőkanál kristálycukor
  • 60 dkg friss szilva
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 1 db citrom
  • 1 db narancs
  • 1 kiskanál só
  • 1 csipet őrölt bors
  • 1 kiskanál őrölt gyömbér
  • 1 kiskanál szegfűszeg
  • 1 vaníliarúd kikaparva

A gombóchoz:

  • 20 dkg gnocchi
  • 4 evőkanál zsemlemorzsa
  • 1 evőkanál porcukor
  • 1 kiskanál őrölt fahéj
  • 2 evőkanál étolaj
Főtt gnocchi szűrése

Kifőtt a gnocchi / Fotó:
Sergio Amiti, Getty Images

Elkészítése:

  • Öntsük a kristálycukrot egy legalább 4 literes lábos aljára. Közepes lángon kezdjük el hevíteni, és amikor aranybarnára olvadt, adjuk hozzá a már kimagozott, cikkekre szelt szilvát. Kavargassuk össze, és hagyjuk a tűzön.
  • Amíg a szilva kicsit megrottyan, reszeljük le a citrusféléink héját, de csak a fehér részéig. Facsarjuk ki a levüket is, és adjuk hozzá a leveshez.
  • Mikor a szilva egy kis levet engedett, adjunk hozzá 1,5 liter vizet. Jöhetnek hozzá a fűszerek, és forraljuk addig, amilyen puhán szeretnénk a szilvát. (Kb. 20 percet.)
  • Míg a levesünk fő, készítsük el a gombócokat. A gnocchit főzzük forró, enyhén sós vízben, majd ha megfőtt, hideg vízbe helyezzük át.
  • Serpenyőbe öntsük az étolajat, és folyamatos kevergetés mellett, közepes lángon pirítsuk le benne a zsemlemorzsát a porcukorral és fahéjjal. Vigyázzunk, mert könnyen megég!
  • Amikor kicsit megbarnult, szűrőkanál segítségével adjuk hozzá a gnocchikat is a vízből. Forgassuk össze, kicsit még piríthatjuk, majd zárjuk el a gázt.
  • Ha a leves megfőtt, adjuk hozzá a citrusok héját is.
  • A vendégek tálalják maguknak a gombócokat a levesbe, mert könnyen leázik a morzsa róla.

Jó étvágyat!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top