nlc.hu
Gasztro

A tökéletes gnocchi készítés titka

Ez a tökéletes gnocchi készítésének a titka – Négysajtos gnocchi recepttel

Az olaszok egyik legnagyszerűbb tésztaétele a gnocchi, és ha igazán finomat szeretnél enni, akkor felejtsd el a fagyasztott bolti verziót! Most megmutatjuk, hogyan készíthetsz otthon szuper gnocchit!

Az olasz paraszti konyhának sokat köszönhetünk, többek között a gnocchit is. Ha eddig csak előre fagyasztott változatot készítettél, mert túl macerásnak érezted az otthoni tésztagyúrást, itt az ideje eloszlatnunk a tévhiteket. Elmondjuk, mire figyelj a gnocchi késztés során, és ha betartod, többé nem fogsz bolti tésztát venni!

Gnocchi készítés

Nincs finomabb a házi gnocchinál!
(Fotó: Getty Images)

A házi gnocchgi titka: a megfelelő burgonya liszt és tojás arány

A jó házi gnocchi alapja többek között a puhára főtt burgonya és a liszt aránya. Attól függően, hogy milyen krumplit vettél, a liszt mennyisége is változhat. Az alap, hogy búzalisztet kell használni, de, hogy mennyit, az az dönti el, hogy a mennyi a burgonya keményítőtartalma. Az a legjobb, ha tésztakészítés közben folyamatosan ellenőrzöd, hogy milyen az állaga: az a jó, ha sűrű a tészta, de nem túl lisztes.

A harmadik fő összetevő a tojás, de csak a sárgája. Nem hibázol nagyot, ha az egész tojást felhasználod, de ha igazán lágy tésztát szeretnél végeredménynek, akkor kihagyod belőle a fehérjét.

A gnocchi formázása

A gnocchit nem pusztán azért barázdálják be csíkokkal, hogy mutatós legyen, hanem más, funkcionális oka is van.  A barázdált tészta felületén ugyanis jobban megtapad a szósz, és nem csurog le róla olyan könnyen, mintha megspórolod a csíkozást.

Éppen emiatt kapj elő egy villát, és ne sajnáld rá azt az egy-két percet, mert az étel élvezeti értékén sokat fog dobni a barázdált felület.

Négysajtos gnocchi

Most, hogy már tudod a gnocchi késztés minden csínját-bínját, itt van egy nagyon egyszerű és finom gnocchi recept, amit ebédre és vacsorára is elkészíthetsz.

Négysajtos gnocchi

Négysajtos gnocchi
(Fotó: Getty Images)

Hozzávalók:

  • 30 dkg burgonya
  • 10 dkg liszt
  • 1 tojássárgája

A sajtmártáshoz:

  • 2 evőkanál reszelt grana padano
  • 2 evőkanál gorgonzola
  • 1 evőkanál brie sajt
  • 2 evőkanál reszelt parmezán
  • 4 dl tejszín
  • 2 dkg vaj
  • zöldfűszer keverék
  • só, bors

Elkészítés:

Most meg a burgonyát, majd főzd meg héjában. Ha megfőtt, hámozd le a héját, és törd át krumplinyomón. Ha ez megvan, egy tálban keverd el a felvert tojással, a sóval és a liszttel. Miközben gyúrod a tésztát, figyelj arra, hogy ne legyen túl lisztes, ezért apránként adagold a lisztet, és ha elérte a sűrű, de nem kemény állagot, kész is van.

Most már csak annyi a dolgod, hogy hengert sodorj a tésztából, felvágd körülbelül kétujjnyi darabokra, és villával bebarázdáld. Forrásban lévő vízbe dobd bele őket, és főzd készre, közben pedig készítsd el a mártást.

Tedd fel egy kis lábasban a tejszínt melegedni, add hozzá a vajat és a fűszereket, közben pedig a keményebb sajtokat reszeld bele, a lágyabbakat pedig egyszerűen tördeld bele a tejszínbe. A mártásod akkor kész, ha teljesen homogén. Amikor a tészta megfőtt, kanalazd bele a mártásba, és már tálalhatod is!

Készíts még több finomságot velünk!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top