Gyerekbarát hétvégi menü

nlc | 2017. Szeptember 02.
Most, hogy elkezdődött az iskola és zsúfoltabbak a hétköznapok, még jobban várjuk a hétvégét, a közös, ráérős reggelit, a menzamenü és villámgyors vacsora helyett néhány isteni finomságot ebédre és vacsorára. E heti hétvégi menünk nemcsak finom, de olyan receptekből áll, melyeket a gyerekek is imádni fognak.

Hasonlóan a gyereknapi hétvégi menühöz, most is olyan receptekkel készültünk, melyeket ránézésre és kóstolás után is szívesen megesznek majd a gyerekek. Ki tudna ellenállni egy jégkrémformába öntött smoothie-nak, vagy egy jó grillcsirkének, amit aztán még egy kis brownie-val is leöblítünk? A vitaminbombákkal teli hétvégi menü és a hedonista hétvégi menü között valahol félúton egy ilyen is belefér.

Smoothie-jégkrém

Hozzávalók 6 jégkrémhez:

  • 2 bögre görög joghurt
  • 3 evőkanál méz
  • 1 bögre granola
  • 500 ml vörösbogyós-turmix (előre elkészítve, vagy készen vásárolva)
  • jégkrémforma

Elkészítés:

  1. Egy tálban keverd össze a granolát egy evőkanál mézzel.
  2. Egy másik tálban keverd össze a joghurtot a maradék 2 evőkanál mézzel.
  3. A jégkrémforma tetejébe szórj egy kis granolát. Utána jöhet egy kis görög joghurt, majd smoothie. Ezt ismételd, amíg meg nem telik a forma.
  4. 3-4 órára tedd mélyhűtőbe.

Forrás: Popsugar

Fahéjas szilvaleves

 

Hozzávalók:

  • 60 dkg szilva
  • 2 ek cukor
  • 1 ek keményítő
  • 1 db kisebb citrom
  • pici darab fahéjrúd
  • 8 db szegfűszeg
  • 1,2 liter víz
  • 1 dl tejszín

1. A szilvát megmossuk, kimagozzuk és feldaraboljuk.

2. A cukrot a vízbe öntjük és egy nagyobb fazékban feltesszük főni.

3. Hozzáadjuk a fahéjat, a szegfűszeget, a citrom héját, és egy pohárka vízben elkeverve a keményítőt.

4. Kb. 5 perc elteltével hozzáadjuk a szilvát, majd 10 perc főzés után kivesszük a fahéjdarabot, a szegfűszeget és a citromhéjakat, és végül hozzáadjuk a tejszínt, elkeverjük és hűlni hagyjuk.

Sült csirke zöldségekkel

 

Hozzávalók:

  • 1 egész csirke belsőségek nélkül (kb. 1,5 kg)
  • 
10 dkg vaj
  • 
1 tk. só
frissen őrölt bors

  • 1 kisebb fej vöröshagyma

  • 1 citrom
  • 5-6 sárgarépa

  • 40 dkg zöldborsó
  • 
1-2 édesburgonya
  • 2 fej fokhagyma
  • 
3 fej lila hagyma

A csirkét alaposan megmossuk, és papírtörlővel megszárítgatjuk. A vöröshagymát meghámozzuk, félbevágjuk, és a szintén félbevágott citrommal együtt a csirke belsejébe tömjük. A vajat megolvasztjuk, elkeverjük benne a sót és a borsot, majd alaposan bekenjük, bemasszírozzuk vele a csirkét (minden oldalát). Előmelegítjük a sütőt 200 fokra (légkeverésen, ha van) és egy mélyebb sütőtálba helyezzük a csirkét. Sütőbe toljuk 80-90 percre úgy, hogy a melle legyen lefelé.

Félidőben óvatosan megfordítjuk a csirkét, hogy a melle legyen felül. Közben – amikor már beraktuk a csirkét a sütőbe – előkészítjük a zöldséget, meghámozzuk és feldaraboljuk: a fokhagymát gerezdekre, a sárgarépát csíkokra, a lila hagymát negyedekre, az édesburgonyát felkarikázzuk. Kb. akkor, amikor a csirkét megfordítjuk, egy nagy tepsibe beleszórjuk a zöldségeket: egyik felébe a répát és a borsót, másik felébe az édesburgonyát, a lila hagymát és a fokhagymagerezdeket. Meglocsoljuk olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk, és ezt is betesszük a sütőbe. Egyszer-kétszer kicsit átforgatjuk, majd a csirkével egy időben kivesszük a sütőből.

Márványos brownie

Hozzávalók:

  • 100 g liszt
  • 200 g cukor
  • 2 tojás
  • 125 g vaj
  • 125 g étcsokoládé
  • 1 mk. sütőpor
  • 2 ek. kakaópor
  • 1 fej cékla

A tetejére:

  • 125 g krémsajt
  • 2-3 kanál porcukor

Vajazzunk ki egy kisebb tepsit (kb. 22 x 22 cm-est), és az aljára fektessünk sütőpapírt. 
Tegyük az étcsokoládét és a margarint egy hőálló tálba, és gőz fölött olvasszuk fel. Egy nagy tálban keverjük simára a tojásokat és a cukrot, adjuk hozzá a kakaóport és a már langyosra hűlt megolvasztott vajas csokoládét. Állítsuk össze egynemű masszává, szitáljuk bele a sütőporral elkavart lisztet. Adjuk hozzá a lereszelt céklát, és forgassuk össze, majd öntsük a keveréket a tepsibe.
Kanalazzuk a tetejére a krémsajtot, késsel csíkozzuk, márványosítsuk a tetejét. 180 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt süssük készre. Az első 5 percben magasabb hőfokon süssük, aztán csökkentsük a hőmérsékletet 160-170 fokra.

 

Pizzás csiga

Hozzávalók: 

  • csipetnyi cukor
  • 2+3 ek. olívaolaj
  • 165 ml meleg víz
  • 15 g élesztő
  • 300 g búzaliszt

Hozzávalók a töltelékhez:

  • só, őrölt fekete bors
  • 3 ek. extra szűz olívaolaj
  • egy kis csokor bazsalikom
  • 1 tk. szárított oregánó
  • 200 g passzírozott paradicsom
  • 200 g mozzarella

A tésztához az alapanyagokat gyors mozdulatokkal összekeverjük, és rugalmas tésztává dagasztjuk, gombóccá formáljuk. Meleg helyen letakarva duplájára kelesztjük. A mozzarellát kisebb darabokra tépkedjük, a töltelék hozzávalóit előkészítjük. A megkelt tésztát két részre osztjuk, és mindkét darabot nagyobb téglalapra nyújtjuk. Megkenjük a paradicsommal, rátesszük a mozzarellát, sózzuk, borsozzuk, és oregánóval szórjuk meg, majd feltekerjük, és 1-2 cm széles darabokra vágjuk. 200-210 fokon kb. 20 percig sütjük. 

 
 
  

Még több hétvégi menü az NLCafén, ha inkább mást főznél:

Exit mobile version