A leveles tészta az időhiánnyal küzdő háziasszonyok egyik legjobb barátja, érdemes kísérletezni vele, mert nemcsak rétes készíthető gyorsan belőle, hanem számos egyéb sós és édes finomság is. Természetesen a házi készítésű leveles tészta a legeslegjobb, de arra hétköznapokon nem jut időnk, ilyenkor a boltit használjuk, amiből mindig van pár csomag a mélyhűtőben.
Szinte minden boltban lehet kapni, van 1-2 nagyobb márka, de az üzletek többsége saját márkás leveles tésztát is forgalmaz, érdemes kitapasztalni, melyik válik be a legjobban. Vannak olyanok, melyek 4-6 kisebb téglalapot, vagy egy tömböt tartalmaznak, ezeket kiolvasztás után lisztezett felületen kell kinyújtani – a mélyhűtött leveles tészták általában ilyenek.
Az előhűtött leveles tészták előre ki vannak nyújtva, és sütőpapírra tekerve tudjuk megvenni őket. Ezekkel sokkal könnyebb dolgozni, mert csak ki kell teríteni magunk elé a tésztalapot, és már formázhatjuk, kenhetjük is. Nem kell nyújtani, lisztezni – ez az igazán időtakarékos megoldás. Érdemes többfélét is kipróbálni és a legjobbat választani.
Hogy melyik a jó leveles tészta? Amelyikkel könnyű bánni, nem nyúlós, és nem kell túl sok lisztet használni az előkészítéséhez, a kész tészta pedig levegős, szép leveles, ropogós, nem lisztízű, és a formáját is tartja.
Ha megvan a kedvenc, és van belőle otthon, akkor csak annyi a dolgunk, hogy reggel kivesszük a fagyasztóból, este pedig villámgyorsan összeállítjuk a vacsorát, de ha egy picit korábban felkelünk másnap, akkor még friss, meleg reggelit is könnyedén össze tudunk dobni belőle.
Készülhet belőle bármi, ami pizzatésztából is készülni szokott: pizza, calzone, pizzatekercs, sajtos-sonkás tekercs, de nagyon jó alapja a különféle lepényeknek is. Elég csak egy kis pestót, paradicsomszószt, sajtkrémet rákenni, és egy kis zöldséget, sonkát tenni rá, és már mehet is a sütőbe. Quiche-tölteléket is tölthetünk bele, vagy akár melegszendvics is készülhet belőle.
Pillanatok alatt és szuper egyszerűen különleges és nagyon finom édes reggelit is varázsolhatunk belőle: csokikrémmel, Nutellával, túrós töltelékkel töltve batyut, kiflit, csigákat is lehet sütni a leveles tésztából, és nagyon finom, ha friss gyümölcsöket vagy lekvárokat is használunk töltelékként. Mutatunk is néhány gyors vacsora- és reggelitippet!
Cukkinis-csirkés lepény
Hozzávalók 1 nagy lepényhez:
- 25 dkg leveles tészta
- 1 csirkemellfilé
- 1 közepes cukkini
- 6 szem aszalt paradicsom
- 3 gerezd fokhagyma
- só, bors, friss oregánó
- olívaolaj
A csirkemellet kockázzuk fel, olívaolajon pirítsuk meg. Adjuk hozzá a felaprított fokhagymát és a káposztareszelőn lereszelt cukkinit. Sózzuk, borsozzuk, összevágott friss oregánóval ízesítsük. Pároljuk a keveréket 1-2 percig, majd terítsük el a kinyújtott leveles tésztán, és szórjuk rá a felaprított aszalt paradicsomot is. 200 °C-ra előmelegített sütőben 20-25 percig süssük.
Leveles tésztában sült camembert
Hozzávalók:
- 1 tojás, kenéshez
- 1 csomag leveles tészta
- 2-3 ek. (bármilyen pikánsabb, savanykásabb jó) lekvár
- 1 camembert
A tésztát kiterítjük és megkenjük a lekvárral, majd rátesszük a sajtot, és becsomagoljuk. A tetejét megkenjük tojással, és 180-200 fokos sütőben pirosra sütjük. Melegen megesszük.
Leveles mini-hotdog
Hozzávalók
- 2 friss leveles tészta
- 1 csomag mini virsli
- 1 tojás
- ízlés szerint só
- szezámmag (elmaradhat)
A különleges virslis recept elkészítéséhez melegítsd elő a sütőt 200 fokra.
A leveles tésztát vedd ki a csomagolásból, hajtogasd szét, és vágd fel 12-12 téglalapra. Ízlés szerint sózd a tésztát, mindegyikre helyezz 1-1 virslit. Csavard fel a tésztát, majd helyezd a sütőpapírral kibélelt tepsire.
Kenegesd meg a sütiket alaposan a felvert tojással, és szórd meg a szezámmaggal.
Told a sütőbe és kb. 25 perc alatt süsd szép pirosra. Forrón, tormával, ketchuppal vagy mustárral kínáld a vendégváró sós süteményt.
Cukkinis-csicseriborsós pite
Hozzávalók:
- 1 kk. köménymag
- 1 vöröshagyma finomra vágva
- 1 kk. kurkuma
- 1 tk. őrölt koriander
- 2 közepes cukkini kockára vágva
- 1 csésze rizs
- 1/2 liter zöldséglevesalap
- 1 doboz csicseriborsó-konzerv, lecsepegtetve
- 1 tojás, a kenéshez
- 2 zacskó leveles tészta (mirelit)
- 2 löket olívaolaj
- só, bors ízlés szerint
- 2 ek. margarin, a forma kikenésére
Forró olajon megpirítom a hagymát, a köménymagot. Amikor a hagyma megpirult, hozzáadom a kurkumát meg a koriandert és a cukkinit, és magas lángon párolom, amíg a cukkini elkészül (puha lesz, de még roppan). Ezen a ponton hozzáadom a rizst, és mint egy jó rizottónál, állandóan kevergetve hozzákanalazom a zöldséglevest (1 szedőkanál leves, állandó kavarás, amíg a leve elfő, aztán újra egy szedőkanál leves…..). Amikor a rizs elkészült, lehúzom a tűzről, hozzáadom a csicseriborsót, és megvárom, amíg kihűl a töltelék.
A tésztát közepes vastagságúra kinyújtom és kettévágom. Az egyik felét belerakom egy margarinnal kikent tortaformába úgy, hogy a tészta egy kicsit túllógjon a formán. Belekanalazom a már elkészült tölteléket, elrendezgetem, majd letakarom a maradék tésztával, és összenyomkodom a széleket. A tetejét megkenem a felvert tojással, és bedobom a 180 fokra előmelegített sütőbe 25-30 percre. Amikor a teteje szépen megpirult, kiveszem a sütőből, 10 percet pihentettem, friss salátával tálalom. Mustár kötelező…
Mascarponés töltött papucskák
Hozzávalók:
- 2 fagyasztott leveles tészta
- 1 tojás
- 1 doboz mascarpone
- 1 gerezd fokhagyma
- ízlés szerint só
A fokhagymát préseld a villával felvert tojásba, és kend meg vele a sütiket.
Sütőpapírral kibélelt tepsire helyezve, 190 fokra előmelegített sütőben kb. 30-35 perc alatt süsd szép pirosra az egyszerű sós süteményeket.
Spenótos-fetás batyuk
Hozzávalók 40 darabhoz:
- 50 dkg leveles tészta
- 25 dkg mirelit spenót
- 20 dkg feta sajt
- 2 gerezd fokhagyma
- só, bors, reszelt szerecsendió
- szezámmag
- olívaolaj
- 1 tojás
A felengedett spenótot olívaolajon, a felaprított fokhagymával pároljuk készre. Vágjuk fel egészen kis kockákra a sajtot (nem baj, ha szétmorzsolódik), és keverjük a spenóthoz. Borsozzuk, kevés szerecsendióval ízesítjük, és ha kell, sózzuk (a sajt önmagában is elég sós). Nyújtsuk ki a tésztát fél cm vastagra, vágjunk belőle kb. 7×7 cm-es négyzeteket. Tegyünk minden négyzet közepére egy kevés spenótos-fetás tölteléket, a szélét kenjük meg a felvert tojással, majd hajtsuk háromszög alakúra, vagy formázzunk belőle batyut. A tetejét ismét kenjük meg a tojással, és szórjunk rá szezámmagot. 200 °C-ra előmelegített sütőben 20-25 percig süssük.
Sütőtökös mini pizzák leveles tésztából
Hozzávalók:
- 1 csomag leveles tészta
- 15 dkg natúr krémsajt
- 10 dkg gorgonzola vagy más kék penészes sajt
- 40 dkg sütőtök nyersen vagy megsütve
- 1 tojás, a tészta lekenéséhez
A (kiolvasztott) leveles tésztából tányér körberajzolásával kör alakú formákat vágunk, és sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük a tésztalapokat. Ha van maradék sült tök, akkor annak a húsát használjuk fel, ha nincs, akkor a friss sütőtököt felkockázzuk, és kevés olajon közepes lángon kb. 10 percig pirítjuk egy serpenyőben. A tésztalapokat krémsajttal kenjük meg úgy, hogy a széleken kb. 1 cm-es peremet hagyunk, rászórjuk a sütőtökkockákat, és kéksajtot morzsolunk a tetejére. A tészta peremét körben felhajtjuk, egy tojással lekenjük, és 200 fokos sütőbe toljuk kb. 20 percre.
Búr kifli
Hozzávalók:
- 2 (kettéválasztott) tojás
- 15 dkg darált dió
- 1 citrom reszelt héja
- 12 dkg porcukor
- 1 csomag leveles tészta
- pici citromlé
A kiolvasztott leveles tésztát 40×40 cm-esre nyújtjuk. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A tojásokat kettéválasztjuk, a sárgáját félretesszük, a fehérjét a cukorral habbá verjük, majd hozzáadjuk a darált diót és a citromhéjat+ pici levet is és elkeverjük. A tésztát 10×10 cm-es négyzetekre vágjuk, minden négyzet közepére kanalazunk egy adagot a diós krémből, feltekerjük, majd a végeit kicsit begörbítjük, hogy kifliformát kapjunk és kivajazott tepsire helyezzük. A tetejüket lekenjük a félretett tojássárgájávál, picit bevagdossuk, majd sütőbe toljuk és kb 20 percig sütjük. (Amíg a teteje ilyen szép aranybarnás nem lesz).
Nutellás csavart süti
Hozzávalók:
- 2 csomag leveles tészta
- 3 ek. Nutella
- 1 jó nagy marék csokichips
- 1 felvert tojás
Terítsd ki az egyik leveles tésztát és kend el rajta a nutellát. Szórd rá a csokichipset, majd borítsd be a második levél tésztával. Vágd 9 egyenlő, hosszúkás szeletre. A szeleteket egyesével csavard meg, a végüknél fogva, így létrehozva a formát. Kend meg a tetejüket tojással, majd 200 fokos sütőben süsd őket aranybarnára körülbelül 10 perc alatt.