Gasztro

Gyanúsan olcsók itthon a szlovák és a cseh UHT-tejek

Feljelentést tett a magyar hatóságoknál és Brüsszelben is a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (TT), mert szerintük gyanúsan olcsók a Magyarországon kapható cseh és szlovák UHT importtejek. Szerintük áfacsalás, esetleg a tej felhígítása állhat a háttérben.

Ma már nehezen kapni olyan tartós tejet a boltokban, amely ne lenne legalább 190 forint, mégis egyes hazai áruházak bizonyos külföldi – elsősorban cseh és szlovák származású – ultramagas hőmérsékleten kezelt (UHT) tejeket ennél olcsóbban kínálnak. A napokban például az Auchan hirdetett akciót, amelyben literenként 159 forintért kínálja a 1,5 százalékos, Agro Tami nevű szlovák terméket – írja az InfoRádió.

Ezek az árleszállítások lettek gyanúsak a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanácsnak, amely a közelmúltban bejelentést tett a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál (NAV), a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnál (Nébih) és az illetékes brüsszeli szervezeteknél, hogy  irreálisan olcsó az Agro Tami tej. 

A hazai előállítású UHT-tejek ma literenként 190-300 forintos áron szerepelnek a kiskereskedelmi forgalomban, és a terméktanács szerint a külföldi tejek sem lehetnének sokkal olcsóbbak, mivel a tejárak minden európai országban emelkednek. Ezért – árulta el Mélykuti Tibor, a terméktanács elnöke – az olcsó import mögött továbbra is áfacsalások állhatnak, vagy pedig a behozott termékek nem a normálisnak tekinthető, megszokott tejalapanyagból, hanem sovány tejpor felhígításával készülhettek. Ez utóbbi ára ugyanis valóban csökkent a nemzetközi piacon.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top