Átfogó tesztsorozatnak vetett alá a Nébih 10-féle sajtos chipset, a szakemberek vizsgálták a burgonyaszirmok glutaminsav-, transz-zsírsav-, akrilamid-, zsír- és sótartalmát is.
Az ízek intenzitásában nagy szerepet játszó glutaminsavból egy kilogramm termék legfeljebb 10 g-ot tartalmazhat, a vizsgált chipsek közül mindegyik határértéken belül volt, az érték 2,9 és 5,8 g/kg között változott. Ugyancsak a jogszabályban előírt mennyiségen beül maradt mind a tíz vizsgált chips transz-zsírsav-tartalma is.
Tíz chips közül kettőben a figyelmeztető érték felett volt az akrilamid, amely szénhidráttartalmú élelmiszerek magas hőfokú hevítésekor keletkezik. A gyártóknak törekedniük kell a minél alacsonyabb értékekre, a Nébih jelezte is a vállalkozásoknak a problémát.
Mind a tíz chips teljesítette a sótartalmi elvárásokat, viszont a zsírtartalom az egyik termékben a csomagoláson feltüntetett érték felett volt, így a hatóság kénytelen volt figyelmeztetésben részesíteni a gyártót.
Ezeken felül a tíz chips csomagolását is alaposan átnézték a szakemberek, akik hat csomagoláson találtak hiányosságot, ezek miatt a hivatal a vállalkozásokat figyelmeztetésben részesítette, és kötelezte a hibák kijavítására.
Nem maradhatott el a chipsek kedveltségi tesztje sem, amelyben laikus és szakértő kóstolók pontozták a termékek ízét, külső megjelenését, állományát, illatát és színét, kialakítva ezzel a sajtos chipsek rangsorát.
Első lett a Lay’s Sajtos ízű burgonyachips, második a Pringles Sajtos ízesítésű snack, míg harmadik helyen a Chio Sajtos burgonyachips végzett.