Hétvégi menü isteni különlegességekkel

nlc | 2017. Szeptember 08.
Ezen a hétvégén átadjuk magunkat az új ízeknek. Kicsit már ráuntunk a szokásos menüre, ezért klassz újdonságokból állítottuk össze a hétvégi menüt, amelyekből ti is felfrissíthetitek a családi repertoárt.

Vannak olyan hétvégék, amikor másra sem vágyunk, csak a mamiféle klasszikus hétvégi menüre: húslevesre, rántott húsra, krumplipürére és esetleg egy kis piskótatekercsre vagy kókuszkockára. Most viszont egy kicsit inkább újítani szeretnénk ezzel a hétvégi menüvel, a sok grillezés és újabb és újabb adag lecsó után teljesen más ízekre vágyunk. 

Diós-gyümölcsös zabkása

Hozzávalók 2 adaghoz:

(1 bögre most 2 dl)

Extra feltétként tehetünk még rá:

  1. Öntsük a zabpelyhet, a mandulatejet és a vizet egy lábasba, és melegítsük.
  2. Fakanállal vagy kézi habverővel addig keverjük a masszát, ameddig kicsit össze nem sűrűsödik és „rottyan” egyet.
  3. A kész kását tegyük két kisebb tálba, és tegyük rá az erdei gyümölcsöket, a diót és a tetszőleges extra feltéteket.

Cukkinileves

 

Hozzávalók:

A sütőt melegítsük elő 180 fokra, és béleljünk ki egy tepsit alufóliával! Egy közepes lábasban hevítsünk olíva olajat, pirítsuk meg rajta a hagymát és a fokhagymát!  Adjuk hozzá a cukkinit, kicsit forgassuk át a zöldségeket, majd öntsük rá az alaplevet! Vegyük le a lángot, és hagyjuk főni a levest, míg a cukkini megpuhul! Eközben szórjuk a diót az alufóliával kibélelt tepsire, és 5-10 perc alatt pirítsuk meg! Adjuk a leveshez a pirított diót és a kaprot, majd robotgépben pürésítsük krémesre! Ha elkészült, facsarjunk bele egy kis citromlevet is! Tálaljuk hidegen ízlés szerint még több friss kaporral megszórva!

Szardellaszószos tészta

 

Hozzávalók (2 főre):

A vöröshagymát és a fokhagymagerezdet megtisztítjuk, késes robotgépben pépesre aprítjuk. Erre azért van szükség, mert így a szószba jobban beleolvad a hagyma, lágy, selymes mártás lesz a végeredmény. Az olajat egy serpenyőben felmelegítjük, lassan, kis lángon aranyszínűre pároljuk a hagymát. Ez körülbelül tíz perc. Hozzáadjuk a cukrot, majd további 1 percig hagyjuk párolódni. A szardellákat nagyon apróra vágjuk, és a hagymás püréhez adjuk. Addig kevergessük, amíg a szardella el nem olvad, majd hozzáadjuk a vajat és a tejet. Miután az egész homogénné vált, levesszük a tűzről. A szósz készítése közben a tésztát lobogó, sós vízben harapható állagúra főzzük. A kész tésztát leszűrjük, néhány evőkanál főzőlevet tegyünk félre. A tésztát a szószhoz keverjük, majd annyi főzőlevet adunk hozzá, hogy a szósz megfelelő sűrűségű legyen.

Végül a tésztát megszórjuk a durvára vágott petrezselyemmel, és ezzel is összeforgatjuk.

Ananászos-kókuszos tiramisu

 

Hozzávalók:

Az angolkrémhez a hozzávalókat vízgőz felett pudingállagú krémmé főzzük, majd kihűtjük. A mascarponét robotgéppel kemény habbá verjük, majd elkezdjük hozzácsurgatni a tejszínt, és addig verjük, amíg krémes habot kapunk. Egy spatula segítségével hozzákeverjük az angolkrémet. Belekeverjük a kókuszreszeléket és az apróra vágott ananászdarabokat. A pohárkák aljára babapiskótát helyezünk, erre egy adag krémet, majd újra babapiskóta és krém következik. A tetejét kókuszreszelékkel hintjük meg, majd 2–3 órára hűtőbe tesszük.

Kekszes túrófagylalt

 

 

A kekszeket durvára törjük, félretesszük. A tejet és a 3 dl tejszínt felforraljuk, a tojássárgáját fehéredésig keverjük a cukorral, majd nagyon lassan hozzákeverjük a meleg tejet, tejszínt. Az egészet visszaöntjük a lábosba, hozzákeverjük a vaníliakivonatot/a kikapart magokat, majd lassú tűzön folyamatosan kevergetve sűrű krémet főzünk belőle. Akkor jó, ha a fakanalat bevonja. Szoba-hőmérsékletűre hűtjük. A 2 dl hideg tejszínből robotgéppel közepesen kemény habot verünk. A túrót szitán áttörjük, belereszeljük a citrom héját, elkeverjük a citromlével, lazán összeforgatjuk a tejszínhabbal. A túrós masszát elkeverjük a vaníliás krémmel és az összetört keksszel. Az egészet hűtőszekrényben lehűtjük, majd fagylaltgépben krémesre fagyasztjuk. Fogyasztásig mélyhűtőben tároljuk. Gép nélkül is elkészíthető: a kész masszát egy lapos edénybe töltjük, majd félóránként néhányszor botmixerrel átkeverjük, hogy megfelelő állagú legyen.

Barackos kuszkuszsaláta

Hozzávalók:

A kuszkuszt a csomagolása szerint főzd meg. Ha elkészült, keverd össze a gyümölcsökkel, a pisztáciával és a mentával. Egy kis, zárható üvegben keverd össze az olajat, a snidlinget, a mustárt, a balzsamecetet és a mézet. Adj hozzá pár csipet sót és borsot, majd rázd össze alaposan. A dresszinget locsold a kuszkuszra, és alaposan forgasd össze vele. Fogyaszthatod melegen, de érdemes 1-2 órára hűtőbe tenni, hogy igazán összeérjenek az ízei. Jó étvágyat!

Exit mobile version