Elég minden héten csak egy kicsit újítani, és lassan, de biztosan kibővül majd az unalomig ismert ételekből álló családi étlap. Nem mintha baj lenne velük, sőt a gulyásleves–palacsinta kombinációt bárhol, bármikor elfogadjuk, de azért egy kis frissítés mindig jól jön. Főleg, ha szilvás morzsás süti vagy olívás töltött cukkini formájában érkezik az újítás. Szerencsére a hétvégi menü egy remek kísérletezési terep. Ilyenkor ki lehet próbálni egy-egy újdonságot, és aztán ha beválik, akkor később a hétköznapokon is bevethetjük majd az új kedvenceket.
Pitaszendvics
Hozzávalók 2 db-hoz:
- 2 gerezd fokhagyma
- kevés olívaolaj
- 6-8 koktélparadicsom vagy 2 paradicsom
- 1/4 (kígyó) uborka
- 4-6 szelet sonka
- 4 szelet (Gouda, Cheddar, stb.) sajt
- 2 maroknyi (rukkola, lollo rosso, stb.) saláta
- 2 pita
A fokhagymagerezdeket felaprítjuk és kevés olívaolajon pár perc alatt illatosra pirítjuk. A fokhagymát kiszedjük, a visszamaradt zsiradékon megpirítjuk a piták mindkét oldalát. A megpirult pitákat félbehajtjuk és sonkával, baconnel, salátával, paradicsommal és uborkával töltjük meg.
Körtés-juhtúrós csirkemell
Hozzávalók:
- 60 dkg csirkemellfilé
- 8 dkg juhtúró
- 2 ek. vaj
- 3 dl tejszín
- só
- 2-3 körte
- kb. 5 dkg sótlan pirított mogyoró
- rizs – a tálaláshoz
A csirkemellfilét megtisztítjuk, sózzuk, és kisebb darabokra vágjuk. A körtét meghámozzuk, magházát eltávolítjuk, és cikkekre vágjuk. A vajat egy nagyobb serpenyőben megolvasztjuk, és közepes lángon megsütjük rajta a besózott csirkét. Ráöntjük a tejszínt, és összeforraljuk, majd hozzáadjuk a juhtúrót és a körtét, és fedő alatt közepes, vagy annál kisebb lángon kb. 15 percig főzzük. Főtt rizzsel és pirított mogyoróval megszórva tálaljuk.
Szilvás-fahéjas morzsasüti
Hozzávalók:
- 50 dkg szilva
- 10 dkg hideg vaj
- 12 dkg + 1 ek. cukor
- 20 dkg liszt
- 1 mk. őrölt fahéj
A szilvát megmossuk, magját eltávolítjuk, felkockázzuk. Egy evőkanál cukorban elkeverjük a fahéjat, és megszórjuk vele a feldarabolt szilvát. Előmelegítjük a sütőt 200 fokra, és előkészítünk egy nagyobb vagy több kisebb sütőformát. A hideg vajat felkockázzuk, és összemorzsoljuk a liszttel és a 12 dkg cukorral. A fahéjas-cukros gyümölcsöt a sütőtál(ak)ba tesszük, és rászórjuk a morzsát. Sütőbe toljuk, és kb. 45 percig sütjük. Akkor jó, ha a morzsa kissé megpirul.
Sajttál
Hozzávalók:
- kék penészes sajt
- Brie sajt
- Cheddar sajt
- Ementáli sajt
- alma
- szőlő
A sajtokat felszeleteljük, felkockázzuk és egy tányérra halmozzuk sajtonként csoportosítva. Közvetlenül tálalás előtt megmossuk a gyümölcsöket, az almát felszeleteljük, a szőlőt szemenként a sajttálra tesszük.
Töltött cukkini
Hozzávalók:
- 3-4 cukkini
- 1 kaliforniai paprika
- 1 közepes méretű lila hagyma
- 1 paradicsom
- 5 dkg olívabogyó
- kevés étolaj
- só, bors
- reszelt (Gouda) sajt
A cukkiniket megmossuk, végüket levágjuk, majd hosszában kettévágjuk őket. Kivájjuk a húsukat úgy, hogy oldalt maradjon egy kis peremük. A kivájt cukkinihúst felkockázzuk. A lila hagymát felaprítjuk, a kaliforniai paprikát és a paradicsomot felkockázzuk, az olívabogyót félbe vágjuk. Kevés olajon megdinszteljük a hagymát, majd hozzáadjuk a cukkini-, paradicsom- és paprika kockákat, egy pici vizet öntünk rá, és néhány percig pároljuk. Közben sózzuk, borsozzuk, majd ha már a paprika is megpuhult, 1-2 percre hozzáadjuk az olívabogyókat is. Olajjal kikenünk vékonyan egy sütőtepsit, belefektetjük a cukkinihajókat, és a kivájt részt megtöltjük a zöldséges töltelékkel. Reszelt sajtot szórunk rá és 200 fokon kb. 30 percig sütjük.