Elég, ha csak a túrós csuszára gondolunk, és máris rájövünk, milyen fontos szereplője az életünknek a túró! A nagymama által tökéletesre fejlesztett túrós pogi, a kis házi pékségünkben sütött túrós batyu, és a legnagyobb kedvenc, a túrógombóc is nagy kedvenc, és akkor a túrós palacsintáról még nem is beszéltünk! Sokkal jobb a túrós sütik állaga és íze is, nagy kár lenne, ha nem lenne bennük. Hoztunk is pár klassz túrós receptet, amelyekből akár reggelit, ebéd utáni desszertet, vagy délutáni kényeztető kis finomságot is készíthetünk.
Mini túrós palacsinta
Hozzávalók:
- 4 ek. cukor
- fél kg túró
- 3 tojás
- fél tasak sütőpor
- 1 tasak vaníliás cukor
- 4 ek. búzaliszt
A tojásfehérjét habbá verjük, a többi hozzávalót pedig összekeverjük. Már mehet a hab is a masszánkhoz. Óvatosan forgassuk tehát hozzá. Ezután felforrósított palacsintasütőbe olajat teszünk, és mikor az sisteregni kezd, akkor evőkanálnyi halmot (aki ügyes több halmot) teszünk a tésztából a sütőbe, majd mindkét felét aranyszínűre sütjük. Vigyázni kell, hogy ne túl magas hőfokon süssük, és lehetőleg többször forgassuk át, hogy ne égjen meg. Végül vaníliás cukorral összekevert tejföllel tálaljuk.
A receptet Rupánerné Gallé Margó, a Rupáner-konyha bloggere készítette.
Bögrés túrós kuglóf
Hozzávalók:
2,5 dl-es bögre
- 1,5 bögre vaj – 1 nagy tégla (25 dkg)
- 1 bögre + 1/4 bögre túró – 1 db (25 dkg)
- fél bögre cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 2 tojás
- 2 bögre liszt
- 1 csomag sütőpor
Előmelegítjük a sütőt 180 fokra, és kivajazunk-kilisztezünk egy kuglóf sütő formát.
A vajat enyhén megolvasztjuk, majd hozzáadjuk a cukrokat és a túrót, és alaposan összekeverjük. Hozzáadjuk a tojásokat, kikeverjük, majd beleszórjuk a sütőporral elkevert lisztet.
Az így kapott tésztát a sütőformába kanalazzuk, és kb. 45 percig sütjük. Tűpróbával teszteljük. Ha szükséges, félidőben lazán letakarjuk egy alufóliával.
A receptet Kis-Varga Judit, a Csak a Puffin bloggere készítette.
Csokis túrótorta
Hozzávalók 18 cm átmérőjű tortaformához:
A túrós réteghez:
- 500 g túró
- 100 g tejföl
- 100 g porcukor
- 1 citrom reszelt héja és leve
- 6 lap zselatin
A csokis tetőhöz:
- 50 ml habtejszín
- 1 csapott ek. cukor
- 1 csapott ek. méz
- 50 g étcsokoládé
A tetejére: csokidarabkák / reszelt étcsoki
A túrót krumplinyomóval áttörjük, elkeverjük benne a porcukrot, a tejfölt, a citrom reszelt héját és levét.
A zselatinlapokat kevés (pár evőkanál) hideg vízbe áztatjuk 5 percre, aztán kinyomkodjuk, és átrakjuk egy kis lábasba, amibe pár evőkanál vizet is teszünk. Tűzhelyen melegíteni kezdjük, kevergetjük, és ha feloldódtak a zselatinlapok, lehúzzuk a tűzhelyről és hűlni hagyjuk. Ha már langyosra hűlt, akkor hozzákeverjük a túrós keverékhez. A masszát a tortaformába simítjuk, és hűtőbe tesszük 1-2 órára vagy akár egy éjszakára.
A csokikrémhez a tejszínt, a cukrot és a mézet egy kis lábasban forrásig melegítjük, beletördeljük a csokit és addig kevergetjük, míg el nem olvad a csoki és szép krémet nem kapunk. Kicsit félretesszük hűlni, sűrűsödni.
Ha kicsit hűlt a csokikrém és a túrótortánk is készen áll, akkor óvatosan, kanalanként rákanalazzuk a torta tetejére a csokikrémet és még visszatesszük egy kicsit a hűtőbe dermedni. Tálaláskor aprított csokival szórjuk meg.
Egyszerű mazsolás túrótorta
Hozzávalók:
- 10 dkg mazsola
- 0,5 kg túró
- 3 dl tejföl
- 3 db tojás
- 2 dkg (olvasztott) vaj
- 5 ek. nádcukor
- 2 ek. rizsliszt
- 2 ek. burgonyakeményítő
- 6 ek. búzadara
Az alapanyagokat (túró, tejföl, tojások, nádcukor, búzadara, keményítő, mazsola+áfonya) egy tálba öntjük, majd robotgéppel alaposan elegyítjük. A vajjal kikenünk egy kerámia tortaformát, majd rizsliszttel megszórjuk. Ebbe öntjük a tésztát. 180 fokon 45 perc alatt pirosra sütjük. Porcukorral megszórva kínáljuk.
Töltött túrós kuglóf
Hozzávalók:
Tészta:
- 25 dkg finomliszt
- 6 dkg cukor
- 2 dkg élesztő
- 5 dkg vaj
- 2 tojássárgája
- csipet só
- 1 dl víz
Töltelék:
- 25 dkg túró
- 8 dkg cukor
- 1 tojás
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 citrom héja
A tészta hozzávalóit alaposan összegyúrom, majd hagyom, hogy megkeljen. Amíg kel a tészta, addig megcsinálom a tölteléket. A tésztát lisztes deszkán kinyújtom, megkenem a túrós krémmel, feltekerem, és belefektetem a kuglófsütőmbe. 190 fokon sütöm, amíg szépen meg nem színesedik.
Mákos-gyümölcsös túrógolyók
Hozzávalók 4-6 személy részére:
- 100 g vaj + 2 evőkanálnyi
- 100 g túró
- 5 ek. cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- só
- 100 g finomliszt
- 200 ml cseresznyelé
- 1 tk. étkezési keményítő
- 150 g mélyhűtött erdei gyümölcs
- 4 ek. mák
- porcukor a díszítéshez
100 g vajat megolvasztunk, majd 1 kanál cukorral, a túróval, a vaníliás cukorral és egy csipet sóval összedolgozzuk. A 100 g lisztet hozzákeverjük, a masszát 20 percig állni hagyjuk. A gyümölcslevet 4 evőkanál cukorral felforraljuk. A keményítőt 3 evőkanál lével csomómentesre keverjük, majd hozzáadjuk a cseresznyeléhez. 2 percig főzzük, majd hozzáadjuk a mélyhűtött gyümölcsöket. Egy lábasban sós vizet forralunk, a túrós masszából kis golyókat formálunk, lisztben megforgatjuk, majd 5 percig főzzük. A mákot zsiradék nélkül kissé megpirítjuk, hozzáadunk 2 evőkanál vajat, tovább pirítjuk. A golyócskákat a mákos vajban megforgatjuk, porcukorral megszórjuk, és az erdei gyümölcsös szósszal tálaljuk.
Túrós rétes
Hozzávalók:
- 10 dkg cukor
- 50 dkg (rögös) túró
- 2 tojás
- 10 dkg (olvasztott) vaj
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 citrom reszelt héja
- 10 dkg (édes) morzsa
- 1 csomag réteslap
Konyharuhára helyezzük a réteslapot és az olvasztott vajjal megkenjük. A következő lapot ráhelyezzük, és azt is megkenjük vajjal. A túrót a tojással, cukorral, citromhéjjal, vaníliás cukorral, csipet sóval elkeverjük. Ezzel a töltelékkel töltjük meg a réteslapot, közé szórjuk az édeskeksz-morzsát is. A tetejét lekenhetjük olvasztott vajjal vagy tojással. Előmelegített sütőben 200 Celsius-fokon sütjük kb. 15-20 percig.
Túró rudi házilag
Hozzávalók nagyjából 20 rudihoz:
- 25 dkg túró
- 1 zacskó zselatin – sűrűre főzve (mi egy kanál vízzel kevesebbet tettünk bele az előírtnál, és dr. Oetkert használtunk)
- Vaníliaaroma – ízlés szerint
- 1 citrom reszelt héja
- 4-5 ek. cukor
- 2 tábla 30 százalékos étcsoki
A túrót robotgépben pürésítjük, hozzáadjuk a cukrot, a vaníliát és a citrom lereszelt héját. Közben a zselatint felforraljuk, majd langyosra hűtjük. Hozzákeverjük a túróhoz, hideg helyre tesszük. Miután a massza kicsit megszilárdult, habzsákba töltjük, és 10 centis hengereket nyomunk ki belőle, majd az olvasztott csokival meglocsoljuk őket. Figyelem, nem lesz túl szép a végeredmény, de kit érdekel, ha finom, és semmilyen adalékot nem tartalmaz.
Fázisfotók a recepthez itt találhatók.
Rákóczi túrós
Hozzávalók az alaptésztához:
- 30 dkg liszt
- 20 dkg hideg vaj
- 10 dkg porcukor
- 1 tojás
A túrós réteghez:
- 50 dkg túró
- 2 ek. búzadara
- 10 dkg cukor
- 1 tojás
A díszítéshez:
- 3 tojásfehérje
- 12 dkg cukor
- 30-40 dkg baracklekvár
Az alaptésztához a lisztet és a porcukrot összekeverjük, és elmorzsoljuk a vajjal, majd hozzáadjuk a tojást és összegyúrjuk. Gombócot formázunk belőle, és hűtőben pihentetjük kb. 30 percig. Kb. 20×20 cm-es méretűre nyújtjuk, és sütőpapíros tepsire helyezzük. 180 fokos sütőben kb. 15 percig sütjük, majd hagyjuk langyosra hűlni. Közben elkészítjük a túrós tölteléket: a túrót áttörjük, hozzáadjuk a cukrot, a búzadarát és a tojást, és alaposan összekeverjük. Ha langyosra hűlt a tésztalap, vékonyan megkenjük baracklekvárral, és elsimítjuk rajta a túrós tölteléket. Visszatesszük a sütőbe és kb. 8 percig sütjük. A tojásfehérjéket elkezdjük habbá verni, majd ha már kezd kifehéredni, hozzáadjuk a cukrot, és kemény habbá verjük. Akkor jó, ha már nem tudjuk kitapintani a cukorszemcséket. Nyomózsákba töltjük a habot, és a túrós rétegre nyomjuk – rácsos mintát formázva. A rácsok közé egy másik nyomózsákból lekvárt nyomunk, és 160 fokos sütőben kb. 10 percig sütjük, míg a hab enyhén megbarnul.
Narancsos túrógombóc sütve
Hozzávalók 12 diónyi gombóchoz:
- 250 g szitán áttört zsíros tehéntúró
- 1 ek. porcukor
- 1 tojás
- 50 g búzadara
- 30 g amaretti morzsa
- ½ narancs frissen reszelt héja
- 1 ek. puha aranymazsola
A tál aljára:
- 1 tk. vaj
- 20 g amarettimorzsa
A gombócok tetejére:
- 120 ml tejföl
- 100 ml tej
- 1 tojás
- 1 tk. őrölt fahéj
- 30 g amaretti morzsa
- 2 tk. méz
Egy tűzálló tálat kivajazunk, megszórjuk egy kevés amarettimorzsával.
A gombócokhoz a búzadarát a porcukorral, a tojás sárgájával, a túróval, az amarettimorzsával és a reszelt narancshéjjal összekeverjük. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, és a búzadarás-túrós keverékbe vegyítjük. A masszából diónyi gombócokat formálunk, és a kivajazott amarettis tálba rakjuk.
Az öntethez a tojást felverjük, hozzáadjuk a mézet, tejfölt, a tejet, a fahéjat, majd az egészet csomómentesre keverjük, és a gombócokra öntjük. A tetejét megszórjuk amarettimorzsával, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt készre sütjük. Magában vagy néhány csepp narancslekvárral azonnal tálaljuk.
A receptet Piazza Gabriella, a Tavola in Piazza bloggere készítette.