A galette, egy „nyitott”, peremes francia pite, egy kör vagy négyzet alakú lepény, készülhet édes és sós töltelékkel is. Az omlós tészta kiváló alapja gyümölcsös és zöldséges töltelékeknek is, de nemcsak a galette-ek töltelékét és az alakját, hanem a méretüket is kedvünkre variálhatjuk. Jópofa egyszemélyes minilepények, nagyobb, családi méretű zöldséges piték is lehetnek. Az édes piték nyáron fagyival, télen akár forró tea mellé kínálva is tökéletesek, a zöldséges galette-ekből pedig isteni gyors vacsorát készíthetünk. Hoztunk is egy édes és egy sós verziót!
Szilvás galette
Hozzávalók a tésztához:
- 200 g liszt
- 2 tojás
- 80 g hideg vaj
- 1 ek. víz
- fél citrom reszelt héja
- 2 ek. porcukor
Hozzávalók a tésztára:
- 2 tk. cukor
- 1 tojás
Hozzávalók a töltelékhez:
- 3 ek. cukor
- 1 kk. őrölt fahéj
- 1 púpozott kk. étkezési keményítő
- fél vaníliarúd
- 400 g vörös szilva
A vajat a liszttel elmorzsoljuk, és elkeverjük benne a porcukrot, valamint a reszelt citromhéjat. Hozzáadjuk a tojásokat, a vizet, majd az egészet könnyen formázható, puha masszává gyúrjuk. A tésztát gombóccá formáljuk, és folpackba csomagolva legalább 30 percre hűtőszekrénybe tesszük.
Közben elkészítjük a tölteléket: a szilvákat kimagozzuk, negyedekre vágjuk, és a cukorral, a fahéjjal, valamint a vaníliával felforraljuk. Hozzáadjuk a keményítőt, még 30 másodpercig főzzük, majd levesszük a tűzről, hűlni hagyjuk.
A tésztát lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk, és a közepére kanalazzuk a kihűlt fűszeres szilvát. A tésztalap szélét felhajtogatjuk, a tetejét megkenjük egy felvert tojással, megszórjuk a kristálycukorral, és az egészet 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt készre sütjük.
A receptet Piazza Gabriella, a Tavola in Piazza bloggere készítette.
Cukkinis-ricottás galette
Hozzávalók:
A tésztához:
- 220 gramm finomliszt
- 100 gramm vaj
- 1 tojás
- 50 ml víz
- 1 csipet só
A töltelékhez:
- 1 csésze ricotta
- 2 tojás
- 2 ek. friss kapor
- 1 gerezd fokhagyma apróra vágva
- egy nagy cukkini vékony csíkokra vágva
- 1 kanál extra szűz olívaolaj
- 1/3 csésze reszelt parmezán
- só
1. Készítsük el a tésztát: a sütőt melegítsük elő 190 fokra, egy nagyobb tálban morzsoljuk össze a lisztet, a vajat, a cukrot és a sót. Adjuk hozzá a hideg vizet, gyúrjunk sima tésztát belőle, majd befóliázva tegyük be a hűtőbe.
2. A töltelékhez keverjük össze a ricottát egy tojással, kaporral és a fokhagymával.
3. A pitetésztát nyújtsuk ki egy lapos felületen kör alakban, oszlassuk el rajta egyenletesen a ricottás tölteléket.
4. Egy másik tálban forgassuk meg a cukkiniszeleteket olívaolajban, majd pakoljuk a ricottás töltelék tetejére. A tészta széleit óvatosan hajtsuk rá a töltelékre, de úgy, hogy a pite alapvetően nyitott maradjon.
5. A maradék tojást verjük fel egy kevés vízzel, és kenjük meg vele a pite széleit. Szórjuk meg gazdagon parmezánnal, és nagyjából 35-40 perc alatt süssük készre.