Gasztro

Itt a gombaszezon, sok lett a dolguk a mentőknek

Figyelmeztetést volt kénytelen kiadni az Országos Mentőszolgálat a vadon termő gombák miatt, mert az elmúlt napokban tömegesen kellett kórházba szállítani embereket mérgezési tünetekkel, miután ellenőrizetlen gombából készült ételt ettek.

Robbanásszerűen indult az idei gombaszezon a hazai erdőkben, köszönhetően a közelmúlt csapadékos időjárásának. Az Országos Mentőszolgálat levonta az elmúlt napok keserű tapasztalatait, és figyelmeztetést adott ki a vadon termő gombákkal kapcsolatban.

A gomba finom és egészséges táplálék lehet, de ha elmulasztjuk a szükséges óvintézkedéseket, könnyen válhatunk gombamérgezés áldozatává is

 – írja figyelmeztetésében a mentőszolgálat, nem alaptalanul: az elmúlt napokban 8 embert kellett hányás és hasi görcsökkel járó tünetek miatt kórházba szállítani, mert egy ismerőstől kapott, ellenőrizetlen gombából készített ételből ettek.

Fontos, hogy a kirándulók, erdőjárók az összegyűjtött gombát minden esetben vizsgáltassák be a gombához értő szakemberrel, még akkor is, ha gyakorlottnak érzik magunkat a gombák felismerésében.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top