Gasztro

Vegyszerezett a brazil csirkemáj, amit több nagy áruházban is árulnak

Olyan eljárással hűtik a Perdix márkájú terméket Brazíliában, amely eljárást Európában nem szabad alkalmazni. Az import csirkemájjal kapcsolatban arról nem szólnak a hírek, hogy ártalmas lenne az egészségre, de tény, hogy az élelmiszer vegyszereket tartalmaz.

Fagyasztva, félkilogrammos kiszerelésben Magyarországon is kapható az a Brazíliából származó csirkemáj, amelyet a szállítása előtt vegyszerrel kezelnek. A máj fölöttébb olcsó, a Magyar Nemzet azt írja, hogy a Tescóban 199, az Auchanban 175 forintba kerül a Perdix márkájú termék.

A probléma a máj feldolgozásával van. Kopasztás után a baromfit hűteni kell, de míg Európában jellemzően szeles hűtést alkalmaznak, azaz a levegő áramoltatásával oldják meg a feladatot, addig a braziloknál a vizes hűtés a jellemző. Ilyenkor – Csorbai Attila, a Baromfi Terméktanács igazgatója szerint – alacsony hőmérsékletű vízbe mártják a testeket, a folyadékban pedig antibakteriális és egyéb anyagok találhatók. Csakhogy ezek a vegyszerek Európában nem megengedettek, így még akkor is aggályokat vethet fel a brazil máj fogyasztása, ha egyelőre elnézik Brazíliának az európaiak a vegyszeres kezelést.

„A fogyasztókra gyakorolt negatív hatásról nem tudunk” – tartja fontosnak hangsúlyozni Csorbai, aki hozzáteszi, hogy az említett országban a termelés körülményeinek szabályozása azonban nem túl feszes.  Így aztán mindig fölvetődnek kételyek azzal kapcsolatban, pontosan mit tartalmazhatnak a termékek. A hatóságok feladata, hogy ellenőrizzék a biztonságot.

A szakember hozzáteszi azt is, hogy az utóbbi időben sok szállítmányt fordítottak vissza az angol, holland, német kikötőkből Brazíliába. A Kínában nemrég kitört brazil húsbotrány után pedig szigorított ellenőrzést vezetett be az EU, és rengeteg szalmonellás terméket talált. A terméktanács igazgatója hangsúlyozta, a magyar és a brazil máj ízében viszont egy átlagos fogyasztó nem talál különbséget.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top