Gasztro

Mi legyen a hab alatt? Tészta, gyümölcs, lekvár!

Néha elég egy kocka csoki is, máskor egy könnyű kis joghurtos-gyümölcsös desszertre vágyunk, és vannak olyan esetek, amikor a legkomolyabb, többréteges habos-krémes édességekre van szükség. Most eljött ezeknek az ideje, hedonista üzemmódra kapcsolunk, és megmutatjuk a legfinomabb desszerteket.

Most félretesszük a könnyed édességeket, ezekre a komoly őszi napokra komoly arzenállal is kell készülni. Hogy mi legyen a hab alatt? Lehet alatta tészta, gyümölcs, lekvár vagy akár mindhárom, lehet a hab sütve, tejszínhabként hidegen, ízesítve vagy magában – egy biztos: ezeknek az édességeknek nem lehet ellenállni. Összegyűjtöttük a nagyi legjobb krémes-habos sütijeit és néhány modern újdonságot is, amivel elindulhat az őszi hangolódás, hogy aztán télen még nagyobb fokozatra kapcsoljunk édességfronton (is). 

Rumos-szilvás kalácspuding
 


Hozzávalók:

  • 2 ek. szilvalekvár
  • 50 ml rum
  • 200 g porcukor
  • 400 g (akár száraz) kalács
  • fél citrom leve
  • 1 kk. őrölt fahéj
  • 1 ek. vaníliás cukor
  • 80 g olvasztott vaj
  • 400 ml tej
  • 6 tojás
  • 400 g szilva (vagy alma vagy körte)

A kalácsot felszeleteljük. A szilvákat kimagozzuk, nagyobb darabokra vágjuk, meglocsoljuk a citromlével, majd összekeverjük a szilvalekvárral.

A tojások sárgáját a vaníliás cukorral, a tejjel, a rummal, a fahéjjal és az olvasztott vajjal kézi mixer segítségével simára keverjük.

Egy tűzálló tálat kivajazunk, és megszórjuk a kristálycukorral. A kalácsszeleteket a szilvalakvárral elkevert gyümölcsdarabokkal a tálba rétegezzük, ráöntjük a tejes-tojásos keveréket, és 180 °C-ra előmelegített sütőben 15 percig sütjük.

Ezalatt a szoba-hőmérsékletű tojásfehérjéket kézi mixerrel buborékosra keverjük. Evőkanalanként hozzáadjuk az átszitált porcukrot, közben a habot folyamatosan tovább verjük mindaddig, amíg az egész sűrű, kemény masszává alakul.

A tojáshabot az elősütött szilvás kalácsra kanalazzuk, és még 15 percre visszatesszük a sütőbe. (Akkor a legfinomabb, amikor a teteje egy kis színt kap.)

A kalácspudingot langyosan vagy hidegen tálaljuk.

A receptet Piazza Gabriella, a Tavola in Piazza bloggere készítette.

Klasszikus krémes házilag

Hozzávalók 10 darabhoz:

  • 1 csomag mirelit vajas tészta (25 dkg)
  • 6 dl tej
  • 1 vaníliarúd kikapart belseje
  • 4 tojás
  • 2 csomag (9 dkg) vaníliás pudingpor
  • 18 dkg kristálycukor
  • 2 evőkanál liszt + a deszka lisztezéséhez
  • porcukor a meghintéséhez

A mirelit vajastésztát szobahőmérsékleten kiolvasztjuk, majd lisztezett deszkán 2 darab 1 mm vékony lapot nyújtunk belőle, kissé nagyobbat annál a formánál, amelybe később a krémest töltjük, mert a vajas tészta összeugrik sütés közben.

A tésztalapot sütőpapírral fedett tepsire borítjuk, sütés előtt 20 percig pihentetjük, majd 200 fokos sütőben körülbelül 12-15 perc alatt aranybarnára sütjük.

Ha kihűltek a lapok, az egyiket egy magas falú tepsi vagy más szögletes forma aljára rakjuk, a másikat pedig egy fűrészfogú késsel 4×4 cm-es négyzetekre vágjuk, ezek lesznek majd a tetején.

A krémhez 4 dl tejet felforralunk a vaníliarúd kikapart belsejével. A tojások sárgáját simára keverjük a pudingporral, a liszttel, 9 dkg kristálycukorral és a maradék tejjel, majd a felforralt tejhez adjuk, és sűrű krémmé főzzük.

A tojásfehérjét a cukor másik felével kemény habbá verjük, és óvatosan a forró krémhez keverjük. A kész krémet a tésztalappal bélelt formába töltjük.

A felvágott lapokat a krém tetejére helyezzük. 2-3 órára hűtőbe tesszük, majd felvágjuk, és porcukorral meghintve tálaljuk.

Csokis cupcake

Hozzávalók kb. 12 db-hoz:

  • 1 tojás
  • 100 g cukor
  • 150 ml natúr joghurt
  • 0,6 dl étolaj
  • 130 g liszt
  • fél tk. szódabikarbóna
  • 40 g cukrozatlan kakaópor
  • 100 g étcsokoládé
  • 1 narancs reszelt héja

A krémhez:

  • 10 dkg étcsokoládé
  • 250 g mascarpone
  • 1 narancs reszelt héja
  • 2 dkg vaj

A tésztához az étcsokoládét apróra vágjuk, és előmelegítjük a sütőt 200 fokra. Előkészítünk egy muffinsütő formát, a mélyedéseket kivajazzuk/muffinpapírral kibéleljük.
A tojást kikeverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a joghurtot, a narancs reszelt héját és az olajat, és elkeverjük.
A lisztet elkeverjük a szódabikarbónával és a kakaóporral, és a másik tál tartalmához adjuk. Összekeverjük, majd óvatosan beleforgatjuk az előkészített felaprított étcsokit, és összekeverjük.
A muffinsütő mélyedéseibe adagoljuk kb. 2/3 magasságig, és kb. 20 perc alatt készre sütjük, majd hagyjuk teljesen kihűlni.
A krémhez a vajat gőz felett megolvasztjuk, majd beletördeljük a csokoládét, és kevergetve azt is megolvasztjuk. Hozzáadjuk a narancs reszelt héját, majd hűlni hagyjuk. Hozzáadjuk a mascarponét és kikeverjük, majd habzsákba töltjük, és a muffin tetejére nyomjuk.

Körtefelfújt habsipkával

Hozzávalók:

  • 2 + 4 ek. cukor
  • 2 tojásfehérje
  • 4 dl víz
  • 4 körte
  • 1 citrom leve
  • 50 g aszalt vörös áfonya
  • 20 dkg babapiskóta
  • 1 tk. fahéj/gyömbér

A körtéket megmossuk, magházukat kiszedjük, majd a vízben a 2 evőkanál cukorral, a citromlével és a fűszerrel puhára főzzük. A babapiskótákat egy kerámiatál aljára rendezzük, rátesszük a körtét, és a főzőlével meglocsoljuk, hogy a piskóta megpuhuljon. Rászórjuk az áfonyát. 
A fehérjéből habot verünk, amikor már keményedik, kanalanként hozzáadjuk a cukrot, és legalább 1 percig verjük utána, hogy szinte vágható, kemény masszát kapjunk. Ezt kanállal vagy habzsákkal a körtés rész tetejére tesszük, és 170 fokos sütőben grillfokozaton vagy légkeveréssel éppen csak addig sütjük, míg a tetejének lesz egy kis színe.

Banános, csokihabos desszert

Hozzávalók:

  • 8 dkg (+ a tetejére 5 dkg) étcsokoládé
  • 2-3 banán
  • 3 dl habtejszín
  • kakaós piskóta/csokis sütemény/csokiskeksz-morzsa
  • 5 dkg porcukor

A 8 dkg étcsokoládét vízgőz felett megolvasztjuk, ha kész, félretesszük kicsit hűlni.

A habtejszínt kemény habbá verjük, közben fokozatosan hozzáadjuk a porcukrot is. Az enyhén kihűlt – de nem dermedt – étcsokoládét elkeverjük a felvert tejszínhabban. A kakaós piskótát kézzel szétmorzsoljuk, a banánt felszeleteljük.

1-2 dl-es poharakat készítünk elő, és összeállítjuk a desszertet: a pohár aljába morzsát szórunk, ráhelyezünk pár szelet banánt, majd egy adag csokis tejszín következik. Ezután ismét csokimorzsa, banán és krém következik, egészen a pohár tetejéig. A tetejére morzsát szórunk, a maradék 5 dkg étcsokit megolvasztjuk, és abból is csepegtetünk rá.

Szilvás krémes 

A tésztához:

  • 70 dkg liszt
  • 25 dkg vaj
  • 20 dkg porcukor
  • 2 ek. őrölt fahéj
  • 1 kk. szódabikarbóna
  • 1 tojás
  • 1 pohár tejföl
  • kevés tej

A krém hozzávalói: ld. az elkészítésnél

A tészta hozzávalóit gyúrjuk össze, és egy nagy tepsi hátulján egymás után süssünk négy lapot. 
Az alsó krémréteget a következőképp készítsük el: 80 dkg szilvát daraboljunk apró kockákra, majd 8 dl vízzel, 20 dkg cukorral és egy kiskanál fahéjjal főzzük puhára. Várjuk meg, amíg kihűl, majd a főzött szilva levével keverjünk ki 2 csomag vaníliás pudingot, adjuk hozzá a szilvadarabokat is, és addig főzzük, amíg sűrű krémet kapunk. Ezután a krémet kenjük két lap közé, és hagyjuk teljesen kihűlni.

A középső krémhez egy csomag vaníliás pudingot főzzünk meg 3 dl tejben, és tegyük félre hűlni. 15 dkg vajat keverjünk ki 10 dkg porcukorral, majd miután kihűlt a puding, alaposan dolgozzuk össze a krémeket, és rétegezzük a teljesen kihűlt szilvás lapok fölé, majd egy újabb lappal fedjük be.

A felső krémréteghez szükséges 1 csomag vaníliás pudingpor, 3 dl tej, 15 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 15 dkg aszalt szilva. Az alapanyagokból a középső krémhez hasonlóan összeállítjuk a krémet, de mielőtt a cukorral kikevert vajhoz adnánk a pudingot, keverjük a vajas krémhez az apróra vágott aszalt szilvát, és robotgéppel dolgozzuk össze jó alaposan. Újabb réteget teszünk a süteményre, és ismét fedjük be egy lappal. A sütemény tetejét csokoládémázzal díszítsük.

Diós, fehércsoki-krémes torta

Hozzávalók 24 cm átmérőjű tortához:

  • 18 dkg liszt
  • 20 dkg cukor
  • fél teáskanál só
  • 4 db tojás
  • 20 dkg vaj
  • 1 csomag sütőpor
  • 10 dkg dió

Krém:

  • 20 dkg fehér csokoládé
  • 1 evőkanál porcukor
  • 50 dkg mascarpone

Diógrillázs:

  • 4 evőkanál cukor
  • fél evőkanál víz
  • 5 dkg dió

A tortaformát kivajazzuk és kilisztezzük, a diót finomra daráljuk. A vajat/margarint a cukorral fehéredésig keverjük, majd egyenként hozzáadjuk a tojásokat, és jól eldolgozzuk. Végül hozzáadjuk a darált diót, elkeverjük. Fokozatosan hozzákeverjük a szódabikarbónával, sütőporral, sóval elegyített lisztet, hogy homogén masszát kapjunk. Három részre osztjuk, és a tortaformába öntve, 180 °C-ra előmelegített sütőben, darabonként 15-20 perc alatt készre sütjük a tortalapokat. Sütés után a formából kiborítva rácson hagyjuk teljesen kihűlni őket.

A krémhez a fehér csokoládét vízgőz felett felolvasztjuk, majd hagyjuk kihűlni. A krémhez 15 dkg olvasztott csokoládét használunk, a maradékot kb. 1 mm vastagon elkenjük egy tiszta sütőlapon, hideg helyre tesszük, hogy megdermedjen. A mascarponét robotgépben habosra keverjük a porcukorral, majd hozzáadjuk a lágy, olvasztott fehér csokoládét, homogénre keverjük.

Összeállítjuk a tortát: az alsó lapra 2-3 evőkanál krémet töltünk, rátesszük a középső lapot a lapos oldalával felfelé. Ezt is megkenjük 2-3 evőkanál krémmel, ráborítjuk a felső lapot, szintén a lapos oldalával felfelé, végül az egész tortát bevonjuk a maradék krémmel.

A diógrillázshoz a cukrot a vízzel kis lábosba tesszük, és addig melegítjük, amíg a cukor elolvad, és borostyánszínű karamellt kapunk (kb. 7-10 perc). Nem kevergetjük, esetleg a lábost mozgatjuk, ha szükséges. A diót a karamellhez keverjük úgy, hogy a karamell mindenhol bevonja a diószemeket. Sütőpapírra borítjuk, hagyjuk kihűlni. Amikor megkeményedett, levesszük a papírról, és éles késsel durvára aprítjuk. Megszórjuk vele a torta tetejét. A megdermedt fehér csokoládéról éles késsel forgácsokat húzunk. Ezeket óvatosan a torta tetejére rendezzük.

Gesztenyés tejszínes torta

Hozzávalók a tésztához:

  • 12 dkg liszt
  • 5 tojás
  • 1 csomag sütőpor
  • 3 dkg cukrozatlan kakaópor
  • 8 dkg barnacukor

Gesztenyés krémhez:

  • 5 dl tej
  • 12 dkg vaj
  • 8 dkg porcukor
  • 2 ek. rum
  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • 25 dkg gesztenyemassza

Habhoz:

  • 2,5 dl tejszínhab

A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét a cukorral kemény habbá verjük, hozzáadjuk a sárgáját, amivel óvatosan elkeverjük, végül jöhet hozzá a sütőporral, kakaóval elkevert liszt, és összeforgatjuk.
A masszát egy sütőpapírral kibélelt tepsibe simítjuk, és 170 fokra előmelegített sütőben, légkeveréses fokozaton 15 perc alatt készre sütjük.
A sütési idő sütőnként változhat, így végezzünk tűpróbát, és ha már nem ragad a tészta a tűre, tökéletes a tészta.

A süteményt hagyjuk kihűlni, közben elkészítjük a krémet.

A tejből a cukorral és a pudingporral pudingot főzünk, ha elkészült, hagyjuk kihűlni. Ha a puding kihűlt, kikeverjük a vajjal, majd hozzáadjuk a gesztenyemasszát, a rumot, és addig kavarjuk, amíg finom krémet kapunk.

A gesztenyemasszát a kihűlt tésztára kenjük, a tetejére pedig jöhet a felvert tejszínhab.
Ízlés szerint reszelt csokoládéval, kakaóporral, gesztenyedarabkákkal díszítjük.

Mindenmentes sütőtökös cupcake

Hozzávalók:

  • egy kisebb sütőtök felkockázva, megsütve és kikaparva
  • 1/2 csésze barnacukor
  • 2 nagy tojás
  • 1 nagy tojássárgája
  • 3/4 konzerv kókusztej
  • 2/3 csésze gluténmentes liszt
  • 2 teáskanál mézeskalácsfűszer-keverék
  • 1/4 teáskanál sütőpor
  • 1/4 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 csipet só

A tetejére:

  • Kókusztejből felvert tejszínhab

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, és vajazzunk ki egy muffinformát. Egy nagy tálban keverjük össze a pürésített sütőtököt, a cukrot, a tojásokat és a kókusztejet, míg egyenletes masszát kapunk. Egy másik tálban forgassuk össze a lisztet,a  fűszereket, a sütőport és a szódabikarbónát. Adjuk a száraz alapanyagokat a nedves hozzávalókhoz, és fokozatosan adagolva keverjük egyenletes tésztává. A tésztát töltsük a formák 3/4-éig, és nagyjából 25 perc alatt süssük készre. Várjuk meg, míg a sütemények újabb 20 perc alatt kihűlnek – ekkor nyomjuk a tetejére a kókusztejből készített tejszínhabot is.

Mézes-krémes

Hozzávalók: 

  • 50 dkg liszt
  • 6 dkg zsír
  • 16 dkg kristálycukor
  • 2 tojás
  • 4 evőkanál méz
  • 4 evőkanál tejföl
  • 1 kiskanál szódabikarbóna

A krémhez: 

  • 20 dkg margarin
  • 20 dkg porcukor
  • 2 evőkanál kakaópor
  • 5 dl tej
  • 6 evőkanál liszt

étcsokoládé a tetejére

A tésztához dolgozzuk össze a szódabikarbónával elkevert lisztet a tojással, a cukorral, a zsírral. Ízesítsük mézzel és tejföllel. Gyúrjuk össze, és formázzunk belőle három cipót. Ezeket egyenként 6-8 perc alatt süssük ki egy tepsi hátlapján.

A krémhez keverjük össze a margarint a cukorral. A tejből és a lisztből főzzünk sűrű krémet, amikor langyosabb, dolgozzuk bele a cukros vajat. Válasszuk ketté az így kapott krémet, és az egyik adagban keverjünk el 2 evőkanál keserű kakaóport.
A lapokat felváltva kenjük meg először a csokis krémmel, majd a vaníliakrémmel. Hűvös helyen pihentessük az összeállított tésztát akár egy éjszakán át is. Másnap a tetejét kenjük meg olvasztott étcsokoládéval.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top