Első hangzásra talán fekete öves konyhai kihívásnak tűnik ez a lazacos szuflé, de valójában sokkal egyszerűbb elkészíteni, mint gondolnánk! Ez a könnyű előétel tökéletes lehet vendégvárónak vagy különleges alkalmakra előételnek, de akár magunkat is meglephetjük vele, annyira finom!
Hozzávalók:
- 2 darab lazacfilé bőr nélkül
- 1/4 tk. só
- 1/4 tk. bors
- 2 evőkanál száraz fehérbor
- 1 tk. kakukkfű
- 2 evőkanál vaj
- 2 evőkanál apróra vágott mogyoróhagyma
- 3 evőkanál liszt
- só és bors
- 1 csésze zsíros tej
- 4 tojássárgája
- 5 tojásfehérje
- 1 evőkanál friss petrezselyem apróra vágva
- 1 evőkanál friss kapor apróra vágva
- 3 evőkanál reszelt sajt
Elkészítés:
- Készítsük el a lazacot: egy közepes serpenyőt töltsünk meg annyi vízzel, hogy ellepje a lazacok 2/3-át. Forraljuk fel a vizet közepes lángon, majd adjuk hozzá a bort, a sót, a borsot és a kakukkfüvet. Főzzük 10 percig, míg a lazac elkezd darabokra szétesni – szedjük falatnyi részekre.
- A sütőt melegítsük elő 200 fokra és készítsünk elő 4 kisebb szuflé-formát.
- Egy serpenyőben hevítsünk vajat, és süssük rajta üvegesre a mogyoróhagymát. Keverjük bele a lisztet, adjunk hozzá sót és borsot, majd öntsük fel a tejjel! Vegyük le a lángot, keverjünk sima masszát belőle. Vegyük le a serpenyőt a tűzről, és adjuk hozzá a 4 tojássárgáját, majd keverjük bele a petrezselymet és a kaprot is.
- Forgassuk a keverékbe a lazacdarabkákat és a reszelt sajtot.
- A tojásfehérjéket verjük kemény habbá, majd óvatosan forgassuk a tésztába, vigyázva, hogy össze ne törjük a habot.
- Töltsük a keveréket a formákba, majd süssük őket 5 percig – ekkor vegyük le a lángot 180 fokra, és süssük a szuflékat további 15-20 percig.