Mi még a nagyi-sütiken szocializálódtunk, zserbó, linzer és almás pite volt az ünnepi asztalon, és csak kb. 15 évvel ezelőtt találkoztunk először a sajttorta névvel, amit nem is igazán lehetett értelmezni az akkori fogalmaink szerint. Sajt a tortában? Ugyan már! Sajtot csak a melegszendvicsbe és sós ételekbe tettünk, szinte érthetetlen volt, hogy hogy lehet egy tortát finomnak nevezni, ha egyszer sajt van benne. Kellett egy pár év hozzá, hogy megértsük és megszokjuk a gondolatát ennek a fura fogalomnak, pedig nem olyan rémes a koncepció: arról van csak szó, hogy nem trappista vagy gouda sajtot teszünk a tortába, hanem (semleges ízű) krémsajtot.
Bár a leghíresebb sajttorta a New York-i, valójában az első feljegyzések a sajttorta őséről nemhogy nem New Yorkból, de még csak nem is Amerikából származnak. A történészek szerint ugyanis már az ókori görögök is ismerték a sajttortát (az első receptet 230-ban jegyezték le), olyannyira, hogy az első olimpián is ezt a süteményt kapták a sportolók, úgy gondolták ugyanis, hogy az nagyon jó energiaforrás számukra. Lisztből, sajtból és mézből készült, és kemencében sütötték meg. A rómaiak aztán továbbfejlesztették, és általuk egyre többen megismerték Európában, de csak évszázadokkal később, az 1800-as évek végén jött el a nagy fordulat – és ez már tényleg Amerikához kötődik – amikor egy farmer először készített krémsajtot.
William Lawrence egy Franciaországban kóstolt lágysajtfélét próbált reprodukálni, és bár abban nem járt sikerrel, a krémes sajtféle nagyon is ízlett neki, így onnantól kezdve rendszeresen készített krémsajtot. Philadelphia márkanév alatt lett népszerű az általa kifejlesztett sajt, ami a mai napig a sajttorták alfája és omegája. (Bár egyébként lehet más krémsajtokat is kapni, az igazi sajttorta-guruk szerint csakis Philadelphia krémsajtból lesz tökéletes a sütink.)
A nagy sajttorta-boom viszont csak a 20. században jött el: James Kraft rájött, hogyan lehet pasztörizálni a krémsajtot, és onnantól kezdve nem volt megállás: New York-ban beindult a sajttortaőrület. Többen is magukénak akarják tudni az eredeti New York cheesecake receptjét, éppen ezért pontosan nem lehet tudni, ki volt az első, aki a ma milliók által imádott sajttorták első igazi ősét elkészítette, azt viszont pontosan tudjuk, kik lettek a legnépszerűbb sajttortagyárosok.
A Cheesecake Factory neve szinte minden ötödik amerikai filmben vagy sorozatban elhangzik, és már első hallásra egy igazi sajttorta-mennyországnak tűnik – ami nem is áll messze a valóságtól. Evelyn és Oscar Overton Detroitban élt, és Evelyn nagyon szeretett sütni, így amikor a 40-es években egyszer csak talált egy szimpatikus sajttorta receptet az újságban, gyorsan el is készítette azt. A férje bevitt pár szeletet a sütiből a munkatársainak, akik azt mondták, hogy életükben ilyen finomat még nem ettek, így Evelyn egyre több sajttortát sütött, míg végül nyitottak is egy kis üzletet, ahol jobbnál jobb sütiket árult. Ezt aztán bezárták, mert a gyereknevelés mellett nem tudták menedzselni, de addigra már jó néhány étteremmel kapcsolatban voltak, így a fiatal anyuka minden szabadidejében a házuk pincéjében sütötte a sajttortákat, mert nem akarta cserbenhagyni korábbi ügyfeleit. Kisfia is besegített neki, ő hajtogatta a sütis dobozokat össze, és minden doboz után kapott 1 penny zsebpénzt.
A család közben Los Angelesbe költözött, és a gyerekek is felnőttek, így Evelyn ott folytatta, ahol abbahagyta: éttermeknek szállított sütit. Felnőtt fiuk viszont végigkövette anyukája elmúlt 25 évét, és valóra váltotta szülei álmát: utolsó megtakarításaikat felhasználva megnyitották a Cheesecake Factoryt, ahol már akkor legalább 20 féle sajttortát lehetett kapni. A gyerekneveléssel töltött hosszú évek alatt tökéletesített sütikért odavolt fél Los Angeles, aminek hamar híre ment, így egymás után nyíltak az újabb és újabb üzletek országszerte. Vannak, akik átutazzák a fél világot egy Cheesecake Factoryért, mások – mint például a szaudi herceg – a sajttortát utaztatják, csak hogy minden héten ehessenek belőle 1-1 szeletet. A recepteket persze nem árulják el, de azért mi is összegyűjtöttük kedvenceinket:
Csokis-mogyoróvajas sajttorta
Hozzávalók:
8-10 szelethez
- 10 graham keksz
- 7 ek. olvasztott vaj
- 680 g krémsajt
- 2 és fél csésze porcukor
- 1 tk. vaníliakivonat
- másfél csésze csokichips, felolvasztva
- 2 csésze mogyoróvaj, folyékonyra olvasztva
Tedd a kekszet egy zárható zacskóba, és egy sodrófával törd morzsásra! Ezután öntsd egy tálba. Keverd a kekszmorzsához az olvadt vajat, majd az egészet szórd egy tortaforma aljába. Egyenletesen oszlasd el, finoman nyomkodd le. Tedd be a hűtőbe. A krémsajtot habverővel keverd simára. Add hozzá a porcukrot és keverd még selymesebbre. Csepegtesd bele a vaníliát, add hozzá az olvasztott csokit. Alaposan keverd el, majd oszlasd el a kekszes alapon. Tedd vissza a hűtőbe. Az olvadt mogyoróvajat keverd össze a cukorral, majd öntsd a torta tetejére! Egy spatulával simítsd ki, majd tedd be a hűtőbe 2-4 órára.
Márványos sajttorta
Hozzávalók egy 20 centis tortaformához:
-
-
- 200 g darált keksz
- 150 g olvasztott vaj
-
A töltelékhez:
-
-
- 375 g krémsajt
- 100 g sűrített tej
- 100 g tejföl
- 4-5 ek. porcukor
- 1 púpos ek. liszt
- 2 tojás
- 100 g étcsokoládé
-
1. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
2. A darált kekszet keverjük össze a megolvasztott vajjal. Egy kerek tortaforma alját kenjük ki kevés vajjal, és nyomkodjuk bele az olvasztott vajjal elkevert kekszet. Tegyük a meleg sütőbe 10 percre.
3. Addig készítsük el a tölteléket. Egy tálban keverjük össze a krémsajtot a tejföllel, sűrített tejjel, porcukorral. Egyenként adjuk hozzá a tojásokat, ehhez használjunk nyugodtan gépi habverőt. Legvégül keverjük hozzá a lisztet.
4. A megsült tésztaalapra kanalazzuk a krémes massza kétharmadát. Az étcsokit egy kanál víz hozzáadásával olvasszuk fel, és keverjük a megmaradt krémbe. Kanállal csepegtessük a süti tetejére, kicsit forgassuk is át a kanállal, így lesz márványos.
5. Tegyük a forró sütőbe, 15 perc után csökkentsük a lángot 170 fokra, és süssük további 35-40 percig. Zárjuk el a gázt, és hagyjuk bent pihenni 10 percre. Ekkor vegyük ki a sütőből, és hagyjuk teljesen kihűlni. Fogyasztásig a hűtőben tároljuk.
Gluténmentes mini sajttorta
Hozzávalók:
(12 darabhoz)
A tésztához:
- 18 zabkeksz apróra törve
- 1 ek. kristálycukor
- 3 ek. olvasztott vaj
A krémhez:
- 350 gramm krémsajt
- 3/4 csésze kristálycukor
- 1 ek. kukoricaszirup
- 2 nagy tojás
- 3 ek. zsíros tejszín
- 2 tk. citromlé
- egy csipet só
A gyümölcsös tetőhöz:
- 1 csésze fagyasztott erdei gyümölcs
- 2 ek. kristálycukor
A gyümölcspüréhez közepes lángon főzzük össze a cukrot a gyümölccsel, míg a gyümölcs puha lesz, és szirupos levet ereszt. Ha kész, csöpögtessük le egy szűrő segítségével. A tésztához a kekszet törjük finomra, és keverjük bele a cukrot (ha lehet, robotgéppel aprítsuk még finomabbra). Keverjük bele az olvasztott vajat, majd a kész masszát egy kikent muffinforma aljába nyomkodjuk bele, hogy egyenletes réteget képezzen. A krémhez keverd össze a krémsajtot a cukrot és a kukoricaszirupot, majd fokozatosan add a keverékhez a tojásokat, végül a tejszínt, a citromlevet, majd a sót. Keverd össze, hogy egyenletes krémet kapj! Végül töltsd a krémet a tésztára, a tetejére kanalazz egy kanállal a gyümölcsös püréből, és egy fogpiszkálóval kicsit kavard meg a márványos hatásért. Előmelegített sütőben 160 fokon 20-25 percig sütjük!
Hozzávalók:
Az alaphoz:
- 9 Graham-keksz
- 1 ek. cukor
- 4 ek. olvasztott vaj
A krémhez:
- 1 és 1/4 csésze zsíros tejszín kétféle osztva
- 1 csomag zselatinpor
- 340 gramm krémsajt
- 1 nagy avokádó meghámozva és kimagozva
- 2 lime leve és reszelt héja
- 1 csésze kristálycukor
A kekszet törjük finom, porszerű morzsalékká, adjuk hozzá a cukrot és az olvasztott vajat. Nyomkodjuk bele a keveréket egy tortaformába, majd tegyük a mélyhűtőbe 10 percre. Az 1/4 csésze tejszínt tegyük egy kis bögrébe, és adjuk hozzá a zselatint – hagyjuk állni 5 percig. Robotgépben dolgozzuk össze a maradék tejszínt, a krémsajtot az avokádót, a lime levét és héját, valamint a kristálycukrot, amíg egyenletes masszát nem kapunk. A zselatinos keveréket tegyük a mikróba 15-20 másodpercre (vigyázat, a tejszín könnyen kifut), majd adjuk hozzá melegen a sajttortakrémhez – keverjük ezt is össze a robotgépben. Öntsük a masszát a hideg tortaalapra, és tegyük a tortát mélyhűtőbe 1-2 órára. Tálalás előtt 30 perccel tegyük át a hűtőbe.
Jéghideg málnás cheesecake
Hozzávalók a torta alapjához:
-
-
- 1 ek. cukor
- 8 ek. vaj
- 15 Shortbread (angolok vajas keksze)
-
Hozzávalók a fagyihoz :
-
-
- 1/4 csésze cukor
- 4 tojássárgája
- 4 dl tejszín
- 3 ek. citrom leve
- 1 csésze (pürésítve) eper vagy málna
- 230 g krémsajt
- 1 csésze görög joghurt
-
A kekszet a cukorral és a vajjal összekeverjük, majd egy kapcsos tortaformába nyomkodjuk, 180 fokos sütőben 5 percig sütjük. A fagyihoz a cukrot a tojással fehéredésig keverjük. A tejszínt forráspontig hevítjük, majd óvatosan hozzáadjuk a tojásos alaphoz, alacsony tűz felett folyamatosan kevergetve besűrítjük. Vigyázzunk, nehogy felforrjon. Levesszük a tűzről, majd hozzáadjuk a joghurtot és a krémsajtot, a citromlevet és az epret.
Fagyigépbe tesszük, és 25-30 perc alatt krémesre keverjük. Ha nincs gépünk, akkor 3 órára mélyhűtőbe tesszük, és félóránként átkeverjük. Ha megvagyunk ezzel, ráhalmozzuk a kekszalapra, és egész éjszakára mélyhűtőbe tesszük.
Amarettós sajttorta
Hozzávalók:
-
-
- 2 tk. (olvasztott) vaj
- 2/3 csésze amaretto keksz
- 1 ek. cukor
-
Töltelék:
-
-
- 1 tk.liszt
- 2/3 csésze cukor
- 2 tojás
- 500 g krémsajt
- 3/4 tk. mandulaaroma
-
A kekszet összekeverjük az olvasztott vajjal és a cukorral, majd alaposan belenyomkodjuk egy kapcsos tortaforma aljába. 180 fokos sütőben 5-6 percig sütjük, közben elkészítjük a tölteléket:
A krémsajtot a liszttel elkeverjük. A tojásokat a cukorral fehéredésig verjük, majd hozzákeverjük a lisztes krémsajthoz, és végül mehet hozzá a mandulaaroma. A masszát ráöntjük a tésztára és 180 fokos sütőben 35-40 perc alatt készre sütjük, akkor jó, ha krém már nem folyós. Hűtőben 3-4 óra alatt készre hűtjük.
Csokis sajttorta
Hozzávalók:
Az alaphoz
-
-
- 25 dkg zabkeksz
- 6 ek. olvasztott vaj
-
A sajtkrémhez
-
-
- 2 doboz lágy krémsajt (mascarpone, Philadelphia stb.)
- 2,5 dl tejszín
- 3 egész tojás + 2 tojássárga
- 25 dkg porcukor
- 25 dkg magas kakaótartalmú étcsokoládé
- 3 ek. holland kakaópor
- 4 ek. Kahlua kávélikőr (elhagyható)
- fél tk. vaníliaaroma
- fél mk. őrölt fahéj
-
A csokoládémázhoz
-
-
- 25 dkg legalább 70 százalékos étcsokoládé
-
175 fokra melegítsd elő a sütőt. Bélelj ki sütőpapírral egy kerek, kapcsos tortaformát.
A kekszet daráld apróra, majd az olvasztott vajjal keverd össze. Amikor jól összeállt, nyomkodd el egyenletesen az előkészített tortaformában.
A guszta sajttorta krémjéhez robotgéppel keverd össze a sajtkrémet és a tejszínt. Továbbra is kevergetve add hozzá egyesével a tojásokat, majd a tojássárgákat, a porcukrot, végül a fahéjat. Kevergesd 2-3 percig. Jöhet bele a kakaópor és a vaníliaaroma, keverd még legalább fél percig.
A gőz fölött megolvasztott csokoládét és a kávélikőrt már fakanállal keverd a sajttorta különleges krémjébe.
Töltsd a krémet a tortaalapra, majd félig vízzel megtöltött tűzálló edényre helyezve a tortaformát, told az előmelegített sütőbe, és süsd másfél órán át. A sütési idő lejártát követően kapcsold le a készüléket, de a csokis sajttortát még hagyd 45 percig a zárt sütőben.
Kivéve a sütőből várd meg, hogy a sajttorta teljesen lehűljön, majd tálalás előtt, fóliával letakarva legalább 6 órát pihentesd a hűtőszekrényben is.
Áfonyás, fehér csokis sajttorta
Hozzávalók 8 db-hoz:
-
-
- 150 g darált keksz
- 2 ek. kakaópor
- 2 ek. porcukor
- 100 ml olvasztott vaj
-
A krémhez:
-
-
- 250 g natúr krémsajt
- 100 g édes habtejszín (cukrászhab)
- 1 kk. habfixáló
- 100 g fehér csokoládé
- kb. 3-4 ek. porcukor
- 100 g áfonya
- 2 ek. víz
- 2 ek. cukor
- muffinsütőforma, papírkosarak
-
1. A muffinformát béleljük ki papírkosarakkal. A kekszdarát keverjük össze a kakaóporral, porcukorral és olvasztott vajjal, majd egyenletesen nyomkodjuk bele a muffinforma aljába. Tegyük be a hűtőbe dermedni.
2. Az áfonyát forraljuk össze a cukorral és a vízzel, majd turmixoljuk le. A fehér csokoládét egy kis kanál víz hozzáadásával olvasszuk fel.
3. A cukrászhabot verjük fel kemény habbá, közben adjuk hozzá a habfixálót is. Keverjük bele a krémsajtot, a megolvadt fehér csokit, és édesítsük ízlés szerint 2-4 evőkanál porcukorral. A krém egyharmadát dolgozzuk össze az áfonyapürével, és kenjük a kekszes alapra, majd kenjük rá a fehér krémet is. Néhány órára tegyük a hűtőbe dermedni.
Feketeerdő sajttorta
Hozzávalók:
-
-
- 200 g darált keksz
- 150 g olvasztott vaj
- 3 ek. kakaópor
- 2 ek. porcukor
- 3-4 ek. meggylekvár
- 375 g natúr krémsajt
- 200 ml habtejszín (édesített cukrászhab)
- 1 csomag habfixáló
- 50 ml víz
- 100 g magozott meggy (vagy cseresznye)
- 1 kk. instant zselatin
-
A tortaformát béleljük ki folpackkal úgy, hogy a peremén kihajtva legyen. A darált kekszet keverjük össze a kakaóporral, porcukorral és olvasztott vajjal, és egyenletesen nyomkodjuk bele a forma aljába. Tegyük be a hűtőbe. A cukrászhabot verjük fel kemény habbá, közben adjuk hozzá a habfixálót is. Keverjük bele a krémsajtot, és édesítsük ízlés szerint 2-4 evőkanál porcukorral. A meggyet forraljuk össze a cukorral, a vízzel, majd adjuk hozzá a zselatinport. Forraljunk egyet rajta, és tegyük félre hűlni. A kekszalapot kenjük meg meggylekvárral, és a forralt meggyszirupból vegyünk ki néhány szem meggyet és tegyük a lekvárra, a többit meghagyjuk a tetejére. Egyenletesen kenjük az alapra a krémsajtot, és amikor a zselatinos meggy dermedni kezd, öntsük a tetejére. Tegyük a hűtőbe dermedni.