Kirándulós-pihengetős hétvégéken könnyű elővenni a kedvenc, kipróbált receptekből álló hétvégi menüket, de ha most egy kicsit több időtök van a sütés-főzésre, akkor érdemes ezt az őszi hétvégi menüt is kipróbálni. A reggeli muffin előre elkészíthető, a vacsora gyorsan megvan, így tulajdonképpen csak az ebédre kell egy kis időt szánni, de megéri!
Áfonyás muffin
Hozzávalók:
- 2 csésze liszt
- 2 tk. sütőpor
- egy csipet só
- 1/2 csésze sózatlan vaj szobahőmérsékleten
- 1 csésze kristálycukor
- 2 nagy tojás
- 1 tk. vaníliaaroma
- 1/4 tk. mandulaaroma
- 1/2 csésze tej
- 2 csésze friss áfonya
- 2 ek. nádcukor
A sütőt melegítsük elő 180 fokra! Egy 12-es muffinformát béleljünk ki kis papírformákkal! Egy közepes tálban keverjük össze a lisztet, a sütőport és a sót! Elektromos habverővel verjük fel a vajat, a cukrot! Egyenként adjuk hozzá a tojásokat, majd a vanília- és a mandulaaromát is. A vajas-cukros keveréket adjuk a lisztes keverékhez felváltva a tejjel. Keverjünk sűrű tésztát belőle. Egy spatulával forgassuk bele az áfonyákat is! A tésztából halmozzunk adagokat a muffinformákba és mindegyik tetejét szórjuk meg egy kevés nádcukorral. 30 perc alatt süssük aranybarnára őket!
Karfiolkrémleves pirított kenyérkockákkal
Hozzávalók 4 személyre:
- 1 kisebb karfiol
- 2 szál póréhagyma
- 4 ek. olívaolaj
- 2 gerezd fokhagyma
- só
- 5 dkg vaj
- 2 dl főzőtejszín
- 2 szelet félbarna kenyér
- csipet szerecsendió
A karfiolt rózsáira szedjük, alaposan megmossuk. A póréhagymát felkarikázzuk, majd 2 evőkanál olívaolajon pirítani kezdjük. Pár perc múlva hozzáadjuk az aprított fokhagymát, nagy csipet sót és a vajat. Amikor elolvadt a vaj, az edénybe halmozzuk az apróra tépkedett karfiolrózsákat. További pár percig dinszteljük, amikor elfőtt a leve, 2-3 dl vízzel pótoljuk. Amikor megpuhult a karfiol, felöntjük a tejszínnel, újraforrásig melegítjük. Levesszük a tűzről, és botmixerrel összepürésítjük. A végén sózzuk, borsozzuk, kevés szerecsendióval fűszerezzük. A másik két evőkanál olajon a felkockázott kenyeret ropogósra sütjük, tálaláskor a leves tetejére szórjuk.
Céklás-sütőtökös lencseragu húsgombóccal
Hozzávalók 4 személyre:
- 30 dkg lencse (előzőleg beáztatva)
- 1 nagy cékla
- 20 dkg sütőtök
- 1 fej vöröshagyma
- 50 dkg darált marhahús (helyettesíthető sertéshússal is)
- 1 tojás
- 1 ek. zsemlemorzsa
- 1 kis csokor snidling
- 1 ek. aprított petrezselyem
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 ek. olívaolaj + a sütéshez
- 1 ek. vaj
- só, bors
Amikor már kezd színe lenni, hozzáadjuk a lecsepegtetett lencsét, a vajat, a petrezselymet, és felöntjük egy kis vízzel (2-3 dl). Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Lassú tűzön forraljuk, amíg meg nem puhul a lencse, az elfőtt vizet pótoljuk. A céklát és a sütőtököt meghámozzuk, egyforma kockákra vágjuk. Kiolajozott tepsibe rakjuk a céklákat, majd 180 ˚C-ra előmelegített sütőben sütni kezdjük. 20 perc múlva mellé tesszük a sütőtökkockákat is, és további 20 perc alatt készre sütjük. A marhahúst sózzuk, borsozzuk, belekeverjük az egész tojást, a zsemlemorzsát, az aprított snidlinget és a maradék 1 evőkanál olajat, majd fél órára a hűtőbe tesszük. Apró gombócokat formálunk belőle, végül felhevített olajon kisütjük őket, és a sült céklával, illetve sütőtökkel összeforgatott lencseraguval tálaljuk.
Meggyes pite
Hozzávalók:
- 30 dkg liszt
- 25 dkg hideg vaj felkockázva
- 1 tojás
- 1 ek. cukor
- csipet só
- 1 kg magozott meggy
- 15 dkg cukor
- 3 ek. keményítő
- 1 tojás a kenéshez
A lisztet a cukorral és a sóval elkeverjük, majd gyors mozdulatokkal vagy robotgéppel, esetleg villával a felkockázott hideg vajat belemorzsoljuk.
Hozzáadjuk az egyik tojást, és tésztát gyúrunk belőle.
Kettéosztjuk a tésztát. Az egyik felét kinyújtjuk akkorára, mint a piteforma. Bele is tesszük, és megszurkáljuk villával, a másik felét is picit kilapítjuk, és fóliába csomagolva a hűtőszekrénybe tesszük mindkettőt.
A magozott meggyet összeforgatjuk a cukorral és a keményítővel, majd a piteformába kanalazzuk.
A másik tésztát is kinyújtjuk, felcsíkozzuk, és a töltelék tetejére rácsozzuk egymás alatt átbújtatva.
Az alul lévő tészta széleit és a csíkokat összenyomkodjuk, majd a második tojással megkenjük.
180 fokos sütőben 15 percig sütjük, majd fóliával letakarva még további 50 percig, nehogy megégjen.
Mielőtt felszeletelnénk, hagyjuk kihűlni.
(Gyerekbarát) chai latte
Hozzávalók:
- 1/4 tk. fahéj
- egy csipet szerecsendió
- egy csipet szegfűszeg
- 2 tk. barna cukor
- 1 csésze tej
Egy kisebb edényben melegítsd fel a fűszereket és a cukrot, valamint a tej 1/4-ét. Forrald fel, majd add hozzá a maradék tejet és kapcsolj kis lángra. Hagyd főni 1 percet, majd öntsd bögrébe.
Mézes-kakukkfüves körtesaláta kék sajttal
Hozzávalók (4 személyre):
- 6 szem érett körte
- 2 nagy fürt kék szőlő
- 4 marék friss salátalevél
- 15 dkg pirított török mogyoró
- 15 dkg kék sajt (gorgonzola, stilton vagy roquefort)
- 6 ek. olívaolaj
- 1 citrom leve
- Fél tk. szárított kakukkfű
- 2 ek. méz
A körtéket meghámozzuk, és felszeleteljük. A szőlőt leszemezzük, megmossuk.
Az öntethez az olívaolajt kikeverjük a citrom levével, a mézzel és a kakukkfűvel.
Tányérra helyezzük a salátát, a körtét, a szőlőt, majd rámorzsoljuk a kék sajtot, megszórjuk a pirított mogyoróval, végül meglocsoljuk az öntettel.