Lesz még alkalmunk bőven ráérős receptekkel bíbelődni, és ha hirtelen hideg lesz, jól is fog esni, ha a hétvégi menüvel egy kicsit át is melegedünk a konyhában, de most még inkább egy kicsit élvezzük az indián nyarat. A sütés-főzést ma este megejtjük, így a hétvégi menüre nem lesz gondunk: elő kell csak venni a hűtőből, ha hazaérünk a kirándulásról, és már ehetünk is.
Csokis-narancsos chiapuding
Hozzávalók:
- 1 csésze (240 ml) növényi tej
- 1/4 csésze (40 g) chiamag
- 3 ek. kakaópor
- 1 tk. vaníliakivonat
- 1 ek. friss narancslé
- 1 tk. narancshéj
- 1-2 ek. választott édesítőszer (méz, juharszirup, agavészirup)
Minden hozzávalót keverj össze alaposan egy zárható edényben. Minimum 2-3 órára tedd be a hűtőbe, de bent hagyhatod egész éjszakára is. Tálald csokichipsszel, narancsszeletekkel.
Gordon Ramsay egyszerű brokkolikrémlevese
Hozzávalók:
- 1 nagy fej brokkoli
- 3 tk. só
- frissen őrölt fekete bors (4-5 tekerés a malommal)
- víz
- olívaolaj
- kecskesajt – tálanként 2 szelet
- dióbél – tálanként 5 db
Egy nagy lábasban vizet forralunk, hozzáadunk egy nagy csipet sót, majd a rózsáira szedett brokkolit, újabb csipetnyi sót, és magas lángon újra felforraljuk (4-5 perc). Érdemes már ekkor felszeletelni a kecskesajtot. Ha felforrt, lehúzzuk a tűzhelyről, leszűrjük (a főzővizet megőrizzük!!), és a brokkolit egy mixer táljába tesszük. A főzővízzel felöntjük kb. a brokkoli magasságáig, még forrón krémesre turmixoljuk, majd kóstolás után ízlés szerint újra sózzuk. A tányérokba néhány szem dióbelet teszünk, ráhelyezzük a kecskesajtszeleteket, borsot darálunk rá, és köré öntjük a brokkolikrémlevest. Kevés olívaolajat csepegtetünk rá, és tálaljuk.
Quiche zöldségekkel és vörös lencsével
Tészta:
- 20 dkg liszt
- csipet só
- 10 dkg vaj
- 4-5 ek. víz
Töltelék:
- 30 dkg vörös lencse
- 3 fej gomba
- 8 dkg parmezán
- 2 dl tejszín
- csipet őrölt bors
- 3 ek. olaj
- 10 dkg bacon
- 1 fej vöröshagyma
- 2 tojás
- 1 édeskömény
A tészta:
A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk a sót, és a vízzel összeállítjuk a tésztát. Fóliába csomagoljuk és 30 percet hűtjük.
A töltelék:
A vörös lencsét annyi vízben, amennyi ellepi, fogkeményre főzzük, leszűrjük. A hagymát apróra vágjuk, a gombát felkockázzuk, az édesköményt felcsíkozzuk. Egy serpenyőt felmelegítünk, majd beleöntjük az olajat, hozzáadjuk a hagymát, megfonnyasztjuk benne. Ezt követően hozzáadjuk egyszerre a gombát és az édesköményt, és megpároljuk. Sózzuk, borsozzuk, végül hozzákeverjük a vörös lencsét. Belereszeljük a parmezánt. A tejszínhez adjuk a felvert tojásokat, majd belekeverjük a zöldségeket. A tésztát kinyújtjuk és a formába simítjuk. A kilógó részeit levágjuk. Megböködjük, majd beleöntjük a masszát és 40-45 percig 200 fokon sütjük. A szalonnát közben megpirítjuk és a tálaláskor a quiche-re szórjuk.
Villámgyors mogyoróvajas csokigolyók
Hozzávalók kb. 12–15 db-hoz:
- 10 dkg darált mandula
- 5 ek. mogyoróvaj (peanut butter)
- 2-3 ek. juharszirup/méz
- 2 tk. cukrozatlan kakaópor
- 5 dkg tejcsokoládé vagy csokicseppek
- 2 tk. kókuszolaj (elhagyható)
- kb. 5 dkg sós földimogyoró
A tejcsokoládét és a sós földimogyorót felaprítjuk. Összekeverjük a darált mandulát a kakaóporral, a mogyoróvajjal és a juharsziruppal, majd hozzáadjuk a kókuszolajat, a felaprított csokoládét, és összegyúrjuk. Diónyi gombócokat formázunk a masszából és natúran vagy a felaprított mogyoróban megforgatva hűtőbe tesszük. Kapszliba ültetve vagy saslikpálcikára húzva tálaljuk.
Tipp: A darált mandulát helyettesíthetjük darált dióval, kesudióval is.
Fűszeres-narancsos sütőtöklé
Hozzávalók 4 személyre:
- 40 dkg sütőtök (tisztított mennyiség)
- 20 dkg alma (2 nagyobb)
- 1 dl frissen facsart narancslé
- negyed citrom
- méz (nagyjából 4-5 ek)
- 1 nagyobb rúd fahéj
- 2-4 szegfűszeg
- 1 csapott mk. őrölt fahéj
A hámozott tököt és az almát kockázzuk fel, tegyük fazékba, adjunk hozzá 1 liter vizet. Adjuk hozzá a fűszereket, főzzük, míg a tök és az alma megpuhul. Halásszuk ki belőle a fahéjat és a szegfűszegeket, majd turmixoljuk le, amilyen simára csak tudjuk. Adjuk hozzá a narancslevet és a mézet, kevés frissen facsart citromlevet. Szűrjük át, melegen is nagyon finom!
Zöldséges-sonkás rétes
Hozzávalók 2 rúdhoz:
- a rétes megkenéséhez 1 tojás
- a lapok megkenéséhez 1 dl olaj
- 1 csomag (6-8 lap) réteslap
Hozzávalók a töltelékhez:
- 1 dl tejszín
- 5 dkg trappista sajt
- 2 ek. étkezési keményítő
- 45 dkg vegyes, kockára vágott (lehet mirelit is) zöldség
- 15 dkg csíkokra vágott csirkesonka
- só, bors, étolaj
Az olajon megpároljuk a zöldségeket, sózzuk, borsozzuk, a tejszínnel felöntjük, és ha már elég puha, egy kevés vízzel elkevert keményítőt adunk hozzá. Ez azért kell, mert a zöldség valószínűleg majd levet enged a pároláskor – ha nem engedne, nyugodtan hozzáönthetünk 1 dl vizet.
Ezután belekeverjük a lereszelt sajtot és a sonkacsíkokat, majd az olajjal megkent réteslapokra tesszük a tölteléket (3-4 lapra a felét). Feltekerjük, megkenjük tojással, esetleg megszórjuk olajos magvakkal. 170-180 fokos sütőben pirosra sütjük.