Gasztro

Ennél bármit, amiben parlagfű van?

Ha vettél mostanában olajkapszulát, virágesszenciát vagy parlagfű teát, akkor jobb, ha ránézel a csomagolásra.

Bioélelmiszer-nagykereskedéseket ellenőrzött a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A vizsgálat során három új – Ambrózia olajkapszula, Parlagfű virágeszencia és Parlagfű tea elnevezésű – nem engedélyezett parlagfű készítményt találtak.

Az élelmiszerlánc-biztonsági hivatal azonnali hatállyal elrendelte a termékek forgalomból történő kivonását, és a nem engedélyezett termékek előállítói ellen is megindította a hatósági eljárást.

A Nébih által végzett hatósági ellenőrzés kiterjedt a forgalomból október végén kivont „Istenek eledele” megnevezésű termékre is. Az ellenőrök megállapították, hogy a nagykereskedelmi egységek eleget tettek a termék forgalomból történő kivonásának.

A parlagfűtartalmú készítmények új élelmiszernek minősülnek, melyeket uniós szinten engedélyeztetni kell. Az uniós engedélyezés során az élelmiszerként történő felhasználás biztonságosságát kell bizonyítani. Parlagfűre és a belőle készített termékekre Európában eddig nem adtak ki engedélyt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top