nlc.hu
Gasztro
Almáspite-receptet keresel? Íme a legfinomabb olasz verzió

Almáspite-receptet keresel? Íme a legfinomabb olasz verzió

Az alma örök kedvenc és szinte mindig kéznél van, ha sütisütésről van szó. A legismertebb amerikai és a hagyományos magyar almás pite mellett, majdnem minden nemzetnek van klasszikus almás sütije. Ez az olasz konyhában sincs másként, egy tipikus olasz házi kedvenc receptjét mutatjuk meg.

Az almás pite, bármelyik országban készüljön is, könnyen elkészíthető, illatos sütemény, mely az otthoni ízeket idézi meg. Igazán nem kell hozzá sok alkotóelem, hiszen elég, ha a spájzban található alapanyagokat előkapjuk, s már indulhat is a sütés.

Az almás pite nemzetközi

Almából készülnek a legfinomabb házi sütemények: a klasszikus amerikai almás pite meghódította az egész világot: itt a tészta vékonyabb, és a szaftos tölteléket szinte kanállal a legegyszerűbb megenni. A magyar almás pite titka pedig az, hogy a tölteléke kevésbé szétfolyós, nem áztathatja el az alatta lévő tésztaréteget. Érdemes azt is kipróbálni, mit tudnak az olaszok az almás pite frontján.

Az almás pite hozzávalói

  • 70 dkg alma
  • 20 dkg liszt
  • 2 tojás
  • 10 dkg olvasztott vaj
  • 20 dkg cukor
  • 2 dl tej
  • 1 citrom
  • 1 csipet só
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 kk. fahéj

Az almás pite elkészítése

  1. A citrom héját lereszeljük, a levét kifacsarjuk és félretesszük. Az almákat megpucoljuk, félbevágjuk és magházát kiszedjük. Vékony szeletekre vágjuk, és elfelezzük a szeleteket, majd meglocsoljuk a citromlével, hogy felhasználásig ne barnuljanak meg.
  2. A lisztet elkeverjük a sütőporral.
  3. Egy másik edényben elektromos habverővel a tojásokat kihabosítjuk a cukor felével és a csipet sóval. Amikor már kifehéredett, hozzáadjuk a cukor másik felét is, és ezzel is alaposan elkeverjük.
  4. Hozzáadjuk a kihabosított tojáshoz az olvasztott vajat, a reszelt citromhéjat és a fahéjat is.
  5. Folyamatos kevergetés mellett kanalanként hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet. Végül a tejet tesszük bele, hogy lazítsunk a tésztán.
  6. Az almaszeleteket leszűrjük és óvatosan a tésztába keverjük, és a kivajazott, kilisztezett tortaformába töltjük.
  7. 180 fokra előmelegített sütőben 50 perc alatt készre sütjük.
  8. Ha kész, hagyjuk kihűlni, tálalás előtt porcukorral megszórjuk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top