Gesztenyét sütni nem lehet olyan nagyon bonyolult dolog, mégis, ha valaki próbálta már többször, az tudja, hogy több ponton is elvérezhet az otthoni gesztenyesütés: kemény, nyers marad a belseje, vagy éppen odaég, esetleg nem jön le a héja, a legbosszantóbb pedig, ha keserű vagy kukacos.
A gesztenyesütés apró fortélyai
Ahhoz ugyanis, hogy a tökéletes végeredményt érjük el, jobb ha szem előtt tartunk pár apró praktikát gesztenyesütéskor:
- Fontos a jó minőségű alapanyag kiválasztása. A piacon nyugodtan válogassunk a szemek között, nézzük meg alaposan, és csak az egészséges, fényes, barna, kemény és a súlyra nehezebb szemeket válasszuk ki. Ne legyenek rajta apró kis lyukak, sérülések, hiszen ezek nagy valószínűséggel már kukacos darabok lehetnek.
- Annak ellenére, hogy van több szelídgesztenye-fajta itthon is, többnyire külföldről érkező gesztenyék között válogathatunk. Sajnos a hazai termés nem elegendő mennyiségű, de az Olaszországból érkezőkben az esetek nagy részében nem kell csalódnunk, jó minőségű marroni érkezik onnan.
- Sütés előtt, a gesztenyék domború felén egy éles késsel ejtsünk egy X alakú bevágást. Figyeljünk arra, hogy ez tényleg csak a gesztenye héját érintse.
- Egy sütőpapírral bélelt sütőlapra helyezzük lapos felükkel a gesztenyeszemeket, öntsünk alájuk 1-2 dl vizet, takarjuk le alufóliával.
- 180 fokra előmelegített sütőben süssük kb. 30 percet, míg a gesztenyék héja kinyílik.
- Ezután tegyük 10 perce konyharuhába őket, és még melegen hámozzuk meg, ne várjuk meg míg kihűlnek.