Gasztro

A tökéletesen sült gesztenye, amit meg is tudsz hámozni

Ha nem szeretnénk méregdrágán sült gesztenyézni a belvárosban, készítsük el otthon a tökéletesen sült gesztenyét. Kuckózzunk be az esti filmhez, és élvezzük az igazi őszi–téli hangulatot.

Mindezt az idilli hangulatot pedig nagyon könnyen elronthatja egy rosszul sikerült gesztenyesütés. Ha kukacos a gesztenye, vagy kemény marad a húsa, de a legbosszantóbb, ha sütés után nem tudjuk meghámozni. Ott van a finoman illatozó sült gesztenye húsa, egy vékonyka kis héj választ el tőle, ami aztán leszedhetetlenül rátapad.

Gesztenyesütés tökéletesen

A legfontosabb, hogy tökéletes alapanyagból tudunk csak finom sült gesztenyét készíteni. A zöldségesnél alaposan nézzük meg a gesztenyeszemeket, amelyik túl könnyű, világos színű, vagy egészen apró kis lyukak vannak a héján, azt semmi esetre se vegyük meg. A szép fényes, sötétebb szemeket válasszuk.

Előkészítés és sütés

Ahhoz, hogy igazán puha legyen sütés után is a gesztenye húsa két dolgot kell megtennünk:

  1. A gesztenyéket sütés előtt legalább 2 órával áztassuk be vízbe. Ez arra is jó, hogy kiszűrjük a nem jó darabokat. Amelyik feljön a víz tetejére az biztosan mehet a kukába még sütés előtt.
  2. Egy kenyérvágó, mindenesetre éles késsel ejtsünk egy bemetszést a gesztenyék domború felén.

A 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük a alufóliával lefedett gesztenyéket és nagyjából 20 percig sütjük, majd fólia nélkül további 10 percig. A sütőből kivéve konyharuhába takarjuk és max. 10 percig pihentetjük. Ne várjuk meg, amíg teljesen kihűl, mert langyosan sokkal finomabb, és a könnyebben hámozható.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top