A kakaós csiga gyerekkori kedvenc, ami elkísér bennünket a felnőtt életbe is. Ahányféle ember, annyiféle ízlés – csigában is. Van, aki a kelt, mások a leveles tésztára szavaznak, kakaóporral vagy csokikrémmel, sok vajjal vagy szárazabban.
A kakaós csigához türelem kell
Vagy a kelesztés, vagy a leveles tészta hajtogatása miatt, de a tökéletes kakaós csiga elkészítéséhez idő és türelem kell. Mindenképpen úgy álljunk neki, hogy legyen rá időnk, így a siker garantált lesz. És persze legjobb, ha rögtön dupla mennyiséget készítünk, hiszen tuti hamar elkapkodják a kakaós csigát a gyerekek. Persze nem szeretnénk azt állítani, hogy ez lenne az egyetlen járható út az isteni finom kakaós csigáig, hiszen léteznek egészen gyors kakaós csigák is, már ami az elkészítést illeti.
A kakaós csiga hozzávalói
- 60 dkg liszt
- 3 dl tej
- 5 dkg élesztő
- 10 dkg vaj
- 1 tojás
- fél tk. só
- 3 ek cukor
Töltelékhez:
- 25 dkg cukor
- 10 dkg keserű kakaópor
- 10 dkg vaj
1 tojás a kenéshez
A kakaós csiga elkészítése
- A langyos tejbe szórjuk a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és negyedórát hagyjuk állni, míg kissé felfut.
- A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a tejes élesztőt, a puha vajat és a tojást, majd alaposan összedolgozzuk. Lágy tésztát kell kapnunk.
- Meleg helyen, letakarva 1 órát kelesztjük.
- Majd egy lisztezett felületen kinyújtjuk, és megkenjük az olvasztott vajjal. A cukorral elkevert kakaóval bőven megszórjuk, és az egészet szorosan feltekerjük.
- A feltekert rudat kb. 2 cm-es darabokra vágjuk, és egy sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk. Kissé kilapítjuk a csigákat.
- 20 percig pihentetjük, közben pedig a felvert tojással megkenjük őket.
- 200 fokra előmelegített sütőben kb. negyedóra alatt készre sütjük őket.