A tejbegríz, gyerekkori menzás élményeink alapján felidézve, nem tartozik éppen a luxusreggelik kategóriájába, mégis, ha odafigyeléssel és megfelelő kiegészítőkkel ellátva készítjük el, akkor még akár az is lehet. A gyümölcsökkel pedig addig trükközhetünk, míg sikerül kirakni egy maci- vagy egy cicafejet, így a legkisebbeknek is vidáman indul a reggel.
Tejbegríz kisokos
A gyümölcsös tejbegríz az alapkonyhai ismeretek része, mégis könnyebb elrontani, mint gondolnánk. Persze ha betartjuk a tejbegríz készítésének alapszabályait, tutira nem lesz csomós, és oda sem ég. Fontos, hogy akkor lesz tökéletesen csomómentes a tejbegrízünk, ha még a hideg tejbe tesszük a darát, és együtt melegítjük kevergetve. A másik fontos tudnivaló, hogy a cukrot már melegítés nélkül adjuk a tejbegrízhez, így biztosan nem kozmál oda.
Gyümölcsös tejbegríz hozzávalói
- 0,5 liter tej
- 10-15 dkg dara
- 1 csomag vaníliás cukor
- 2-3 dkg cukor
- áfonya, málna (akár fagyasztott is)
- szilva, alma, mogyorókrém
A gyümölcsös tejbegríz elkészítése
- A tejhez hozzáadjuk a darát, és folyamatos kevergetés mellett felforraljuk.
- Addig kevergetjük így melegítve, míg teljesen be nem sűrűsödik.
- Levesszük a tűzről, hozzáadjuk a cukrot és a vaníliás cukrot is, jól elkeverjük.
- A gyümölcsöket feldaraboljuk és egy tálkába rétegezzük a még meleg tejbegrízzel.
- A tetejét pedig díszíthetjük bogyós gyümölcsökkel, mogyorókrémmel úgy, hogy állatfejet rakunk ki belőlük.