Gasztro

Még a vizet is istenivé változtatja a high-tech koktélospohár

A különleges pohár multiszenzoros stimulációval veri át az agyunkat, így könnyű bornak vagy édes koktélnak érezzük a sima vizet is.

Hát mennyire jó már a tudomány!

A Vocktail tulajdonképpen egy olyan különleges koktélospohár, amely egyszerre három érzékelőrendszerünkre is hat: a látásra, a szaglásra és az ízlelésre. A pohár szélére szelelt LED-lámpa az ital színét változtatja, ez az illúziókeltés egyik komponense, ugyanis bizonyos megszokott színekhez bizonyos megszokott ízeket társítunk (így mondjuk az enyhén sárgára színezett tejet vaníliásnak, a rózsaszín árnyalatút epresnek érzékeljük). A pohár szélén ezüstelektródák találhatóak, ezek csapják be az ízlelésünket, hogy sós, édes vagy keserű ízeket érezzünk, egy külön kis eszköz pedig szagmintákat pöfékel, hiszen az ízérzékelésnek fontos komponense a szagmolekulák érzékelése is – ennek a kettőnek az összességét nevezzük zamatnak.

A virtuális koktélozás lényege tehát, hogy becsapjuk magunkat, és más ízeket érezzünk még akkor is, ha csak sima vizet iszunk. A dolog ráadásul nemcsak azért jó, mert sokkal finomabbnak érezzük majd a folyadékokat, de azért is, mert így a nem kívánatos részegség nélkül is nyugodtan „koktélozhatunk”.

 

OddityCentral

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top