Gasztro

London legjobb fine dining étterme valójában egy sufni

Egy brit férfi gondolt egyet, és megviccelte az egyik népszerű utazási weboldal felhasználóit, akik egymásra licitálva próbálnak helyet foglalni a London legjobb éttermének kikiáltott… szerszámkamrában.

Oobah Butler nem kifejezetten etikus munkával kereste a kenyerét: álnéven írt pozitív értékeléseket a Tripadvisor által ajánlott éttermekről. Egy-egy írásáért 10 fontot fizettek neki az éttermek tulajdonosai.

Miután látta, hogy a jól megírt kamu értékelések mennyi látogatót vonzanak az éttermekbe, kíváncsi lett rá, hogy akár egy olyan helyet is fel lehetne így futtatni, amely gyakorlatilag nem is létezik. Fogta magát és a hátsó kertjében álló sufnit nekiállt hiperexkluzív fine dining étteremnek berendezni.

London legjobban őrzött titka – a The Shed valójában tényleg egy szerszámos kamra a hátsó kertben (Fotó: The Shed)

Ahhoz, hogy elkerülje a lebukást, vásárolt egy olcsó mobiltelefont, amelynek a számán később tudta fogadni az asztalfoglalás miatt telefonálókat. Persze ehhez előbb arra volt szükség, hogy híre menjen a The Shed (a sufni) nevet viselő étteremnek.

Butler mindenre gondolt: létrehozott egy kellően minimalista weboldalt, amely már egyenesen „London legjobban őrzött titkának” nevezi az éttermet. De természetesen szükség volt néhány látványos kajafotóra is, hogy hihető legyen az egész átverés. Butler itt is kitett magáért.

Ínycsiklandó fine dining előétel, legalábbis látszólag (Fotó: The Shed)

A fenti képen látható látványos előétel kóstolását senkinek sem ajánlja, ugyanis valójában egy vécétisztító tabletta látható a tányéron, megbolondítva egy kis mézzel, borssal és borotvahabbal.

A fenti „finomság” hozzávalói (Fotó: The Shed)

De az alábbi, ínycsiklandónak tűnő desszertet sem lenne érdemes behabzsolni.

Egy finom csokis desszertet? (Fotó: The Shed)

Az elsőre csokiszuflénak látszó valami ugyanis egy festékkel bevont szivacs, pár szem kávéval és megint csak némi borotvahabbal dekorálva.

Festett szivacs, borotvahabbal díszítve, kávészemekkel megszórva (Fotó: The Shed)

Ezután már csak annyi volt a dolga, hogy barátaival karöltve írjon néhány jól hangzó értékelést az exkluzív étteremről. Ez annyira jól sikerült, hogy a The Shed rövid idő alatt London legnépszerűbb helyévé vált. Butler egyébként úgy kerülte el a lebukást, hogy nem is adta meg pontosan az étterem címét, a weboldalon pedig jelezte, hogy annyira exkluzív helyről van szó, ahová csak úgy besétálni nem is lehet, csak előzetes egyeztetést követően.

Amikor pedig telefonon keresték, mindenkit azzal rázott le, hogy több hónapra előre be vannak táblázva – ez a húzás persze csak növelte a titokzatos hely iránti érdeklődést.

Amikor a The Shed elérte az első helyezést a TripAdvisor ajánlórendszerében, az érdeklődők száma jelentősen megugrott. Butler végül engedett a nyomásnak és egyetlen estére valóban megnyitotta a helyet. Vendégeinek egy diszkont szupermarketben vásárolt mirelit vacsorát tálalt fel, a kuncsaftokat pedig bekötött szemmel vezette a hátsó kertbe. A körítés annyira jól sikerült, hogy a vendégek áradoztak a kiváló vacsoráról, és olyan is volt, aki azóta már jelezte, hogy szeretne újra asztalt foglalni… a sufniban.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top