Gasztro

Falatnyi édességek a zserbógombóctól a brazil csokibombáig

Bárcsak lenne kéznél egy-két falat édesség, egyből helyre is állna a világ rendje – ismerős érzés? Ilyen helyzetekben persze egy szelet tortát sem utasítanánk vissza, de sokszor az is elég, ha egy-két szem apró édesség van otthon. Ma ilyen kis falatnyi finomságokat hoztunk.

Nagyon egyszerűen készíthetünk túlélő édességeket: elég csak egy kis kekszmorzsa (háztartási keksz, zabkeksz, saját készítésű keksz, vagy süteménymorzsa), egy kis lekvár / krémsajt / mogyorókrém, pici porcukor, és már gyúrhatjuk is a tésztát. Gazdagíthatjuk aszalt gyümölcsökkel, mogyoróval, dióval, mandulával, mákkal is, vagy akár a közepében elrejthetünk egy szem magozott meggyet is.

Ha kész a massza, kis gombócokat formázunk belőle, és aztán idő, türelem és alapanyagok függvényében bevonjuk a külsejét valamivel. Ráérősebb napokon olvasztott csokiba is márthatjuk a kis gombócokat, máskor simán kókuszreszelékben forgatjuk meg őket. Készülhet egészségesebb verzió is: ezekben általában darált datolya adja az alapot, de láttunk már avokádó és sütőtök alapú energiagolyót is – tényleg nincsenek szabályok, annyi csak a lényeg, hogy a massza összeálljon, és szép gombócokat formázhassunk belőle. 

Zserbógolyók sütés nélkül

Hozzávalók:

  • 1 ek. víz
  • 15 dkg darált dió
  • 1 ek. porcukor
  • 1 ek. lekvár
  • 15 dkg aszalt sárgabarack
  • 2 ek. narancslikőr
  • 15-20 dkg étcsokoládé – a bevonáshoz

A diót ledaráljuk, az aszalt sárgabarackot aprítógépben vagy késsel felaprítjuk. Az alapanyagokat egy tálba mérjük és összegyúrjuk, majd kis gombócokat formázunk belőle, és sütőpapírral bélelt tálcára helyezzük őket. Hűtőbe tesszük fél-egy órára. Ha letelt a hűlési idő, vízgőz felett vagy alacsony lángon kis lábasban megolvasztjuk az étcsokoládét. Jégkrémpálcikákat és egy vastagabb hungarocell darabot készítünk elő (elektronikai eszközök dobozából érdemes kimenteni, ha nincs, kis poharakkal is próbálkozhatunk) és elővesszük a hűtőből a gombócokat. A pálcikát kb. 1 cm mélyen a csokiba mártjuk, beleszúrjuk a gombócba, majd egy kiskanálnyi étcsokoládéban megforgatjuk a gombócot, figyelve, hogy mindenhova jusson csokoládé, a felesleget pedig lecsepegtetjük. A pálcikát beleszúrjuk a hungarocellbe, majd ha megtelt a hungarocell, hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen a csokoládé.

Mogyoróvajas csokigolyók

Hozzávalók kb. 12–15 db-hoz:

  • 10 dkg darált mandula
  • 5 ek. mogyoróvaj (peanut butter)
  • 2-3 ek. juharszirup/méz
  • 2 tk. cukrozatlan kakaópor
  • 5 dkg tejcsokoládé vagy csokicseppek
  • 2 tk. kókuszolaj (elhagyható)
  • kb. 5 dkg sós földimogyoró

A tejcsokoládét és a sós földimogyorót felaprítjuk. Összekeverjük a darált mandulát a kakaóporral, a mogyoróvajjal és a juharsziruppal, majd hozzáadjuk a kókuszolajat, a felaprított csokoládét, és összegyúrjuk. Diónyi gombócokat formázunk a masszából, és natúran vagy a felaprított mogyoróban megforgatva hűtőbe tesszük. Kapszliba ültetve vagy saslikpálcikára húzva tálaljuk. Tipp: A darált mandulát helyettesíthetjük darált dióval, kesudióval is.

Raffaello házilag

Hozzávalók:

  • 20 dkg cukor
  • 25 dkg vaj
  • 1,5 dl víz
  • 40 dkg tejpor
  • 10 dkg + a hempergetéshez kókuszreszelék

A cukorból és a vízből főzz sűrű szirupot. Hagyd gyöngyözve forrni, majd húzd félre a tűzről, keverd bele a vajat és a kókuszreszeléket. Alacsony hőfok felett kevergesd tovább, amíg a vaj jól elkeveredik benne. Ekkor szórd bele a tejport, és kézi habverővel vagy fakanállal keverd csomómentesre. Zárd el a gázt, és tedd félre hűlni. Amikor már kihűlt, tedd be a hűtőszekrénybe dermedni. Egy-két óra után egy fagylaltmérő kanál segítségével mérj ki kisebb adagokat a masszából, és a tenyereddel formázd gömb alakúra, majd forgasd meg a kókuszreszelékben. Töltheted meggyszemekkel vagy koktélcseresznyével is; ebben az esetben a kivett massza közepére tedd a gyümölcsöt, és úgy formázz golyót belőle, majd jöhet a kókuszfürdő. Nyomkodhatsz bele egy kevés hántolt mandulát is, így ropogósabb lesz a házi Raffaello.

 

Brigadeiro, a brazil kedvenc

Hozzávalók:

  • 3 tubus sűrített tej (cukrozott)
  • 5-6 ek. cukrozatlan kakaópor
  • 3 ek. vaj
  • 1 bögre tortadara, csokireszelék

A sűrített tejet a vajjal együtt egy fazékba mérjük, hozzáadjuk a kakaóport, és kis lángon, folyamatos kevergetés mellett kb. 20 percig főzzük. A sűrű krémet hűlni hagyjuk, majd enyhén vajas kézzel kis gombócokat formázunk belőle, meghempergetjük tortadarában, és hűtőben hagyjuk pihenni tálalás előtt.

Diós-rumos sütilabdák

Hozzávalók 10 darabhoz:

  • 10 dkg + a nyújtáshoz liszt
  • díszítéshez (színes cukorka) díszítő cukor
  • 2 ek. lekvár
  • 1 ek. kakaópor
  • 5 dkg darált dió
  • 1 tk. sütőpor
  • 10 dkg (lehet fehér csokoládé is) étcsokoládé
  • 5 dkg + 5 dkg vaj
  • 1 tojás
  • 5 dkg cukor
  • 1 ek. rum

Keverjük el a lisztet a sütőporral, a cukorral, kézzel morzsoljuk össze 5 dkg hideg vajjal, adjuk hozzá az egész tojást. Gyúrjuk homogénre a tésztát, tegyük 30 percre a hűtőbe. Melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra, lisztezett deszkán nyújtsunk fél cm vastag téglalapot a keksztésztából, majd süssük ki 8 perc alatt. A kihűlt kekszet morzsoljuk össze, keverjük el a kakaóporral, a dióval, a lekvárral, a másik 5 dkg vajjal és a rummal. Gyúrjuk össze a masszát, formáljunk gömböket, tegyük a hűtőbe, hogy összeálljon. Jól hűtsük le, hogy pálcikára tudjuk majd húzni. Törjük apró kockákra a csokoládét, majd vízgőz felett nagyon kíméletesen olvasszuk meg. Forgassuk meg benne egyenként a gömböket, szúrjuk színes szívószálra vagy hurkapálcára, állítsuk pohárba, szórjuk meg cukorkával. Tegyük a hűtőbe, hogy megszilárduljon a csokoládé. Celofánba csomagoljuk. Tipp: Készíthetjük készen vett kekszből, de akár piskótamaradékból is.

Sós karamellás mogyoróvajas gombóc

Hozzávalók:

  • 1 és 1/2 csésze datolya kimagozva
  • 1/2 tk. tengeri só
  • 1/4 csésze sózott mogyoróvaj
  • 1 csésze étcsokoládé apróra vágva
  • 1 ek. olvasztott kókuszolaj

Ha a datolyánk nem elég lédús, áztassuk be forró vízbe 10-15 percre, majd alaposan csöpögtessük le. Robotgépben aprítsuk pépesre, hogy sűrű masszát kapjunk belőle. (Ha nem akar összeállni, locsoljunk rá egy evőkanál meleg vizet.) Adjuk hozzá a sót. A datolyás masszából formázzunk golyókat, és tegyük őket tapadásmentes felületre. 20-30 percre tegyük a mélyhűtőbe. A golyókat locsoljuk meg mogyoróvajjal jó alaposan. A természetes mogyoróvaj folyósabb, de ha a miénk nem olyan, melegítsük át egy kicsit a mikróban egy kevés kókuszolajjal. Hűtsük a golyókat újra 15-20 percig, hogy a mogyoróvaj is megszilárduljon. A csokidarabokat az egy evőkanál kókuszolajjal olvasszuk fel, keverjük össze. Csurgassuk a bonbonokra, majd hagyjuk az egészet újra megszilárdulni. Tengeri sóval megszórva tálaljuk.

Citromos energiagolyó

Hozzávalók 24 golyóhoz:

  • 1 csésze nyers mandula
  • 1 csésze Medjool datolya, magozott
  • 1 adag vaníliás fehérjepor (41 g)
  • 2 ek. citromlé (egy citrom leve)
  • 1/3 csésze kókuszreszelék

Először a mandulát és a fehérjeport aprítógép segítségével aprítsd össze morzsássá.
Ezután add hozzá a datolyát és a citromlevet, és járasd a gépet, amíg egybefüggő masszát nem kapsz.
A tésztából formázz golyókat, görgesd meg őket a kókuszreszelékben, majd hagyd 1-2 órát dermedni a hűtőben.

Forrás: Popsugar

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top