Sokat segíthet az agy frissességének megőrzésében napi egy tál zöld leveles zöldségekből készült saláta, legalább is erre jutottak a chicagói Rush Egyetem Egészségügyi Központjának kutatói. A Neurology folyóirat legfrissebb számában publikált tanulmány szerint a naponta zöld leveles salátát is fogyasztó idősek agyműködése lassabban hanyatlik, mint azoké, akik ritkán vagy soha nem esznek ilyesmit.
A tanulmányhoz 960 résztvevő adatait elemezték, akik a kutatás kezdetekor átlagosan 81 évesek voltak, és nem szenvedtek demenciában.
A kutatás alatt öt csoportra bontották a résztvevőket aszerint, hogy milyen gyakran ettek zöld leveles salátát. A kognitív teszten elért eredményeiket összehasonlították azokéval, akik a legtöbb salátát (napi átlag 1,3 adagot) ették, valamint azokéval, akik a legkevesebbet, átlag napi 0,1 adagot.
A napi legalább egy adag salátát fogyasztók a szellemi teljesítményüket tekintve a kutatás végére 11 évvel fiatalabb képet mutattak, mint a nem salátázók.
„A tanulmány nem bizonyítja, hogy a zöld leveles salátát fogyasztók agya lassabban öregszik, ugyanakkor erre a kapcsolatra utal. A tanulmány nem zárhatja ki a kapcsolat egyéb lehetséges okait” – hangsúlyozták a szerzők.