Nem nagyon találkoztunk még olyan sajttortával, ami ne ízlett volna, szinte kódolva van a receptben a siker, de ez a diós-narancsos verzió mind közül a legeslegjobb. Karácsonykor jobbat nem is tudunk elképzelni!
Hozzávalók egy 23 cm átmérőjű formához:
Az alaphoz:
- 20 dkg zabkeksz (vagy vajas keksz)
- 10 dkg vaj
A krémhez:
- 35 dkg mascarpone
- 2 csomag vaníliás cukor
- 10 dkg porcukor
- 2 tk. őrölt fahéj
- 1 mk. őrölt szegfűszeg
- 1 mk. őrölt gyömbér
- 10 dkg darált dió
- 1 narancs héja és fél narancs leve
- 3 dkg kandírozott narancshéj
- 2 dl habtejszín (min. 30%-os zsírtartalmú)
A díszítéshez:
- 5 dkg tejcsokoládé
- 1 tk. mézeskalács-fűszerkeverék
- 1-2 ek. kandírozott narancshéj a díszítéshez
1. A zabkekszet késes betétű robotgépben összedaráljuk, a vajat megolvasztjuk, majd a kettőt összekeverjük. A tortaformába nyomkodjuk úgy, hogy oldala is legyen. A formát hűtőbe tesszük, hogy minél előbb megszilárduljon a kekszalap. (A legjobb, ha egy kivehető aljú piteformát használunk.)
2. A mascarponét kikeverjük a porcukorral, vaníliás cukorral és a fűszerekkel. Belekeverjük a darált diót, a kandírozott narancsot, a narancshéjat és narancslevet is.
3. A tejszínt habbá verjük, majd óvatos mozdulatokkal a mascarponés krémhez forgatjuk.
4. A tejszínes mascarponét belesimítjuk a kekszalapba és visszatesszük a hűtőbe.
5. 5 dkg tejcsokoládét megolvasztunk, majd beleszórjuk a mézeskalácsfűszert. Ezzel a csokival meglocsoljuk a tortánkat, majd egy kenőkéssel vagy kiskanállal összemárványozzuk a krémet a csokival.
6. A torta tetejét megszórjuk kandírozott naranccsal, és már tálalhatjuk is!