Gasztro

Egyél okosan szilveszterkor, és nem lesz gondod az új évben!

Közeleg a mágikus január 1., a nap, amelyhez több babona kötődik, mint az év többi napjához összesen. Itt eldőlhet minden, nagyon nem mindegy, mit eszünk, és mit nem. És ezzel nem csak mi, magyarok vagyunk így.

Szárnyas, hal és rák – kizárva 

Baromfit semmiképpen sem szabad szilveszter éjszakáján fogyasztani. Óvakodj a csirkétől, mert ez a szárnyas képes arra, hogy elkaparja a szerencsét. Egész pontosan: a háta mögé kaparja, vagy ha azt nem sikerül, akkor még akár el is repülhet a szerencsével – dupla csapda, tényleg vigyázni kell vele. De a pulyka is a veszélyes baromfiak közé tartozik, amely ráadásul még haragot, mérgelődést és összezördülést is hoz a családba, ha az év első napján eszünk a húsából. 

Magyarországon viszonylag könnyű elkerülni a rákevést, a rák ugyanis hátrafelé megy, így ha valaki rákot eszik, annak a dolgai az új évben rossz irányba haladnak – kár lenne ezt kockáztatni, így a rák is tiltólistás szilveszterkor és az új év első napján. És bár tény, hogy mi, magyarok nem eszünk túl sok halat, azt a keveset semmiképpen ne ezekre a napokra tartogassuk, sőt jobb teljesen kiiktatni a halat az év első napján, mert különben a szerencse folyton ki fog csúszni a kezünk közül, ahogy a pucoláskor a nyálkás hal.

Malac, rétes, lencse – a nyerő hármas

Akkor járunk a legjobban, ha malaccal zárjuk az évet. Nemcsak azért, mert finom, hanem mert a malac befelé túrja maga előtt a szerencsét a házba, és emellett bőséget és jólétet hoz nekünk. A malac mellett a lencse a másik kötelező elem az új év első napján. A lencse apró és sok szeme gazdagságot, bőséget jelent. Aki ilyen ételt eszik, az nem fog pénzben szűkölködni a következő évben. Hogy milyen lencsét és milyen formában, az teljesen mindegy: lehet lencsefőzelék, lencsesaláta, lencsekrémleves is akár, csak legyen lencse az asztalon, az a lényeg.  Régi szokás szerint főzhetünk mandulát is a lencsefőzelékbe, és aki ezt megtalálja a tányérjában, az a következő évben megnősül vagy férjhez megy – a babona szerint legalábbis, de azért érdemes megvárni a tényleges lánykérést, és nem rohanni január második napján az esküvőiruha-szalonba.

Talán kevésbé ismert, de nagyon is fontos a rétes szerepe ezekben a napokban. Ugyanis a boldogságunk úgy nyúlik majd el az egész ránk következő év elejétől a végéig, mint a rétes tésztája, ha ilyen étellel zárjuk az óévet. A töltelék sem mellékes: minél dúsabb és gazdagabb, annál bővebben méri majd a boldogságot nekünk az új év.

Üzleti terv fokhagymajóslásból?

Rengeteg egyéb babona kötődik a fentieken túl is a szilveszterhez. A kenyérnek is nagy jelentősége volt az újévköszöntő hagyományok között: éjfél után egy egész vekni kenyeret kellett megszegni, mert akkor a családnak egész évben lesz elegendő kenyér az asztalán. Aki siker reményében almát eszik, az a magok számából állapíthatja meg, hogy a következő évben szám szerint hány szerencsés kimenetelű ügylet vár rá. A mezőgazdaságból élőknek viszont inkább 12 darab fokhagymagerezd legyen a keze ügyében, ezekből ugyanis a következő év időjárására lehet következtetni: minden gerezdbe sót kell tenni, és amelyik gerezdben reggelre nedves lesz a só, az a hónap is nedves lesz, és sok eső vagy hó esik majd.

Külföldön is nagy a tét

Görögországban gránátalmát törnek szét a padlón, a bejárat előtt, amit aztán kinyitnak – ez jelképezi, hogy nyitottak a jó szerencse és a jólét áradására. Minél több mag hullik ki a gyümölcsből, annál nagyobb mázlira lehet számítani. De nem ez az egyetlen hagyományuk. Egy különleges citromos süteményt, vasilopitát is sütnek ilyenkor, melybe egyetlen érmét rejtenek. Aki megtalálja, az egy év szerencsére számíthat – feltéve persze, hogy a fogsora is ép marad, miután beleharapott az érmébe.

A spanyolok és a portugálok 12 szem szőlőt esznek meg, mikor éjfélt üt szilveszterkor az óra, mert ez a 12 hónap szerencséjét szimbolizálja.  Minden egyes harangozásnál bekapnak 1-1 szőlőszemet, de ha elszámolják magukat, balszerencse vár rájuk.

A japánok hajdinából hosszú tésztát, azaz sobát készítenek, amelyet rágás nélkül kell elfogyasztani – egyszerűen felszippantják és lenyelik. Ha mégis megtörik a szájban, az azt jelenti, hogy szerencsétlenség fogja érni őket az új évben.

Amerika egyes részein úgy tartják, hogy ha bagelt vagy fánkot fogyasztanak január első napján, akkor az egész év nagyon kerek és élményekben gazdag lesz. De szívesen fogyasztanak zöldfűszeres ételeket is, mondván, hogy ezek bevonzzák a zöld hasú dollárokat is.

Bulgáriában az óraütést követő 2-3 percre leoltják a villanyt, szabad teret adva az újévi csókoknak. Ezt követően a háziasszony felvágja a meglepetéseket tartogató tortát. Az, aki pénzérmét talál a tortaszeletében, egész évben bőségre és gazdagságra számíthat. A svédek hasonló hagyományt tartanak: náluk egy rizspudingba kell beletenni egy szem mandulát, és aki megtalálja, az lesz a mázlista.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top