Gasztro

A környezettudatos kávérajongók imádni fogják ezt a poharat

A magyar népmesei fordulat kissé módosított változata szerint: „huncut, aki nem eszi meg a poharát”. Két élelmes feltaláló szállítja a megoldást.

A Cupffee nevű kávéspoharat két bolgár fiatalember, Miroslav Zaprijanos és Mladen Dzsauzov találta ki. A pohár speciális ostyából készül, hogy így csökkentsék a műanyag csészék miatt keletkező hulladék mennyiségét.

A Cupffee ostyapohár rengeteg hulladéktól kímélheti meg a bolygót (Fotó: Cupffee)

„A Cupffee két termék kombinációja: csésze és egyfajta snack is” – magyarázta Mladen a Radio Bulgariának adott interjújában. „A kávéscsészékből rendkívül sokat használunk fel mindennap, ezért rengeteg szemét termelődik. A polisztirol csészék a legrosszabbak, mivel nagyjából 500 év alatt bomlanak le. De még a papírpoharak gyártásához is rengeteg vegyi anyagot, festéket, olajat és földgázszármazékokat használunk fel. A papírpoharakhoz emellett fából készült pépre is szükség van, így tovább károsítják a környezetet. Ami a legrosszabb, hogy a naponta eladott kávé legalább harmadát ilyen pohárba töltik ki, mert az emberek állandóan rohannak. A Cupffee-val az volt a célkitűzésünk, hogy világszerte csökkentsük az eldobható poharak mennyiségét.”

Az ostyapohár a két feltaláló ígérete szerint viszonylag tartós, akár egy órán keresztül sem ázik szét a beletöltött folyadéktól. A találmány iránt már most több bolgár és nemzetközi cég is érdeklődik, ezért a két feltalálónak már most bővítenie kellett a gyártási kapacitást. Remélhetőleg hamar eltűnhetnek a környezetszennyező papír- és műanyag poharak a világ kávézóiból ezzel a fejlesztéssel.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top