A pizzával nagyon nem tévedhetünk, gyerekek, felnőttek egyaránt kedvelik, egy otthon megrendezett parti tökéletes kísérője lehet. Számtalan lehetőségünk van egy jó pizzaalaptésztával, de ezzel a fűszeres változattal is biztosan nagy sikerünk lesz. Sokan azt gondolják, hogy sok bonyodalommal jár a pizzatészta otthoni elkészítése, pedig ezen a fűszeres pizzatésztán keresztül most bebizonyítjuk, hogy kevés hozzávalóból, egy kis csavarral különlegessé tehetjük a pizzatésztánkat.
Ha biztosra akarunk menni, és az olaszországi nyaraláson már megszokott pizzatésztát szeretnénk mi is elkészíteni otthon, válasszunk BL–80-as lisztet, az általános BL–55-ös helyett. Zongorázni lehet a különbséget a két pizzatészta között.
A fűszeres pizzatészta hozzávalói:
- 50 dkg liszt
- 3 dl víz
- só
- csipet cukor
- 1 zacskó élesztő
- 2 ek olívaolaj
- 1 ek szárított oregánó
A fűszeres pizzatészta elkészítése:
- Egy mély tálban összekeverjük a lisztet, szárított élesztőt, sót, cukrot, szárított oregánót az olívaolajjal és a vízzel, majd géppel, vagy akár kézzel egy ruganyos tésztát gyúrunk belőle.
- Az otthon elkészített és begyúrt fűszeres pizzatésztát langyos helyen, tiszta konyharuhával lefedve 1 órán át hagyjuk megkelni.
- Közben elkészíthetjük a pizzafeltétet ízlésünk és kedvünk szerint. Lehet paradicsomos alapon szinte bármi: sonka, gomba, cukkini, rukkola, mozzarella, tengergyümölcsei, különféle sajtok, zöldségek.
- Ha duplájára kelt az Olaszországban oly népszerű fűszeres pizzatészta, egy lisztezett gyúródeszkán kör alakúra nyújtjuk, és rápakoljuk a paradicsomszószt és a feltéteket.
- 220 fokosra előmelegített sütőben, egy sütőpapírral bélelt tepsiben, 10-12 perc alatt készre sütjük.