pizza recept

pizza recept

olasz pizza

paradicsomszósz

pizza recept

Íme, egy finom margherita pizza recept!

A pizzát először Vergilius Aeneasa említi, Pompei romjai közt pizzériát is feltártak. A pizza- egykor a szegény itáliai földművesek étele - mára a világkonyha részévé vált. A pizza recept alapja vékony lepénykenyér (kelt tésztából) amit paradicsomos vagy tejfölös szósszal, majd zöldség, gomba vagy felvágott feltéttel borít a szakács. Az alap pizza neve margherita, ezen paradicsomszósz, mozzarella sajt és bazsalikom van. Mára a különféle nemzeti konyhák repertoárján is szerepel pizza recept, így van magyaros, hawaii, és mexikói pizza is.

Margherita pizza receptje:

Hozzávalók 26 centis pizzához:

  • csipetnyi cukor
  • 2+3 ek. olívaolaj
  • 165 ml meleg víz
  • 15 g élesztő
  • 300 g búzaliszt

A feltét alapanyagai:

  • só, őrölt fekete bors
  • 3 ek. extra szűz olívaolaj
  • egy kis csokor bazsalikom
  • 1 tk. szárított oregánó
  • 200 g passzírozot paradicsom
  • 300 g mozzarella

Elkészítés:

A pizza recept alapanyagai legyenek szoba hőmérsékletűek! A lisztet keverőtálba öntjük, összekeverjük a  sóval, közepébe krátert formálunk. Meleg vízben feloldjuk az élesztőt és a cukrot, majd a sós liszt közepén lévő kráterbe öntjük. A hozzávalókat gyors mozdulatokkal összekeverjük, hozzáadunk 2 ek. olívaolajat is. Tovább keverjük, majd amikor a massza összeáll, munkalapra téve 15-20 perc alatt rugalmas tésztává dagasztjuk, gombóccá formáljuk.

A tésztagombócot kelesztőtálba tesszük, tetejét kereszt alakban bevágjuk. Tiszta kendővel lefedve szobahőmérsékleten kb. egy óra alatt a duplájára kel meg. A mozzarellát nagyobb darabokra tépkedjük, szűrőbe tesszük, legalább 30 percig csöpögni hagyjuk, kinyomkodjuk. Ha a sajtban túl sok víz marad, eláztathatja a tésztát. Három, kb. 26 cm átmérőjű kerek tepsit nagyon vékonyan kiolajozunk.

A megkelt tésztát három egyforma részre osztjuk, majd olajos kézzel minden egyes részt egyenként ellapítunk úgy, hogy a bennük lévő levegő a szélek felé haladjon, vagyis a korongok szélei vastagabbak legyenek, mint a közepük. A kinyújtott tésztakorongokat a kiolajozott tepsikre helyezzük, letakarva további 30 percig kelesztjük. A sütőt 250 fokosra melegítjük.

A második kelesztési idő letelte után az egyik tésztakorongot megkenjük a paradicsom egyharmadával, ráhelyezzük a mozzarella harmadát, majd megszórjuk sóval, oregánóval, őrölt fekete borssal. A pizzát az előmelegített sütőbe rakjuk, és néhány perc alatt készre sütjük. Akkor jó, ha a korong alja egységesen megpirul.

Ha az első adag majdnem kész, a második megkelt tésztakorongra is rárakjuk a feltétet. Amikor ez is majdnem elkészül, jöhet a harmadik. (A tésztát nem szabad hamar megrakni sem a paradicsommal, sem a mozzarellával, mert elázhat.) A kisült pizzát friss bazsalikomlevelekkel azonnal tálaljuk.