Gasztro

Vastag pizzatészta, az amerikai módi

Tudjuk, hogy az olaszok találták ki és vitték tökélyre a pizzát, a maguk vékony tésztájával, de ki tudna ellenállni az amerikai verziónak? Vastag, puha, ruganyos, és mondjuk ki: van rajta mit enni! Egy átdolgozott nap végén, vagy egy átbulizott éjszaka másnap délelőttjén jólesik valami tartalmasat enni, ilyenkor jól jön az alaposan megpakolt, vastag tésztás pizza.

Lehet sütőtepsiben is hatalmas adagot legyártani, vagy kerek, levehető fülű serpenyőben elkészíteni a cseppet sem drága vastag pizzatésztát. Lényeg, hogy a tésztát és a serpenyőt is alaposan olajozzuk ki, és pakoljuk meg bőven feltéttel ízlésünknek megfelelően. A következőkben eláruljuk, hogy az eredeti olasz recepthez képest, milyen plusz hozzávalók kellenek, hogy különlegessé tegyük ezt a vastag pizzatésztát és, hogy ne fojtogatóan száraz, hanem puha és ruganyos legyen.

A vastag tésztás pizza hozzávalói:

  • 50 dkg liszt
  • 3,2 dl langyos víz
  • 3 dkg sovány tejpor
  • ½ tk só
  • 1 ek cukor
  • 1 (7g) zacskó szárított élesztő
  • 2 ek olaj
  • + olaj a formák kikenéséhez
Vastag pizzatészta, az amerikai módi

A vastag tésztás pizza elkészítése:

  • Egy mély tálban összeöntjük a szárított élesztőt, a sovány tejport, a cukrot és a sót. Hozzáadjuk a langyos vizet és jól elkeverjük, majd pár percig pihentetjük. Beleöntjük az olajat, és ezzel is elkeverjük.
  • A vastag pizzatészta elkészítéséhez már csak a lisztet kell hozzáadnunk és beledolgoznunk a nedves részbe. Innentől nyugodtan váltsunk át fakanálról a kezünkre, és kézzel gyúrjuk homogénre a masszát. A művelet legkevesebb 10 percig kell hogy tartson, akkor lesz tökéletes a vastag pizzatészta. Amikor már elvált az edény falától vagy a deszkától, és egy kissé gumis, ruganyos a tészta, osszuk 2 vagy 3 részre, attól függően mekkora formáink vannak, és formázzunk kis labdákat.
  • A kerek serpenyőformákba egyenként öntsünk 2-3 evőkanálnyi olajat, hogy mindenhová jusson bőven, a tészta labdákat nyújtsuk ki a sütőformáknak megfelelő méretűre, és nyomkodjuk a formákba úgy, hogy legyen egy kis peremük. Majd meleg helyen, lefedve 30 percig hagyjuk kelni a tésztákat.
  • 220 fokra melegítsük elő a sütőt, a megkelt pizzatésztára rakjunk bőven feltétet (kihagyva a peremet): fűszeres paradicsomszósz, szalámikarikák, kaliforniai paprika, kukorica, gomba és természetesen mozzarella.
  • Nagyjából 15 perc alatt süssük őket aranybarnára.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top