Dőzsölés a javából, de ezek a januári hétvégék már csak ilyenek. Muszáj egy kicsit feltöltődnünk, jobban rá is érünk sütni-főzni, így ilyenkor tényleg elővehetjük a hedonista hétvégi menüket. Ez is pont olyan.
Diós-csokis zabkeksz
Hozzávalók 18 kekszhez:
- 12 dkg vaj
- 8 dkg cukor
- 15 dkg darált dió
- 5 dkg liszt
- 5 dkg apró szemű zabpehely
- 1 tojás
- 1 tk. sütőpor
- 5 dkg étcsokoládé
A vajat a cukorral kézi mixerrel habosra keverjük, majd hozzáadjuk a darált diót, a lisztet, a zabpelyhet, a tojást, a sütőport és az apróra vágott csokoládét. Összegyúrjuk, ezután a masszából nedves kézzel diónyi gombócokat formázunk. Koronggá lapítjuk őket, és sütőpapírral bélelt sütőlemezen 180 °C-ra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt kisütjük.
Fahéjas körtekrémleves
Hozzávalók:
- 8 körte
- fél citrom leve
- 2-3 ek. cukor
- 1 tk. őrölt fahéj
- 2 dl tejszín
- 1 csomag vaníliás cukor
A körtéket meghámozzuk, magházukat eltávolítjuk, és feldaraboljuk. Fazékba tesszük, és felöntjük annyi vízzel, hogy épp ellepje. Hozzáadjuk a cukrokat, a fűszereket, a citromlevet, és puhára főzzük. Botmixerrel turmixoljuk, majd hozzáadjuk a tejszínt, és hagyjuk felforrni. Langyosan tálaljuk. Kínálhatunk mellé amarettidarabkákat, pirított mandulát vagy akár mini túrógombócokat is.
Sütőben sült chilis bab
Hozzávalók:
- 1 fej vöröshagyma
- 500 dkg darált sertéshús
- 1 vörös bab konzerv (400 g/konzerv)
- 1 darabos paradicsom konzerv
- néhány evőkanál BBQ szósz
- 15 dkg cheddar sajt
- só, bors
- pici olaj
A vöröshagymát felaprítjuk, és egy lábasban kevés olajon üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk a darált húst, és közepes, vagy annál kicsit nagyobb lángon 8-10 perc alatt morzsásra pirítjuk.
Ráöntjük a paradicsomot, a lecsepegtetett babot, a BBQ szót, sózzuk-borsozzuk, és pár percig kevergetve főzzük.
Az egészet átöntjük egy sütőtálba, elegyengetjük, a tetejét bőségesen megszórjuk reszelt sajttal, és 200 fokon kb. 20 percig sütjük.
Csokikrémes túrótorta
Hozzávalók 18 cm átmérőjű tortaformához:
A túrós réteghez:
- 500 g túró
- 100 g tejföl
- 100 g porcukor
- 1 citrom reszelt héja és leve
- 6 lap zselatin
A csokis tetőhöz:
- 50 ml habtejszín
- 1 csapott ek. cukor
- 1 csapott ek. méz
- 50 g étcsokoládé
A tetejére: csokidarabkák / reszelt étcsoki
A túrót krumplinyomóval áttörjük, elkeverjük benne a porcukrot, a tejfölt, a citrom reszelt héját és levét.
A zselatinlapokat kevés (pár evőkanál) hideg vízbe áztatjuk 5 percre, aztán kinyomkodjuk és átrakjuk egy kis lábasba, amibe pár evőkanál vizet is teszünk. Tűzhelyen melegíteni kezdjük, kevergetjük, és ha feloldódtak a zselatinlapok, lehúzzuk a tűzhelyről és hűlni hagyjuk. Ha már langyosra hűlt, akkor hozzákeverjük a túrós keverékhez. A masszát a tortaformába simítjuk, és hűtőbe tesszük 1-2 órára vagy akár egy éjszakára.
A csokikrémhez a tejszínt, a cukrot és a mézet egy kis lábasban forrásig melegítjük, beletördeljük a csokit és addig kevergetjük, míg el nem olvad a csoki és szép krémet nem kapunk. Kicsit félretesszük hűlni, sűrűsödni.
Ha kicsit hűlt a csokikrém és a túrótortánk is készen áll, akkor óvatosan, kanalanként rákanalazzuk a torta tetejére a csokikrémet, és még visszatesszük egy kicsit a hűtőbe dermedni. Tálaláskor aprított csokival szórjuk meg.
Narancsos mézszörp
Hozzávalók 2 személyre:
- 1 kk. kurkuma
- 2 ek. méz
- 1 kk. narancsvirágvíz
- 100 ml frissen facsart narancslé
- 2 csipetnyi őrölt fahéj
- 300 ml víz
A kurkumát a mézzel és a narancsvirágvízzel simára keverjük. A vizet és a narancslevet 60 °C-ra hevítjük, összekeverjük a fűszeres mézzel, és poharakba töltve, egy-egy csipetnyi fahéjjal meghintve azonnal, melegen fogyasztjuk.
Baconös spagetti
Hozzávalók:
- 500 g spagetti
- 3 dl tejszín
- 20 dkg bacon
- 1 fej vöröshagyma
- friss bazsalikom
A bacont felkockázzuk, és serpenyőben ropogósra pirítjuk. Ha kész, kiszedjük, és a visszamaradt zsiradékon megdinszteljük a felaprított vöröshagymát. (Ha túl sok a zsír, akkor le kell önteni, épp csak annyi legyen, ami elegendő a hagymához.)
Ha kész, felöntjük a tejszínnel, és közepes lángon néhány perc alatt besűrítjük.
Megfőzzük a spagettit.
Ha kész a spagetti, összeforgatjuk a hagymás-szósszal, majd megszórjuk a megpirított baconnel és friss bazsalikommal. Azonnal tálaljuk.