Megint itt a hétvége, végre van idő pihenni és sütni-főzni. Engem még mindig nem kapott el a főzés öröme, de nagyon szívesen sütök valamit olykor. Azt érzem, annak igazán van értelme, lévén, hogy édesszájú vagyok. Most egy zabpelyhes cookie receptjét olvashatjátok el, ami egyszerre egészséges és finom is.
Hozzávalók (8 adag)
- 180 gramm zabpehely
- 280 gramm liszt
- 2 gramm szódabikarbóna
- 5 gramm fahéj
- 1 gramm szerecsendió
- 225 gramm szobahőmérsékletű, sózatlan vaj
- 100 gramm kristálycukor
- 220 gramm barna cukor
- 4 gramm vanília kivonat
- 2 tojás
- 75 gramm mazsola
Máz:
- 250 gramm porcukor
- 2,5 cl tej
- 1,5 meleg víz
Melegítsd elő a sütőt 180 ° C-ra.
Aprítóban kicsit morzsold szét a zabpelyhet, majd tedd egy tálba a liszttel, sütőporral, fahéjjal és a szerecsendióval együtt. Egy másik tálban verd fel a vajat, míg krémes nem lesz, és add hozzá a barna és fehér cukrot, majd habverővel keverd tovább. Utána jöhet a vanília kivonat és a tojások egyenként. Ha teljesen simára keverted, öntsd bele a másik tál tartalmát, illetve a mazsolát, és dagaszd tésztává.
Fogj egy kis darab tésztát, göngyöld labdává, és aztán lapítsd szét cookie formájúvá. A lapos tésztákat tedd sütőpapírral bélelt tepsibe, és süsd őket 12-15 percig. Addig pont el tudod készíteni a mázt is. Ehhez keverd össze a porcukrot, a tejet és a meleg vizet egy tálban. Miután a sütemények lehűltek, mártsd őket a mázba vagy csepegtess rájuk belőle. 10 percig szárítsd őket vagy amíg meg nem keményedik a máz.