Összesen 11 gyártó harminc sertéspárizsi termékét vizsgálták a Nébih munkatársai a napokban. Tizenhét szeletelt és tizenhárom rúd terméket hasonlítottak össze, amelyek között 27 natúr, illetve 3 füst ízesítésű volt. A gyártók között volt magyar, osztrák és német üzem is.
A közkedvelt húskészítményeket több szempont szerint is vizsgálták. Először mikrobiológiai teszteket végeztek a párizsikon, amelyen mindegyik maradéktalanul megfelelt. Az analitikai vizsgálatok alapján kiderült, hogy egyik termékben sem lépte át a csontokról mechanikusan lefejtett hús (MSM) aránya a 10 százalékos felső határt, viszont egy termékkel probléma adódott.
Az egyik osztrák, „wellness” megnevezésű párizsi víztartalma (78,8g/100g) ugyanis jelentősen meghaladta az előírt értéket (70m/m%), minőségi szempontból tehát nem volt megfelelő. A gyártóval szemben a Nébih megtette a szükséges lépéseket.
Legvégül a kedveltségi vizsgálat következett, amiben a szakértő, a laikus, valamint a gyártói és a kereskedelmi oldalt egyaránt képviselő kóstolók vizsgálták a 30 párizsit a termékkörre jellemző 5 szempont – metszéslap, szín, illat, állomány és íz – szerint.
A vakkóstolás eredménye az lett, hogy egy terméket nem is pontoztak a bírák, mivel savanykás íz volt érezhető rajta, ami a nem megfelelő, „öreg” alapanyagra vezethető vissza. A termék valamennyi laboratóriumi kritériumnak megfelelt, de fogyasztásra alkalmatlan volt, így a mellékíz miatt nem került bele a rangsorba.
TOP 3 szeletelt sertés párizsi
- Berger Feine Extrawurst
- Pick Nosztalgia Párizsi
- Wiesbauer Dunahús Delikát Párizsi
TOP3 rúd sertés párizsi
- Pick Nosztalgia Párizsi
- Berger Feine Extra Párizsi
- Pick Füst Ízesítésű Párizsi