Túl olajosak a bolti fánkok? Süss magadnak kedvedre valót! A tradicionális cukormázas fánk receptjét mutatjuk most meg.
Hozzávalók (12 darabhoz)
3,5 dl tej
200 gramm kristálycukor
28-30 gramm élesztő
3 tojás
4 gramm vaníliakivonat
640 gramm liszt
3 cl étolaj
115 gramm vaj
Máz
375 gramm porcukor
125 gramm tejpor
4 gramm vaníliakivonat
1,2 dl forró víz
Keverd össze egy tálban a tejet, a cukrot és az élesztőt, egy másikban pedig a vajat, tojást és a vaníliakivonatot, majd add hozzá a tejes keverékhez, és tedd bele a lisztet is. Gyúrd össze jól, és öntsd a tésztát egy enyhén lisztezett felületre. Ha jól összedolgoztad, zsemle formában rakd egy olajozott tálba. Felül is kend meg egy kis olajjal, és fedd le a tálat folpackkal. Hagyd egy órát kelni, az a jó, ha kétszer akkorára dagad.
Ha kész, vedd ki a tésztát, gyúrd meg jól, és nyújtsd simára, majd helyezd vissza az olajozott edénybe, és tedd be éjszakára a hűtőbe. Másnap nyújtsd ki újra, és szaggasd ki a fánkformákat. Egy olajjal megtöltött fazékban 45 másodpercig süsd mindkét oldalát a tésztának, hogy aranybarna legyen.