nlc.hu
Gasztro
10 kipróbált fánk recept: szalagos, csöröge, lyukas fánkok nem csak farsangra!

10 kipróbált fánk recept: szalagos, csöröge, lyukas fánkok nem csak farsangra!

Fánk nélkül nincs január és február! Tíz recept következik, ha nem alkuszunk meg a boltival, hanem el akarjuk készíteni a sajátunkat!

Fánk, fánk, fánk – ez is lehetne a január-februári farsangi időszak mottója. Hacsak nem vágtunk bele kőkemény diétába január elsején, minden bizonnyal mi is elcsábíthatóak vagyunk egy fánkozásra. Vagy többre.

Meglepően sokszínű azonban a fánkok palettája. Lehet belül üres, vagy töltött. Lekváros vagy krémes. Zörgős, roppanós csöröge fánk, vagy égetett tésztás fánk francia, olasz és spanyol módra. Az utóbbi évtizedek nagy divatja pedig a belül lyukas fánk, mint alább látni fogjuk, nem csak Amerikából. Tíz recept következik, hogy ne teljen el fánk nélkül a farsangi időszak!

Baracklekvárral töltött szalagos fánk

Sokunk számára ez maga a fánk. A nagybetűs, az örök, a felül vastagon porcukros, belül még vastagabban lekváros. Bármilyen lekvár kerülhet bele, de mégiscssak a nyárról elrakott házi baracklekvárral az igazi. Minden élelmiszerüzletben is kapható, de együtt sem lehet említeni a házival. Tűrjük fel az ingujjat, kössünk kötényt, és indulhat a sütés!

Tovább a receptre: baracklekvárral töltött szalagos fánk

Baracklekvárral töltött szalagos fánk

Baracklekvárral töltött szalagos fánk / Fotó: Simon Gábor, Nosalty Ételfotó

Túrófánk egyszerűen

A fánkhoz a tésztát előkészíteni és a fánkokat egyenként kisütni alapvetően nem egy egyszerű, pár lépésből álló történet. Ha mégsem szeretnénk félnapos programba bonyolódni, ez a fánkrecept nekünk szól. Azért is könnyebb, mert nem egy töltött fánk. Az ízét és puhaságát a tésztába kevert túró adja, és mindössze két etapban elkészíthető. Lekvárba tunkolni ér!

Tovább a receptre: túrófánk egyszerűen

Túrófánk egyszerűen

Túrófánk egyszerűen / Fotó: Simon Gábor, Nosalty Ételfotó

Créme brulée fánk

Ez a fánk egy non-plus ultra. Nem csak a fánk örömeit rejti, hanem a créme brulée dekadens élvezetét is. Ennek megfelelően vaníliakrém gazdagítja, és a tetején karamell teszi még bűnösebb élvezetté… Sok lépésből áll a készítése, és a bevásárlólista sem rövid hozzá. Süssük meg a kiszemeltünknek, és nyert ügyünk van! Igazi legényfogó…

Tovább a receptre: créme brulée fánk

Créme brulée fánk

Créme brulée fánk / Fotó: Nosalty Ételfotó

Fodros csöröge

Csörögefánk köztudottan úgy is készülhet, ha a maradék tisztát egy-két gyors mozdulattal megformázzuk, és beledobjuk a forró olajba. Az így kapott falatnyi tészták ropogósak, vagyis csörgősek, ahogy a neve is mutatja. Ha kedveljük az efféle falatokat, készíthetünk egy nagy tál csörögét, íme! Csakis házi lekvárba tunkolva…

Tovább a receptre: fodros csöröge

Fodros csöröge

Fodros csöröge / Fotó: Bagdi Gréta, Nosalty Ételfotó

Chiacchiere – az olasz farsangi fánk

Az olasz farsangi fánk nevét így ejtsd: ‘khiákkhiére‘, avagy chiacchiere. Kimondani legalább annyira nem könnyű, mint magát az édességet elkészíteni! Elő a derelyevágóval, és még egy kis pálinka is kell majd a tésztájába. Ez eredetileg grappa, de a jó magyar törkölypálinka is tökéletes bele. Kis négyzetalakú párnácskákat kapunk, ha olasz módra ünnepelnénk a frasangot.

Tovább a receptre: chiacchiere – az olasz farsangi fánk

Chiacchiere - az olasz farsangi fánk

Chiacchiere – az olasz farsangi fánk / Fotó: Nosalty Ételfotó

Mini vegán fánkgolyók málnaszósszal

Adjunk egy kicsit a speciális irányzatoknak is! A fánksütés nem egyszerű glutén-, tej- és cukormentesen, bár nem lehetetlen. Ha pedig állati eredetű élelmiszerek nélkül készítenénk, avagy vegán fánkokra vágyunk, íme, egy működő recept! Apró fánkgolyók tojás, tej és tejtermékek nélkül – isteni málnás kísérettel.

Tovább a receptre: mini vegán fánkgolyók málnaszósszal

Mini vegán fánkgolyók málnaszósszal

Mini vegán fánkgolyók málnaszósszal / Fotó: Rosanics Petra, Nosalty Ételfotó

Foszlós lekváros pékfánk

Már a neve is imádnivaló: pékfánk. Ez a péksütemény mindent hoz, ami csak egy tisztességes fánktól elvárható. Egyszerre kerek, töltött és lukas, no és lekváros. Bármilyen piros színű bogyós gyümölcsből készült dzsem vagy lekvár jól áll neki, és bár macerásnak tűnik a készítése, a gyakorlott kezek 50 perc alatt sütéssel egütt végeznek egy nagy adaggal.

Tovább a receptre: foszlós lekváros pékfánk

Foszlós lekváros pékfánk

Foszlós lekváros pékfánk / Fotó: Lakos Benedek, Nosalty Ételfotó

Zeppole egyenesen Nápolyból

A zeppole [ejtsd: ceppole] Dél-Olaszország küldötte, bizonyítva, hogy a Nápolyból származó finomságok sora gyakorlatilag végtelen. Lám, Itália nem csupán pizzákban és pastákban verhetetlen, hanem édes péksüteményekben is. De még mennyire… A krémes fánkjaiknak külön iskolája van. Az itthon is népszerű bomboloni mellett egy kevésbé ismert műremek a zeppole. Íme, a receptje!

Tovább a receptre: zeppole egyenesen Nápolyból

Zeppole egyenesen Nápolyból

Zeppole egyenesen Nápolyból / Fotó: Bagdi Gréta, Nosalty Ételfotó

Citrommázas sütifánk

A lyukas fánkok mai kultúrája leginkább Amerikához köthető, és mint tudjuk, az amerikai kedvencek világszerte hódítanak. Persze az első lyukas fánkok az óhazában születtek meg, innen kerültek a tengerentúlra. Ez a recept a fánkok mezőnyében még egészségesebbnek mondható, már amennyire elmondható ez egy fánkról. A tésztáját görög joghurt gazdagítja, töltelék nincs benne, és egy izgalmasan édes-savanykás citromos máz vonja be.

Tovább a receptre: citrommázas sütifánk

Citrommázas sütifánk

Citrommázas sütifánk / Fotó: Gerzsenyi Flóra, Nosalty Ételfotó

Klasszikus francia eclair fánk

Az eclair a fánkok francia arisztokratája. Máz borítja, és még a mázon is cukorka, gyümölcs, további édesítők ülnek. Az égetett tészta belül puha és légies, kívül roppanós. Egyszerűen tökéletes. Nem árulunk azonban zsákbamacskát, ez a fánk igényel némi ügyességet és előzetes ismereteket a süteménysütésben. Ha teljesen kezdők vagyunk, ne ezzel startoljunk!

Tovább a receptre: klasszikus francia eclair fánk

Klasszikus francia eclair fánk

Klasszikus francia eclair fánk / Fotó: Gerzsenyi Flóra, Nosalty Ételfotó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top