nlc.hu
Gasztro

Hagyományos csörögefánk: gyors, kelesztés nélküli recept

Fánk kelesztés nélkül, gyorsan: a csörögefánk kívül roppan, belül puha – Recept!

A pihe-puha szalagos fánk méltó párja következik!

A farsangban az a jó, hogy sokáig tart, idén egészen Valentin-napig. Ez idő alatt a farsangi finomságok egész sorát végigkóstolhatjuk, és kísérletezhetünk a receptekkel. Ha gyorsan szeretnénk házi fánkot az asztalra tenni, többféle utat is választhatunk.

Az élesztő nélkül, kefirrel készült fánk is eszményien puha, és nem kell tartani attól, hogy savanykás-kesernyés lenne az íze a tejtermék miatt. A kefíirrel éppen a kelesztés metódusát váltjuk ki, íme.

Egy másik jó választás, ha csörögefánkot sütünk. Forgácsfánk néven is ismert ez az édesség, de semmiképpen sem száraz, roppanós állagot kell kapnunk, hanem egy kívül roppanós, belül viszont puha süteményt. Frissen sütve olyan jól csúszik, hogy elgondolkodni sem lesz időnk azon, hogy milyen lekvárt adjunk mellé.

Hagyományos csörögefánk

Hagyományos csörögefánk / Fotó: Nemes Nóra – Dacota, Nosalty Ételfotó

Hagyományos csörögefánk recept

A legtöbb receptben reszelt citromhéjat találunk, de ha ránk hallgattok, narancs héját reszelitek bele! Az édesebb, aromás narancsíz remekül passzol ehhez a süteményhez. Ne tartsunk továbbá a rum hozzáadásától, a sütés során el fog illanni az alkoholtartalma, és nem lesz rumízű tőle a fánkunk.

Miért teszünk rumot a fánkba?

A rum a fánkok tésztájának hagyományos hozzávalója, legyen az szalagos fánk, csavart fánk, berliner vagy éppen a csöröge. Ha a magas alkoholtartalmú szeszt is hozzákeverjük a tésztához, a fánk kevésbé szívja meg magát olajjal a sütés során, így könnyedebb lesz, kevésbé zsíros és eltelítő. Érdemes tudni ugyanakkor, hogy nem kizárólagos varázspárlat a rum, más szeszes italt is használhatunk. Egy evőkanál konyakkal vagy likőrrel is helyettesíthetjük a rumot, eggyel azonban nem: rumaromával, ami csak az ízt utánozza.

Mi a hagyományos receptekben szereplő sertészsír helyett vajat tettünk bele, és bár nem kötelező bele a sütőpor, szerintünk kellemesen könnyít a tésztán.

Hozzávalók:

  • 30 dkg finomliszt
  • 30 g kristálycukor
  • 3 tojássárgája
  • 150 g 20% zsírtartalmú tejföl
  • 50 g vaj
  • 1 mokkáskanál só
  • 1 evőkanál rum
  • 5 g sütőpor
  • 1 narancs reszelt héja
  • 1 l étolaj a sütéshez
  • Porcukor a szóráshoz

Elkészítése:

  • A lisztbe belemorzsoljuk a hideg vajat, majd kézzel vagy géppel eldolgozzuk benne.
  • Ezután jöhet bele a só, a cukor, a sütőpor, három tojássárgája, a szintén hideg tejföl és a rum. Belereszeljük a narancs héját.
  • Alaposan összegyúrjuk a tésztát kézzel, jó 5 percig dolgozzunk vele. Végül gombócot formázunk belőle.
  • Ekkorra a kézmelegnek és a szobahőmérsékletnek köszönhetően kicsit ellágyul a tészta. Ezért a gombócot befóliázzuk, és hűtőbe tesszük pihentetni 20-30 percet, hogy könnyebb legyen vele dolgozni.
  • Belisztezett felületen kör alakban elkezdjük nyújtani.
  • Ha már kb. fél centi vastagságú, előveszünk egy tésztavágót (a kis nyeles, gurulós vágóeszközt). Ezzel kb. 3 centi szélességben végigmegyünk a tésztán.
  • A szalagokat ezután ferdén (srégen) felvágjuk kb. 2 centi szélességben. A leeső végeket újragyúrhatjuk, és ezekből is formázhatunk rombuszokat.
  • Így rombuszokat kell kapnunk a tésztából. A közepükön csinálunk egy kis hasítékot, és áthajtogatjuk rajta a tésztát „masniszerűen”.
  • Egy mélyebb edényben felhevítjük az olajat, és nagy-közepes lángon kezdjük sütni a fánkokat. Ne vegyük a legmagasabb fokozatra, de a közepesnél nagyobb lángon/fokozaton kell sütnünk. Ha alacsonyabb lángon sütjük, a rum ellenére is nagyon meg fogják szívni magukat a fánkok.
  • 2,5-3 percre lesz szüksége a fánkok egy-egy oldalának. Az aranybarna szín az ideális, sápadtan ne forgassuk még meg, és nem kell sötétbarnának sem lenniük.
  • Porcukorral meg is szórhatjuk, de akár bele is hempergethetjük őket. A baracklekvár örök párja.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top