Variációk hagyományos vasárnapi menüre: felturbózzuk a krumplipürét és rántott húst is

nlc | 2018. Február 11.
Rántott hús és krumplipüré – a klasszikus vasárnapi menü, amit egyszerűen nem lehet megunni. Különösen, ha néha feldobjuk egy kicsit az alaprecepteket. Szuper tippeket hoztunk, amit már akár holnap ki is próbálhattok.

Ha valami, a rántott hús és a krumplipüré páros soha nem megy ki a divatból. Így szocializálódunk, része a hétvégéknek, amióta világ a világ. Persze a nagymamaféle rántott hús a legjobb, aminek minden apró trükkjét el is tanultuk tőle, de azért időről időre be szoktunk vetni pár újabb receptet is, hogy egy kicsit változatosabb legyen a vasárnapi ebéd. 

Családonként változik, hogy mi válik be, voltam már olyan családi ebéden, amikor ötféle rántott hús készült: hagyományos, sertéskarajból normál panírral, sertéskaraj párizsi módra elkészítve, csirkemell klasszikus panírral, csirkemell szezámmagos bundával és sertéskaraj cukkinis bundával. És akkor a krumplipüréről még nem is beszéltünk. Abban még több lehetőség van. Gyerekként csak a klasszikus krumplipürét szerettem (és ismertem) én is, de aztán ahogy felnőttként kinyílt a világ, egyre többször és egyre bátrabban fűszereztem a krumplipürét. Fokhagyma, mogyoró, juhtúró  is rendszeresen kerül bele, de a hagymás és baconös krumplipüré is nagy favorit lett. Amikor aztán az édesburgonyával is megismerkedtem, újabb szintet lépett a krumplipüré-rajongás, tényleg csak ajánlani tudom, annyira finom minden formában. 

Jöjjenek most az ötletek, aztán pár konkrét recept is!

Variációk rántott húsra:

Tippek krumplipüréhez: 

Diós-kakukkfüves rántott hús

Diós-kakukkfüves rántott hús

Hozzávalók 4 személyre:

 A zsemlemorzsát összekeverjük a kakukkfű lecsipkedett leveleivel és a durvára tört dióval. A hússzeleteket besózzuk, majd a lisztbe, a felvert tojásba és legvégül a zsemlemorzsás keverékbe forgatjuk. Forró, sütőpapírral bélelt, 200 fokos sütőben (zsiradék hozzáadása nélkül) 15–20 perc alatt megsütjük. Vajas-petrezselymes újkrumplit vagy burgonyapürét kínálunk hozzá.

Borsos cukkiniben sült csirkemell

Cukkiniben sült rántott hús

Hozzávalók 4 személyre:

A cukkinit megmossuk, nagy lyukú reszelőn egy tálba lereszeljük. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, durva borssal megszórjuk, de még nem sózzuk, nehogy sok levet engedjen. Hozzáadjuk a tojást és 10 dkg lisztet. A csirkemellből szeleteket vágunk, kicsit kiklopfoljuk, besózzuk. A cukkinis masszát is megsózzuk. A húsokat a maradék lisztbe forgatjuk, majd a cukkinis masszába mindkét oldalán. Egy serpenyőben nagyon kevés olajon közepes lángon mindkét oldalát megsütjük (kb. 5-5 perc). 

Barackos rántott hús

Barackos rántott hús

Hozzávalók 4 személyre:

A barackot cukros vízben felforraljuk, félretesszük, hagyjuk állni 20 percet, hogy megpuhuljon. A csirkemellet ujjnyi vastag csíkokra vágjuk, besózzuk, pár percig állni hagyjuk. A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjéből habot verünk, majd a hűtőbe tesszük. A tojássárgájához adjuk a lekvárt, a bort és 10 dkg lisztet. Jól összekeverjük, majd óvatosan beleforgatjuk a fehérjét, hogy ne törjük össze a habot. Ezután hozzáadjuk a felkockázott barackot. A csirkecsíkokat a maradék lisztbe forgatjuk, majd a masszában megmártjuk, bő, forró olajban kisütjük. Szalvétán lecsepegtetjük, és rizzsel tálaljuk.

Ropogós csirkefalatok quinoás bundában

Rántott hús quinoabundában

Hozzávalók 2 főre:

A quinoát jó alaposan lemossuk egy sűrű szövésű szitában, és felrakjuk főni, másfélszeres mennyiségű, enyhén sós vízben. Nagyjából 10 perc kell neki, aztán ugyanennyi pihenő fedő alatt, végül gyakran átkeverve hagyjuk teljesen kihűlni. Míg a magocskák főnek/hűlnek, addig előkészíthetjük a húst, amit kétfalatnyi (nuggets méretű) darabokra vágunk és megfűszerezünk, majd hagyjuk állni. Ha a quinoa kihűlt, egy tányérba vagy tálba tesszük, amiben majd tudjuk használni a bundázáshoz. A húsdarabokat egyenként megforgatjuk a lisztben, majd a tojásban és végül a quinoában; ez utóbbit egy kicsit nyomkodjuk is rá. Végül a felhevített zsiradékban, közepesnél erősebb lángon, néhány perc alatt aranybarnára sütjük őket. Papírtörlőn, vagy egy fém szitában lecsöpögtetjük és melegen tálaljuk a kedvenc mártogatósunkkal, vagy ízlés szerint salátával. 

A receptet Kiss Andrea készítette, a Mrs. Lipton konyhája blog szerzője.

 

Krumplipüré pirított mogyoróval

Krumplipüré mogyoróval
Forrás: https://petitworldcitizen.com

Hozzávalók:

A krumplikat megmossuk, és sütőpapírral bélelt tepsire tesszük (egészben, nem darabolva). 180 fokon kb. 1 órán át sütjük. Közben a tejet egy kis lábasba öntjük, beletesszük a babérleveleket és a kakukkfüvet, és felforraljuk, majd lehúzzuk a tűzhelyről, és kiszedjük a babérleveleket.  Ha a krumpli megpuhult, kivesszük a sütőből és 10-15 percig állni hagyjuk, hogy hűljön, majd leszedjük a héjukat, és egy tálba tesszük. Hozzáadjuk a fűszeres tejet, az olajat, enyhén sózzuk-borsozzuk, és krémesre turmixoljuk. Száraz serpenyőben megpirított mogyoróval tálaljuk.

Forrás: Petit world citizen

Karfiolos krumplipüré kaporral

Karfiolos krumplipüré
Forrás: http://foodfitnessfreshair.com

Hozzávalók:

A karfiolt megmossuk és rózsáira szedjük, és a fokhagymagerezdekkel együtt sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. Meglocsoljuk olívaolajjal, kevés borsot szórunk rá, és 25-30 percig sütjük 200 fokon. Közben a felkockázott krumplit sós vízben megfőzzük, majd leszűrjük. A karfiolt 1,5 dl tejjel egy turmixgépben krémesre turmixoljuk. Átkanalazzuk egy tálba, hozzáadjuk a krumplit, a puha vajat és a sót, és krumplinyomóval összetörjük, apránként adva hozzá a maradék tejet. A végén hozzákeverjük a kaprot, és kész is.

Forrás: FoodFitnessFreshAir

Fűszeres édesburgonyapüré tökmaggal

Hozzávalók:

Az édesburgonyát hámozás nélkül süsd egy órán át 200 fokos sütőben.
Hagyd hűlni 10 percet, majd hámozd meg.
Pakold a burgonyákat egy tálba, és nyomkodd össze pürésre egy villa segítségével. Sózd, fűszerezd.
Tálald a tökmaggal megszórva azonnal, vagy tartsd hűtőben légmentes tárolóban. 

Zsályás krumplipüré chedarral

Hozzávalók:

A krumplit megmossuk, felkockázzuk, és sós vízben puhára főzzük. Serpenyőben megolvasztjuk a vajat, és rádobjuk a zsályát. Ha a vaj kezd barnulni, hozzáadjuk a tejet és a tejszínt, és felforraljuk. A krumplit áttörjük, hozzáadjuk a zsályás-tejszínes keveréket és a sajtot. (Még szebb lesz, ha csak a sajt felét keverjük bele, a másik felét a tálaláskor a tetejére szórjuk.)

 

Exit mobile version