nlc.hu
Gasztro

Tökéletes krumplipüré alaprecept

Ebből a 3 hozzávalóból készül a világ legjobb krumplipüréje

Téved, aki azt hiszi, hogy a krumplipüré unalmas köret, hiszen nagyon sokféleképp variálható, ha megvan hozzá a tökéletes alaprecept. Most tálcán kínáljuk!

Ha tudod, hogy készül az igazán jó krumplipüré, nem nagyon lőhetsz mellé: ezt a köretet mindenki ismeri, és a legtöbben szeretik is, megunni pedig nehezebb, mint gondolnád, mivel néhány apró csavarral egészen izgalmas kombinációkat hozhatsz ki az alapreceptből.

Krumplipüré

Nem árulunk el nagy titkot azzal, hogy a krumplipüréhez alapesetben főtt krumplira, tejre és vajra van szükség, meg ízlés szerinti mennyiségben sóra, hogy az ízek kiteljesedjenek.

Joël Robuchon Michelin csillagos séf szerint is elég ennyi ahhoz, hogy olyan krémesen lágy köretet készíthess, ami remekül passzol hús- és halételekhez, ráadásul a vegetariánus vendégeknek is gond nélkül feltálalhatod.

Ahogy látni fogod, az elkészítés nem nagy ördöngösség, a siker titka az, hogy jó minőségű alapanyagokat használj, és hogy odafigyelj a hozzávalók tökéletes arányára!

Michelin-csillagos krumplipüré házilag

Hozzávalók:

  • 1 kg burgonya (a séf javaslata szerint a sárga kifliburgonya a legjobb!)
  • 500 ml tej
  • 500 g vaj
  • só ízlés szerint

Így készül:

  1. Próbáljunk minél kisebb szemű krumplikat választani, mossuk meg alaposan, majd egy nem túl mély edénybe helyezzük őket (hámozás nélkül). Annyi hideg vizet öntsünk rá, hogy pár centire ellepje a burgonyákat.
  2. A főzővízhez literenként 10 g sót is adjunk.
  3. Közepes lángon körülbelül 30 perc alatt főzzük puhára a krumplit, a biztonság kedvéért egy hegyes késsel ellenőrizzük: ha különösebb erőfeszítés nélkül „beleszalad” a kés a krumpliba, és kihúzni is könnyű onnan, késznek nyilváníthatjuk.
  4. Ekkor öntsük le a vizet, majd még melegen (de nem forrón!) hámozzuk meg a burgonyát. Tegyük vissza abba az edénybe, amiben megfőztük, és egy krumplinyomóval törjük össze. 
  5. Ezután közepes lángon melegítsük fel, és egy fakanállal határozott mozdulatokkal keverjük össze. 
  6. A vajat vágjuk kisebb kockákra, a tejet egy edényben forráspontig hevítsük. A felmelegített és áttört krumpliba keverjük bele a vajdarabokat, majd több részletben és alapos kevergetés mellett adjuk hozzá a tejet.
  7. Ekkor a fakanalat érdemes habverőre cserélni, és azzal folytatni a kevergetést, meglepően krémes állagú lesz tőle a pürénk!
  8. Megkóstoljuk, és ha szükségét érezzük, sóval ízesítjük.
  9. A klasszikus recept szerint tálalás előtt háromszor átnyomjuk egy nagyobb lyukú szűrőn, ami tovább lágyítja a burgonyapürét.
  10. Még ha érzünk is némi késztetést, a francia születésű séf szerint semmi szükség arra, hogy a tökéletes krumplipürébe olajat, tejszínt, őrölt borsot vagy szerecsendiót tegyünk: nagyszerűsége épp az egyszerűségében rejlik!

Meddig áll el a krumplipüré?

A krumplipüré frissen készítve, melegen a legfinomabb – és nem mellesleg a legkrémesebb –, de hidegen is fogyasztható. Hűtőben 2-3 napig is eláll, fontos azonban, hogy gondosan lezárd, és felmelegítés előtt adj hozzá 1 evőkanál tejet.

Nyitókép: Getty Images – Anjelika Gretskaia

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top